Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ chlodzenia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   2-wentylatory (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=956)

Gregor 30.06.2008 21:34

Ale mało który japoniec przewidział że Afri będzie w polskich piochach katowana:haha2:

rambo 30.06.2008 22:31

Cytat:

Napisał Gregor (Post 13585)
Ale mało który japoniec przewidział że Afri będzie w polskich piochach katowana:haha2:

Toż to ona ma strikte afrykańsko pustynno rodowód :oldman: ale fakt. widzialem dziś wskazówke stojac pare razy pod rząd na czerwonym świetle na połowie skali. na 2/3 włacza mi sie wiatrak, ale to ma żadko miejsce nawet korkach o ktorych pisze Wietszny. czyms sie te afryki jednak różnią od siebie choc są takie same. łysolowi sie przy 30 000km ponoc tarcze same pogieły.

kiedys, po zalaniu syntetyka do silnika + motorlife zrobiłem mały tescik.
nad wisła jest taka fajna piochowa plaża, gdzie ide ostro na 2 lub 3 biegu, 6000rpm, tak przez 3min. TA grzał sie pod czerwone pole. AT po w/w usprawnieniach tylko właczał sie wiatrak i 2/3 na skali. GS1100 olejakiem temp oleju po tej samej trasie skoczyło tylko o jedna kreske. ( ave Pastor :) )

Dzieju 26.07.2008 07:54

A że tak spytam tych co im się AT podgrzewa za mocno, ....zerkaliście może kiedyś w chłodnice?
Zwłaszcza jak ktoś lata po błocku ale nie tylko , muchy i inne badziewie latające też lubi się nawbijać co skutecznie ogranicza chłodzenie.....wypadało by zacząć od tego dla pewności.

wieczny 26.07.2008 10:28

Moje są już myte, listki prostowane, moczone wrzącym roztworem octu... No i zalałem chłodziwo Prestone'a z Orlenu. I jest jakoś lepiej...

Pastor 28.07.2008 10:58

Cytat:

Napisał rambo (Post 13600)
GS1100 olejakiem temp oleju po tej samej trasie skoczyło tylko o jedna kreske. ( ave Pastor :) )

A co ja mam niby wspólnego z GS1100? No, poza takimi samymi wentylkami i żarówkami ;)

Co do 2-giego wiatraka, to własnie szczepię Francowi drugi z DRa do tego jego wynalazku. Potrzebny pewnie jak TIRówce trojaczki, ale jak chce to niech se ma :)

Zdrowia!
:hello:

Pastor 28.07.2008 11:32

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał rambo (Post 17146)
układ chłodzenia :drif: ..??

No trochuj podobny ;).

Załącznik 714
A u mnie taki:

Załącznik 715
Ale mój tez się nie grzeje. W Delhi pierwszą noc miałem cały czas ledwie 150-154°C ;)
Zdroffia!

Franz 30.07.2008 10:24

Cytat:

Napisał Pastor (Post 17134)
A co ja mam niby wspólnego z GS1100? No, poza takimi samymi wentylkami i żarówkami ;)

Co do 2-giego wiatraka, to własnie szczepię Francowi drugi z DRa do tego jego wynalazku. Potrzebny pewnie jak TIRówce trojaczki, ale jak chce to niech se ma :)

Zdrowia!

Bo wynalazek przeznaczony jest na extremy Pastorku.
Tak jak i zawiechy czy zbiornik.
W normalnych warunkach oczywiście niepotrzebny .

Dzieju 31.07.2008 15:58

Wczoraj włóczyliśmy się po laskach, łąkach , nawet 2 rzeczki były , biegi 1 , 2 , sporadycznie na chwilkę 3.....i ponownie 2...
Temp poszła na 3/4 skali ale wentylator nie został włączony.
zauważyłem że póki moto jest w ruchu nawet na niskich biegach i niewielkich prędkościach 20-30km/h to wentylator mi nie odpala.
Dopiero jak stanę z nagrzaniem 3/4 i postoję jeszcze trochę z 5-6 minut to dopiero się bierze do roboty przy temp zewnętrznej 25* i więcej.
Dodam że chłodnic jeszcze nigdy nie myłem, ale w wolnej chwili sobie to zrobię co by mieć jeszcze większe możliwości oddawania ciepła, które i tak są dobre.

Wiadomo że grzebiąc sie w piachu czy błocku można szybciej spowodować włączenie wentylatora , dla tych to może i by sie przydał drugi albo po prostu dodatkowy ręczny włącznik którym to można by nieco wcześniej odpalić wiatraka.

R2D2 24.04.2010 22:29

Cytat:

Napisał mad_leaf (Post 111731)
Podłączyłem tak ze można go załączyć kiedy się chce i wtedy działają oba jednocześnie uruchamiane czujnikiem. Żadne halo dołożyć prztyczek załączający go na stałe. Czekam na upały tylko.... Pozdro dam znać czy się sprawdza.

2 wentylatory prawdopodobnie szybko zabiją włącznik termiczny.Jego styk jest obliczony do jednego wentyla , a wentyl bierze trochę prądu szczególnie w czasie startu.
Jak już potrzebujesz 2 wentyle to daj na ten 2 przekaźnik.

Ps. Ja mam raczej problem z niedogrzewaniem afry.

Kuba 25.04.2010 12:15

Proponuję zastosowanie dobrego, nierozcieńczonego płyny chłodniczego i będzie po sprawie ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:54.