Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Nordkapp - kiedy najwcześniej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25715)

jorge 26.01.2016 01:51

Nordkapp - kiedy najwcześniej

Hej. Pytania dwa:

- do tych co byli:

Kiedy najwcześniej ? Czy koniec maja / początek czerwca - to za wcześnie?

- ktoś chętny jechać? (jadę na 95%; 5% to wypadek zdrowie lub praca).

Trasa lekko nietypowa:

PL >> Szwecja do Nynashamn
Gnarp (Sundsvall) >> Norwegia (miejscowość A)
Nordkapp (właściwie to obok - w faktycznie najbardziej wysuniętym miejscu Europy).

Powrót fiordami przez Norwegię - odwiedziny rodziny w Stavanger + odwiedziny Nomada w jego zadupiu

Następnie most Norwegia >> Dania

Potem Dania >> Niemcy

Odwiedziny Berlina jak się da >> PL

Plan po Szwecji nie ulega modyfikacji (chcę zwiedzić miejsca swojego zamieszkania w tym uroczym kraju). Norwegia do omówienia.

Pozdrawiam. Jorge

PS

Wszelkie omówienia i szczegóły na jorgesu@me.com

PS

wojtekm72 26.01.2016 06:04

W którym roku, bo nie napisałeś :).
Jeśli w tym to ja odpadam, ponieważ mam zamiar się na ukraińską integrację udać końcem maja, ale nie po czarnym, ponieważ tam takowego nie ma.
Ale jeśli się zdecydujesz na UA w tym roku to mogę Cię przypilnować

zimny 26.01.2016 09:07

Rozważam taki wyjazd - ale jako jedną z opcji i raczej w środku lata jeśli już.. Trasa ciekawa, miejsca na pewno ciekawe :Thumbs_Up:

I może wreszcie jakiegoś poważniejszego, adekwatnego przebiegu Twoja afryka w końcu nabierze :D

7Greg 26.01.2016 09:35

Generalnie do końca maja to możesz się odbić od bardzo wielu dróg, które mogą być zamknięte lub zawalone śniegiem.
Od czerwca większość jest otwarta, ale.... w 2015 roku byłem jakoś pod koniec czerwca i wiele górskich fajnych dróg było zamkniętych, bo zima była długa i najstarsi wikingowie takiej nie pamiętali.

Oczywiście droga E6 jest przejezdna, ale jeśli trafisz kiepsko (będzie dużo śniegu) to na Nordkapp i tak nie wjedziesz, albo z dużymi kłopotami.

Co do najdalej wysuniętego punktu na kontynentalnej Europie to musisz się pofatygować do punktu Nordkinn. Tam niestety nie dojedziesz no chyba, że będziesz prawdziwym zdobywcą (2 dni marszu w jedną stronę) :), więc drogową alternatywą jest miasteczko Gamvik i dalej szutrową drogą do najbardziej wysuniętej latarni morskiej w europie w osadzie Slettnes:)

Będę śledził wątek, bo może akurat termin mi przypasuje i gdzieś się spotkamy :)
pzdr

jorge 26.01.2016 11:32

Cytat:

Napisał wojtekm72 (Post 466602)
W którym roku, bo nie napisałeś :).
Jeśli w tym to ja odpadam, ponieważ mam zamiar się na ukraińską integrację udać końcem czerwca, ale nie po czarnym, ponieważ tam takowego nie ma.
Ale jeśli się zdecydujesz na UA w tym roku to mogę Cię przypilnować

Jeśli mówisz tej z końca maja - to jestem za :). Piszę o tym roku, bo w końcu doczekałem się na wolne.

Cytat:

Napisał zimny (Post 466608)
Rozważam taki wyjazd - ale jako jedną z opcji i raczej w środku lata jeśli już.. Trasa ciekawa, miejsca na pewno ciekawe :Thumbs_Up:

I może wreszcie jakiegoś poważniejszego, adekwatnego przebiegu Twoja afryka w końcu nabierze :D

Taka jest idea :D.

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 466612)
Generalnie do końca maja to możesz się odbić od bardzo wielu dróg, które mogą być zamknięte lub zawalone śniegiem.
Od czerwca większość jest otwarta, ale.... w 2015 roku byłem jakoś pod koniec czerwca i wiele górskich fajnych dróg było zamkniętych, bo zima była długa i najstarsi wikingowie takiej nie pamiętali.

Oczywiście droga E6 jest przejezdna, ale jeśli trafisz kiepsko (będzie dużo śniegu) to na Nordkapp i tak nie wjedziesz, albo z dużymi kłopotami.

Co do najdalej wysuniętego punktu na kontynentalnej Europie to musisz się pofatygować do punktu Nordkinn. Tam niestety nie dojedziesz no chyba, że będziesz prawdziwym zdobywcą (2 dni marszu w jedną stronę) :), więc drogową alternatywą jest miasteczko Gamvik i dalej szutrową drogą do najbardziej wysuniętej latarni morskiej w europie w osadzie Slettnes:)

Będę śledził wątek, bo może akurat termin mi przypasuje i gdzieś się spotkamy :)
pzdr

Dzięki - wiec koniec czerwca to jest optimum chyba.

żuk 26.01.2016 12:14

W jakim czasie Jorge przewidujesz zrobić tę trasę? Coś może się i u mnie wyklaruje z wolnym ale na razie to życzenia pobożne.

bigboykr 26.01.2016 14:46

Na czerwiec można planować dość spokojnie. Maj to duże ryzyko... chyba, że jesteś morsem a moto po śniegu śmigasz na codzień ;)
Droga na Nordkapp jest ponoć w zimie odśnieżana i da się tam dostać. Trzeba się tylko podłączyć pod jazdę za pługiem, bo inaczej kiepsko. Tak słyszałem. Jeszcze nie sprawdzałem.
A trasę masz dobrą, wcale nie taką nietypową. Sam sie wybieram w tym roku z rodzinką na północ, ale autem. termin 11-24.07

jorge 26.01.2016 15:08

Cytat:

Napisał żuk (Post 466636)
W jakim czasie Jorge przewidujesz zrobić tę trasę? Coś może się i u mnie wyklaruje z wolnym ale na razie to życzenia pobożne.

Nie liczyłem dokładnie. Wiem, że prom do Nynes skraca bardzo. Licząc PL-lądowanie to 2 dni, potem:

http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?...nce=&corridor=

Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie.

Co do nietypowości - zazwyczaj lepiej jechać przez Rosję - taniej paliwo, widoki ładne, i dłużej w siodle. Nie czytałem relacji z takiej jak ta trasy, ale też i nie szukam za dużo. Poza tym forum nigdzie nie bywam w sieci.

Onufry22 26.01.2016 17:20

Ja byłem terenówką w grudniu 2007 roku. Przejazd bez problemu, drogi ubite. Jedzie się jak autostradą. Spokojnie osobówką można zrobić. W mojej opinii trochę z tą zimą przesadzacie. Z drugiej strony tubylcy mówili, że nie pamiętają tak ciepłej zimy, bo temp były dodatnie z lekkim mrozem w godzinach nocnych:)

kylo 26.01.2016 17:54

Koniec czerwca początek lipca to czas idealny na Skandynawię!

"Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie."

Pomimo ograniczeń prędkości przebiegi robi się bardzo duże!
-prawie wszędzie mały ruch na drogach
-jak nawet gdzieś się "zagęści" to kultura kierujących sprawia, że się człowiek nie męczy
-o tej porze roku są najdłuższe dni, nawet poniżej Kręgu Polarnego widno jest prawie całą dobę
-jedyne co może męczyć to deszcz, jak ma się niefart

jorge 26.01.2016 17:54

Cytat:

Napisał onufry22 (Post 466664)
Ja byłem terenówką w grudniu 2007 roku. Przejazd bez problemu, drogi ubite. Jedzie się jak autostradą. Spokojnie osobówką można zrobić. W mojej opinii trochę z tą zimą przesadzacie. Z drugiej strony tubylcy mówili, że nie pamiętają tak ciepłej zimy, bo temp były dodatnie z lekkim mrozem w godzinach nocnych:)

To odpada. Moto nie auto - więc nie ma jak dupy ogrzać. Nastawiam się jednak na ciepły miesiąc. Problem w tym, że jak pojadę na Ukrainę - zostaje mi tylko koniec czerwca - bo sierpień mam już zaklepany i koniec lipca również :/. Potem dla odmiany robi się za późno.... Siostra mi donosi ze Stavanger ,że u nich cieplej niż w PL we wrześniu :D.

marekw 26.01.2016 19:02

Jest fajna aplikacja na telefon która pokazuję dosyć dokladnie pogode w Norwegii. YR.no

Dubel 27.01.2016 11:09

Jeszcze lepsza jest PENT.NO
Ja również proponował bym ci termin końcowy czerwcowy. Nie będę się rozpisywał dlaczego gdyż 7Greg napisał to dokładnie. Wstępne prognozy na lato nie są optymistyczne i jest prawdopodobne że sytuacja z zeszłego roku się powtórzy.
Pozdro

7Greg 27.01.2016 18:58

Cytat:

Napisał dubel (Post 466767)
Jeszcze lepsza jest PENT.NO
Ja również proponował bym ci termin końcowy czerwcowy. Nie będę się rozpisywał dlaczego gdyż 7Greg napisał to dokładnie. Wstępne prognozy na lato nie są optymistyczne i jest prawdopodobne że sytuacja z zeszłego roku się powtórzy.
Pozdro

Liczyłem na lepsze lato w tym roku :(

Bartasso 28.01.2016 14:09

wtrącając się w temat, rozumiem że lofoty tak samo bezpieczniej koniec czerwca?
za porada Grega ostatnio byłem pierwsze dwa tygodnie czerwca i było przepieknie:)

jorge 28.01.2016 19:47

Cytat:

Napisał Bartasso (Post 466910)
wtrącając się w temat, rozumiem że lofoty tak samo bezpieczniej koniec czerwca?
za porada Grega ostatnio byłem pierwsze dwa tygodnie czerwca i było przepieknie:)

Lato się przesunęło i u nich z tego co wiem. Chyba właśnie początek czerwca jest dobry, a koniec najlepszy.

Dubel 29.01.2016 08:30

Koniec tak
Poczatek stanowczo nie bo bedziesz odbijal sie od szlabanow w wielu fajnych miejscach, Twoj wybor, Twoj czas, Twoje pieniadze :)
Pozdro

PS. Wpadnij dzis, ma byc lekka bryza na calym wybrzezu tak okolo 35-45m\s :D

zbyszek 29.01.2016 09:31

Dubel a jak ceny paliwów:) obtaniały??

Dubel 29.01.2016 09:41

Dzis benzyna po 12.80 na Statoil :D
W weekendy spada do niecalych 12 a standardowo w ciagu tygodnia skacze miedzy 12.50 a 14 nok.
Dla wybierajacych sie do norge warto wiedziec:
ceny paliw potrafia zmieniac sie kilka razy dziennie a paliwa najtansze sa od niedzieli wieczora do poniedzialku kolo poludnia oraz sroda wieczor do czwartek w poludnie. Ceny potrafia sie roznic do ok. 2 nok

Pozdro

jorge 29.01.2016 10:13

Cytat:

Napisał dubel (Post 467054)
Dzis benzyna po 12.80 na Statoil :D
W weekendy spada do niecalych 12 a standardowo w ciagu tygodnia skacze miedzy 12.50 a 14 nok.
Dla wybierajacych sie do norge warto wiedziec:
ceny paliw potrafia zmieniac sie kilka razy dziennie a paliwa najtansze sa od niedzieli wieczora do poniedzialku kolo poludnia oraz sroda wieczor do czwartek w poludnie. Ceny potrafia sie roznic do ok. 2 nok

Pozdro

To można mieć zbiorniki - bo jakby co to wpieprzę kanister do kufra...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44.