Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Apetyt na olej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=496)

Franz 11.06.2008 11:21

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 9129)
no parę zł jest ale jak masz dobry dół , a miałbyś kupić silnik o niewiadomym pochodzeniu to nie wiem czy nie lepiej np wydać te 800zł i masz nowe elementy.....

Mam dobry silnik i mogę sprzedać. Rd 07a z roku 2003 po przebiegu 28 tys
za jedyne 3500zł. :dizzy:. Bez gaźników...
Z motocykla powypadkowego. Dużo... No cóż . dobry towar niemało kosztuje

Dejvid 27.07.2008 23:11

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 8993)
No to troche grosza jest.... przynajmniej dla mnie. Chyba przejde na mineralny narazie i będę z bańką jeździł.:( I powoli zbierać kasę na tajle.
Dzięki bardzo za odp.

Hehe no to faktycznie chyba juz lepiej lać ten olej. Przez 20tys km wyjdzie 8 litrów oleju jak Ci spala powiedzmy 0,4L / 1000km co daje dwa baniaczki oleju a więc 140zl :) Takze jak nie zamierzasz zrobic ponad 100tys km tym motorem to nie ma co robic remontu silnika :D

PS. A nie da się wymienic uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania czapy? Ponoć są jakies metody, nie wiem jak to wyglada, że szybko i sprawnie wymieniaja uszczelniacze poprzez samo odpięcie zaworu który potem opiera się o tłok... To byloby zaoszczedzenie czasu pracy i kosztu (uszczelka pod czapkę).

Vooytas 28.07.2008 10:51

Myśle że można zrobić kruciec ze starej świecy i podpiąć sprężone powietrze żeby podtrzymać zamknięty zawór, w samochodach sie sprawdza.

Vooytas 28.07.2008 10:53

Franz czy masz system ratalny?

puntek 28.07.2008 12:50

Cytat:

Napisał Babel (Post 10573)
Jak dym był czarny to paliwo (ustawienie gaznikow) jak niebieskawy to olej - moim zdaniem.

to by się sprawdzało z kwestią linki ssania i tego co gaźnik dostaje do palenia, mam podobnie kopci tak że kierunek mam czarny po 600 km... a na szybko oglądając i czytając opisy wygląda że moja RD04 ma z linkami do czynienia i dlatego pali paliwo...

Cytat:

Napisał Babel (Post 10573)
Kiedy filtr powietrza wymieniałeś? - moja jak miała zapieprzony filtr to kopciła na czarno jak stary diesel;)
Teraz z nowym filtrem jest OK.
Generalnie taki stary silnik po mocnym wejsciu na obroty i nagłym odpuszczeniu moze zakopcic - wiadomo juz ma przebieg i pierscinie juz nie zgarniaja z cylidrów jak w nówce.
Obserwuj zuzycie oleju ale wyglada to na klopoty z ustawieniem gazników lub też starym filtrem powietrza

znaczy filtr też wpływa na kolor dymu przy zużyciu?

wieczny 28.07.2008 13:01

Tak, filtr powietrza wpływa.

rambo 28.07.2008 13:05

np na K&N potrafi przepalac olej a na papierowym nie lub mniej

Vooytas 30.07.2008 08:21

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 5550)
W jednym moim moto (suzuki big) to nie tylko nie ubywało, ale nawet przybywało oleju.... Tylko coraz jaśniejszy był i coraz bardziej benzyną śmierdział...............:)
Ale wierze ze może brać bardzo mało. Ale jak bierze do 0,5 /1000 to też tragedii nie ma.

A zdradź co było tego powodem?

motormaniak 30.07.2008 23:43

powód- zaworki puszczały i moto systematycznie dostawał benzyny do oleju- przesiąkała przez pierścienie. W niektórych moto to możliwe- w afryce nie wydaje mi sie - chyba najpierw poleci przelewem, ale trzeba by sprawdzić.

laska 31.07.2008 11:03

To chyba jest możliwe. Jak baaaardzo długo kiedyś próbowałem odpalić po zalaniu wodą (nie dostała się do silnika, ale zalałem elektrykę) to podniósł się poziom oleju i śmierdział benzyną. Sam nawet nie wpadłbym, że to możliwe ale mechanik sprawdził i była szybka wymiana oleju. Do końca tego nie ogarniam ale mam zaufanie do mechanika.
pozdr,
laska

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:39.