|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.01.2016, 01:51 | #1 |
Autobanned.
|
Nordkapp - kiedy najwcześniej
Hej. Pytania dwa:
- do tych co byli: Kiedy najwcześniej ? Czy koniec maja / początek czerwca - to za wcześnie? - ktoś chętny jechać? (jadę na 95%; 5% to wypadek zdrowie lub praca). Trasa lekko nietypowa: PL >> Szwecja do Nynashamn Gnarp (Sundsvall) >> Norwegia (miejscowość A) Nordkapp (właściwie to obok - w faktycznie najbardziej wysuniętym miejscu Europy). Powrót fiordami przez Norwegię - odwiedziny rodziny w Stavanger + odwiedziny Nomada w jego zadupiu Następnie most Norwegia >> Dania Potem Dania >> Niemcy Odwiedziny Berlina jak się da >> PL Plan po Szwecji nie ulega modyfikacji (chcę zwiedzić miejsca swojego zamieszkania w tym uroczym kraju). Norwegia do omówienia. Pozdrawiam. Jorge PS Wszelkie omówienia i szczegóły na jorgesu@me.com PS
Ostatnio edytowane przez jorge : 26.01.2016 o 01:53 |
26.01.2016, 06:04 | #2 |
Miasto: Lubaczów
Motocykl: RD07A, XR 400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 9 godz 3 s
|
W którym roku, bo nie napisałeś .
Jeśli w tym to ja odpadam, ponieważ mam zamiar się na ukraińską integrację udać końcem maja, ale nie po czarnym, ponieważ tam takowego nie ma. Ale jeśli się zdecydujesz na UA w tym roku to mogę Cię przypilnować Ostatnio edytowane przez wojtekm72 : 26.01.2016 o 13:49 |
26.01.2016, 09:07 | #3 |
trampkarz emeryt
|
Rozważam taki wyjazd - ale jako jedną z opcji i raczej w środku lata jeśli już.. Trasa ciekawa, miejsca na pewno ciekawe
I może wreszcie jakiegoś poważniejszego, adekwatnego przebiegu Twoja afryka w końcu nabierze |
26.01.2016, 09:35 | #4 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 24 min 23 s
|
Generalnie do końca maja to możesz się odbić od bardzo wielu dróg, które mogą być zamknięte lub zawalone śniegiem.
Od czerwca większość jest otwarta, ale.... w 2015 roku byłem jakoś pod koniec czerwca i wiele górskich fajnych dróg było zamkniętych, bo zima była długa i najstarsi wikingowie takiej nie pamiętali. Oczywiście droga E6 jest przejezdna, ale jeśli trafisz kiepsko (będzie dużo śniegu) to na Nordkapp i tak nie wjedziesz, albo z dużymi kłopotami. Co do najdalej wysuniętego punktu na kontynentalnej Europie to musisz się pofatygować do punktu Nordkinn. Tam niestety nie dojedziesz no chyba, że będziesz prawdziwym zdobywcą (2 dni marszu w jedną stronę) , więc drogową alternatywą jest miasteczko Gamvik i dalej szutrową drogą do najbardziej wysuniętej latarni morskiej w europie w osadzie Slettnes Będę śledził wątek, bo może akurat termin mi przypasuje i gdzieś się spotkamy pzdr Ostatnio edytowane przez 7Greg : 26.01.2016 o 09:48 |
26.01.2016, 11:32 | #5 | |||
Autobanned.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki - wiec koniec czerwca to jest optimum chyba.
26.01.2016, 12:14 | #6 |
W jakim czasie Jorge przewidujesz zrobić tę trasę? Coś może się i u mnie wyklaruje z wolnym ale na razie to życzenia pobożne.
26.01.2016, 14:46 | #7 |
Na czerwiec można planować dość spokojnie. Maj to duże ryzyko... chyba, że jesteś morsem a moto po śniegu śmigasz na codzień
Droga na Nordkapp jest ponoć w zimie odśnieżana i da się tam dostać. Trzeba się tylko podłączyć pod jazdę za pługiem, bo inaczej kiepsko. Tak słyszałem. Jeszcze nie sprawdzałem. A trasę masz dobrą, wcale nie taką nietypową. Sam sie wybieram w tym roku z rodzinką na północ, ale autem. termin 11-24.07
26.01.2016, 15:08 | #8 | |
Autobanned.
|
Cytat:
http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?...nce=&corridor= Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie. Co do nietypowości - zazwyczaj lepiej jechać przez Rosję - taniej paliwo, widoki ładne, i dłużej w siodle. Nie czytałem relacji z takiej jak ta trasy, ale też i nie szukam za dużo. Poza tym forum nigdzie nie bywam w sieci.
26.01.2016, 17:20 | #9 |
Ja byłem terenówką w grudniu 2007 roku. Przejazd bez problemu, drogi ubite. Jedzie się jak autostradą. Spokojnie osobówką można zrobić. W mojej opinii trochę z tą zimą przesadzacie. Z drugiej strony tubylcy mówili, że nie pamiętają tak ciepłej zimy, bo temp były dodatnie z lekkim mrozem w godzinach nocnych
|
|
26.01.2016, 17:54 | #10 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 15 godz 34 min 7 s
|
Koniec czerwca początek lipca to czas idealny na Skandynawię!
"Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie." Pomimo ograniczeń prędkości przebiegi robi się bardzo duże! -prawie wszędzie mały ruch na drogach -jak nawet gdzieś się "zagęści" to kultura kierujących sprawia, że się człowiek nie męczy -o tej porze roku są najdłuższe dni, nawet poniżej Kręgu Polarnego widno jest prawie całą dobę -jedyne co może męczyć to deszcz, jak ma się niefart |
|
|