![]() |
Co sądzicie o płukaniu silnika
pytanie jak w temacie - ostatnio jakies artykuły o tym czytałem i się zastanawiam , czy taki patent z wlaniem jakiegoś czyściwa - zapaleniem i wyczyszczeniem a potem zlewką i nalaniem nowgo oleju jets potrzebny ? czy zaszkodzić może w naszych starych poniekąd afrykach ...
|
O jakim czysciwie mowa?
Jak mialem swego czasu Junaka, to rekomendowanym czysciwem bylo wlanie oleju rzepakowego. Odpalenie i zagrzanie silnika, zlewka i po sprawie;) |
Pytanie podstawowe czy jest to konieczne.
Jeśli zmieniasz olej na czas i jednocześnie nie doprowadzasz do zanieczyszczenia wewnątrz silnika to nie specjalnie jest to potrzebne. Olej ma właściwości myjące i to powinno wystarczyć. Jeśli już bardzo chcesz i osiągniesz lepsze samopoczucie to do przepłukania nalej tańszego oleju ( może nawet nie cały stan). Ja bym nie lał żadnych wynalazków , już byli tacy co to np wzbogacali oleje jakimiś dodatkami i jakoś gubili ciśnienia. |
Cytat:
teraz mam dużo przebiegu 200 tys oliwę mi bierze i myślę się zastanawiam czy to ma sens ... w gazecie widziałem czyściwo liqui moli z jednej strony jak wyczyszczę to więcej będzie brać , z drigiej strony jak wyczyszczę to więcej będzie oliwić bo wszędzie dojdzie - może ktoś to robił i ma jakieś doświadczenia ? |
Myślę, że to jest jak z lewatywą. Trzeba albo wierzyć, że działa, albo lubić. Większość unika (w tym ja) i jest im z tym dobrze.
|
Cytat:
Czas na mały remoncik silnika i będzie po sprawie. |
Cytat:
|
Z własnego doświadczenia mogę Ci tyle powiedziec, że kiedyś stosowałem w silnikach samochodowych. Były to przeważnie stare samochody, choc zdarzały się takie co miały silniki po remoncie. Wlewało się taki preparat do silnika ze starym olejem,czekało kilka minut na chodzącym silniku i zlewało. Miało to na celu rozpuszczenie starych złogów i nagarów. Czy to w jakiś sposób pomagało ? Raczej nie. Obecnie tak jak wspomniał Dzieju, wiele dostępnych na rynku olejów ma w sobie dużo detergentów (głównie oleje syntetyczne). Nie ma potrzeby, aby stosowac takie medykamenty. Kiedyś nie wiedząc jaki olej wcześniej był w silniku, zalałem pełnym syntetykiem. Efektem tego bylo to, że w silniku zaczęły odrywac się stare strupy, a te zalepily magistralę olejową i dupa. Zatarłem głowicę, bo nie było smarowania wałków rozrządu. Silnik do wymiany. Więcej już nie próbowałem
|
Cytat:
Widać jak próbuje się zwiększyć sprzedaż - czyście, smarujcie i wymieniajcie potem :D Gregu wiem że remont ... wiem nieststy |
No i stała się rzecz dziwna i co najmniej nie spotykana.... w 8 postów został osiągnięty cel.
Większość tematów ciągnie się jak argentyńskie telenowele..... ale nic to damy radę....będzie sekator i ciach. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |