Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Remont kapitalny czyli zrób to sam i nie spier...ol (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11687)

aciu 17.03.2012 04:07

Dziękuję, każdy komentarz działa na mnie mobilizująco. Czekam akurat za częściami które wysłałem do regeneracji,dlatemu takie opóźnienia w relacji :Thumbs_Up:
Dziś dla odmiany byłem u kumpla pomóc mu obalić wiśniówkę a przy tym poskładać Goldwinga 1200 87r. i powiem szczerze że mamy banalnie proste motory. Założyć u Goldasa przednie koło, z tymi wszystkimi osłonami, kabelkami oświetlenia nie wiadomo czego, gumkami w wszelkim możliwym miejscu i do tego podkręceniem od dołu ośki...tragedia na tyle poważna że dopiero wróciłem. Kocham Afrykę.

Z poskręcaniem kiwaczki jest tak, że jeśli zostawisz ją całą na wahaczu, a potem będziesz musiał podkręcić ją do amora to w 90% możliwych pozycji nie przejdzie tobie śruba mocująca kiwaczkę do amora, już nie pamiętam dokładnie bo robiłem to pierwszy i jedyny raz, ale najprościej jest najpierw skręcić kiwaczkę a potem wahacz do ramy i silnika...nie pamiętam dokładnie, pijany jestem :) Niemniej jednak jeśli już poskręcałeś ją z odpowiednim tego momentem Nm to kolejność widocznie podpasowała, gdyż specyficzna jako taka kolejność nie ma znaczenia (nie tak jak przy dokręcaniu półek górnej i dolnej przy wymianie łożysk główki ramy, tam należy bezwzględnie zachować kolejność dokręcenia półek)

Tak szczerze to bałem się tego remontu jak diabła pod schodami a porównując moją Afrę 93r. do kumpla i jego Goldasa 87r. to jak porównać grzybobranie z rozminowywaniem poligonu.

Reasumując polecam każdemu grzebanie w motorku gdyż jak wspomniał Zetjohny "
Cytat:

Napisał zetjohny (Post 212842)
Powiem Ci że jest trochę roboty ale jest frajda i znajomość motocykla rośnie o kilkaset %.

"

grabbie 17.03.2012 22:31

właśnie też mi o to chodziło, żeby w trasie w razie czego jak coś walnie wiedzieć jak każdą śrubkę rozkręcić i każdy szczegół rozebrać. Poza tym po inspekcji i wymianie tego co wymagało wymiany mam sprzęta, o którego stanie jestem przekonany. Nie zaskoczy mnie potem żadna niespodzianka :)

aciu 18.03.2012 00:16

No też właśnie :) Afryka ma raczej u mnie dożywocie więc wolałbym znać jej budowę...jeszcze przyjdzie serduszko przejrzeć ale na to nie mam jeszcze doświadczenia ;)

Kudłaty91 18.03.2012 15:15

Tak jeszcze wracają do Airbox-a , piszecie że uszczelniać silikonem Dirko, w sklepie jest szary i czerwony który lepszy?:D

aciu 18.03.2012 20:47

szary:Thumbs_Up:

Dzieju 18.03.2012 22:34

Cytat:

Napisał aciu (Post 228076)
Dziękuję, każdy komentarz działa na mnie mobilizująco

Mamy nadzieję że to uniemożliwi ci przemycenie fuszerki jak ostatnio próbowałeś :)

aciu 18.03.2012 22:47

:) pogoda kusi do pośpiechu,jednak zbyt dużo się narobiłem żeby na końcu buble zostawiać ;) oczywiście mobilizują w każdym tego slowa znaczeniu:Thumbs_Up: nie będzie fuszerki.

magicl 18.03.2012 23:00

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 228343)
Mamy nadzieję że to uniemożliwi ci przemycenie fuszerki jak ostatnio próbowałeś :)

Żeby przemyt sie nie udal dawaj kurde fotki ;)

Kudłaty91 18.03.2012 23:13

Cytat:

Napisał aciu (Post 228306)
szary:Thumbs_Up:

Dzięki Aciu i czekam na efekt końcowy Twojej Afri:at:

rambo 19.03.2012 03:09

Cytat:

Napisał aciu (Post 228348)
:) pogoda kusi do pośpiechu,jednak zbyt dużo się narobiłem żeby na końcu buble zostawiać ;) oczywiście mobilizują w każdym tego slowa znaczeniu:Thumbs_Up: nie będzie fuszerki.

:) :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.