![]() |
Majo, dzięki za porady - zrobiłem jak mówiłeś, tylko ja spuszczałem cały płyn bo musiałem wymienić pompę wody :mur:
O co chodzi z tym dynksem z Twojego zdjęcia? W sensie wywaliłeś go z termostatu? W tym co miałem termostacie go nie było - to chyba oryginalny hondowski, o dziwo był zamknięty. Porównałem i pogotowałem ten MotoRad z oryginałem i jest tak (pożyczyłem od ojca termometr elektroniczny z sondą który najczęściej pracuje w temp ok 78,5-79 :D:D ). Efekty: - motorad zaczyna sie otwierać przy ok 83, pełne otwarcie ok 89 i wtedy jest to ok 10mm. - stary termostat zaczyna się otwierać ok 86 i pełne (chyba) otwarcie przy ok 93, ok 5-7mm tylko. Zatem wymieniłem, tylko w oryginalnym była dziura a w Motorat w niej ten dynks który od jednej strony pod ciśnieniem zapewne blokuje przepływ. Zgodnie z tym co pisane - nie wywalałem go ale nie wiem czy słusznie. Z tego co teraz doczytałem to trzeba to było wywalić aby było jak w ori termostacie... Efekty: - na starym termostacie obie chłodnice robiły sie ciepłe już na ssaniu niedługo po zapaleniu, prawa bardziej lewa mniej. Po ok 5 min pracy wskazówka ledwo się unosiła, chłodnice ciepłe. Dojście do zakresu roboczego na postoju to około nie wiem.... 10-15 min. W czasie jazdy przy 10 stopniach przy 100kmh wskazówka spadała poniżej zakresu roboczego. - na nowym termostacie - po odpaleniu przez jakiś czas chłodnice obie są zimne. Po około 5 min wskazówka wchodzi w zakres roboczy, chłodnice obie nadal zimne. Gdy wskazówka dojdzie do ok 1/5 zakresu roboczego obie chłodnice zrobiły się ciepłe, w zasadzie podobnej temperatury. Po około 20-25 min pracy na jałowym wskazówka przy ok 3/4 zakresu roboczego i załącza się wiatrak. Na moje, to dziwne o tyle że ori termostat był zamknięty, ale może coś się zacinał. To chyba teraz jest OK? Ale nurtuje mnie ta dziura i dynks - tam jak termostat puszcza to woda płynie od dołu gdzie jest sprężyna czy od góry? Sorry za głupie pytanie ale nie babrałem się nigdy z układem chłodzenia. Parę fotek: https://i.imgur.com/enYP8WV.jpg https://i.imgur.com/GYJFQhk.jpg https://i.imgur.com/8QROpF3.jpg MotoRad wymagał zeszlifowania od góry ok 2mm aby wszedł idealnie jak fabryczny do obudowy w Trampku. Porada praktyczna - aby wygodniej było składać i uszczelkę nową ułożyć w górnej obudowie termostatu polecam posmarować ją punktowo czarnym silikonem silnikowo w 3-4 miejscach. Wtedy trzyma sie obudowy i nie wypada przy składaniu. Czy powinienem pruć moto i z termostatu MotoRad ten dynks wywalić? Pozdrawiam zimny ps. a propos pompy wody wspomnianej na początku, lepsze ciekawostki odkryłem w swoim moto: https://i.imgur.com/gZY8gJ7.jpg :mur::dizzy: |
Czyli ciekło i "ktoś" zakleił przed sprzedażą.
Mina. Pompę regenerowałeś czy ...? |
Ale jak ładnie zaklejone :)
|
Tak się zastanawiam, czy tej wyciek nie idzie wtedy do oleju?
|
Otwory kontrolne nie powinny być zaślepione.
Dzięki nim widać, czy któreś uszczelnienie nie jest walnięte i nie ma przecieku. ps. z dawnego mojego podwórka czyli czołgowych silników to w technologii jest zapis, kiedy i ile może kapać. Często pompy musiałem wymieniać właśnie ze względu na wycieki. Wymiana uszczelniacza w dalszym etapie i po sprawie. Upierdliwe to było, gdy trzeba było to robić na zabudowanym wozie (czołgu) przez właz przy wahaczu... |
Cytat:
Artek - kupiłem w ciemno bardzo ładną używkę z PD06 z gwarancją rozruchową. Po godzinnych testach na postoju, jest sucho. Mam nadzieję że pochodzi - dziś/jutro testy drogowe. Wirnik w tej obracał się ciężej niż w starej więc domniemuję że uszczelnienia są ciaśniejsze. Tą starą mam wyjętą i mogę ewentualnie popróbować regeneracji - co jak wiemy nie jest zbyt proste i trza rzeźbić. Wracając do tematu - podpowiedzcie odnośnie tego termostatu :confused: Pozdrawiam zimny |
Cytat:
|
Ten dynks wrzuciłem. Wskazowka podnosi się po ok 5km, wcześniej po 2. W korku jest dużo lepiej. Serwisowka nakazuje termostat bez dynksa.
|
Oryginalny termostat nie ma wynalazku w otworku więc i jak wywaliłem by było w jak oryginale. Wymiana była w 2005 roku i działa do dziś.
No i nie potrzebowałem do tego wielu stron dewagacji i rozmyślań zostawiać czy wyrzucić. |
Dzieju.. cel osiągnięty.
|
Cytat:
Po 200km z tym zaworkiem - działa, normalnie..choć pewnie nie tak jak Hąda przewidziała. Przy kolejnej okazji rozbiórki moto wywalę ten dynks. |
A ja bym zostawił. Silnik będzie się krócej nagrzewał co przełoży się na mniejsze spalanie przy dochodzeniu do roboczej temperatury silnika. Szybsze przejście do temperatury roboczej mniejsze zużycie silnika. To nie będą jakieś kosmiczne różnice, ale grosz do grosza.....;):)
|
Odgrzeję trochę kotleta, co by rozwiać wątpliwości zaworka w termostacie.
Z racji grzebania przy moto i faktur, że termostat był na wierzchu wymieniłem oryginalny z otworkiem na termostat od Tico firmy Motorad (temp. otwarcia 82°C) z zaworkiem w otworku. Z racji tego, że mam dostęp do kamery termowizyjnej Bosch GTC 600: https://i.ibb.co/JcpZF1Q/BOSCH-Profe...0-C-zestaw.jpg postanowiłem sprawdzić jak silnik zachowuje się z tym zaworkiem, czy przez przypadek przez znikomy przepływ przez brak otworka w termostacie w głowicach i cylindrach nie wskakuje zbyt wysoka temperatura. Temperaturę mierzyłem na powierzchni głowic i cylindrów (lewa strona bo z prawej pomiar był przekłamany przez emisję ciepła z kolektorów). Jest to jakieś przekłamanie ale na poziomie bardziej 5-10°C a nie 30 czy więcej. Temp. otoczenia ~15°C. Motocykl odpaliłem i rozgrzewałem przy obrotach ~2 tyś. Po około 3 min silnik miał 44°C a po 6 około 70. Po osiągnięciu 82-84°C termostat się otworzył i odpalił obieg na chłodnice. W związku z powyższym moim zdaniem nie ma potrzeby usuwać zaworka gdyż nie powoduje on nadmiernego wzrostu temperatury w silniku w fazie rozgrzewania a dzięki niemu silnik ładnie się rozgrzewa. |
uspokajające badanie
|
Badanie tendencyjne , a żeby było rzetelne zrób identyczne z termostatem bez magicznego zaworka, w identycznych warunkach otoczenia.
Powtórz próby po kilka razy dla każdego termostatu dla sprawdzenia powtarzalności a potem pospisuj w tabelce dane do porównań. Cytat:
No i ciągle bez zaworka :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |