![]() |
Spalanie stukowe = spalanie detonacyjne.
|
Macie rację. Chyba pomyliłem z samozaplonem
Wiki mówi, że to to samo Dawno do szkoły chodziłem :p |
spoko spoko - u live and learn :D motto moje na co dzień.
samozapłon w silniku z zapłonem iskrowym to też w sumie jest = detonacja bo następuje on od zagrzanych, rozżażonych cząstrek nagaru w komorze spalania, elektrody świecy itd ZANIM nastąpi wyładowanie między elektrodami. Czyli jeśli zapłon taki /samozapłon/ wystąpi znacznie przed GMP /wszak sama iskra przeskakuje z wyprzedzeniem/ to do sprężania które jest wtedy jeszcze w trakcie, może dojść niekontrolowane sprężenie mieszanki wynikające ze spalania - normalnie to około 60bar w silniku benzynowym na początku suwu pracy, jeśli jest dalej sprężane to będzie spalanie detonacyjne - czyli W CAŁEJ objętości. takie tam pie..lenie nad kawą. m |
Nie demonizujcie z tym samozapłonem- każdy porządny silnik diesla ma tą przypadłość, a mimo to ile kilometrów tłuką... ;)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
tak to słychać, moment z obrotomierzem najlepiej jest słyszalne... trochę się to niesie i ciężko znaleźć źródło
|
niby dzwiek niepokojący,ale ogólnie to zależy czym przedtem pomykałeś ja bym marzył żeby takie dżwięki wydawała jednostka napędowa :)
|
Cytat:
no i tylko przy tych ok 1700 obr. co dziwne... |
Na tel ciężko stwierdzić ale dla mnie to jak luźny łańcuch rozrządu... ewidentnie coś jest z dupy.
Weź obczaj eksperyment z kluczem oczkowym. Jeden koniec do ucha drugi do bloku. Pięknie wszystko słychać nie trzeba stetoskopu. Drugi niech kręci manetą. M |
https://www.youtube.com/watch?v=Ec47JwvEulo
A to nie jest do remontu to tak działa :D |
Cytat:
sworzeń tłoka? luz cylinder/tłok ? pożyjemy zobaczymy ostatecznie samo się znajdzie jak coś piz...e |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36. |