![]() |
Wymiana oleju w lagach (progresy)
1. Poluzowałem śruby od górnej półki i poluzowałem górny "dekielek' od lagi.
http://tarcu.com/Inne/At/AT00012.jpg 2. Poluzowałem śruby od dolnej półki i baaaardzo ostrożnie wysunąłem lagi :-) http://tarcu.com/Inne/At/AT00013.jpg Tak wygląda po zdjęciu. http://tarcu.com/Inne/At/AT00014.jpg http://tarcu.com/Inne/At/AT00015.jpg 3. Rozebrałem lagi, przepłukałem wszystko i zacząłem składać. Poszło nieźle, bez żadnych niespodzianek. Pewnie dlatego, że wcześniej poczytałem forum AT. 4. Zgodnie z zaleceniami, oleju wlałem na 160 mm lustra, co przeniosło się na 590ml. Oryginalna ilość to 648ml. http://tarcu.com/Inne/At/AT00016.jpg Wszystko złożyłem do kupy i jestem zadowolony. |
Czym przepłukałes zawieszenie?
|
Cytat:
Chociaż nie wiem dokladnie jak ropa dziala na gumę, ale wolalem nie ryzykować. Kupilem sobie taką "wanienkę' w OBI, wlalem do niej 5 litrow ropy, pędzelek i do roboty. |
A za przeproszeniem po wlaniu oleju popompowałeś trochę lagą góra-dół? Bo coś spora rozbieżność w mililitrach...
|
Pompowałem i to ze 20 razy.
Rozbieżność, czyli za mało czy za dużo ? |
Spoko. Tak mi się tylko wydało dziwne 590 i 648ml...
|
Czytając na starym forum o na tej stronie w poście huberta http://archiwum.africatwin.com.pl/in...32&forum=3&p=1
jest napisane, że lustro powinno być przy progresach 160mm i oleju powinno wejść 550ml. Ja wlałem 590 więc mam i tak wartość bliższa oryginalnej |
No dobrze, a moglbys napisac co zalac na wyzsze temperatury? Chyba, ze jest cos w miare uniwersalnego, bo jak pod koniec wycieczki na Viadrze uskutecznilem off road przy powyzej 40st temp. w cieniu to nie dosc ze padl zymering, to po powrocie do kraju okazalo sie ze to co zostalo z oleju to jakas czarna zupa.
|
Odświeżam wątek ze względu na jeden problem.
Olej wlewamy do lagi przy "wysuniętych" najniżej amortyzatorach ( najniżej w dół) no i oczywiście przy wyciągniętych sprężynach. Druga sprawa...sprężyny wkładamy w lagę stroną, z której jest więcej zwojów czy tą gdzie jest mniej zwojów? Sorki za pytania ale do sprężyn dostałem całkiem inną instrukcję obsługi ( od innego moto ) a wolę się dopytać niż dwa razy rozbierać ( sorki trzy razy bo wlałem za dużo oleju i teraz trzeba odessać :) |
Nie odpowiem dopóki nie będę miał własnego działu :) :)
Giziu, jak na wcześniejszej fotce -> tu się wsadza ;) Dużo zwojów do góry ;) |
Grzegorzu...wiem którą dziurką się wkłada :)
Pomiar oleju wykonujemy przy wyciągniętych sprężynach? I bez nerw koleżko, złość piękności szkodzi |
Cytat:
Skompresowane lagi i suwmiarką pomiar do lustra. Potem z 10razy lagą góra dół i pomiar jeszcze raz. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czeka mnie to samo ... nauczę się na pamięć i przepytam warsztatowego fachowca czy wie jak to zrobić ... jak mi cos spier**** u mojej kochanki ... marny jego los ! (ja mam na górze jeszcze jakieś wentylki .... co się z tym robi) ??
|
dmucha kompresorem
|
Cytat:
|
Jeśli już to tylko sprężyne i 0 ~0.2 Atm. Moja wcześniejsza wypowiedź była oczywiście podpuchą :p
|
Cytat:
Toś mię wkręcił, Draniu, przeokrutnie... ;) :zdrufko: |
I się oleju odlało, zostawiłem 580ml, i jest super, powietrza nie dopompowywałem
|
Pamiętajmy , że zmieniając na progresy fabryczne sprężyny zmieniamy olej z 10W na 7,5W :)
|
Cytat:
|
5W na serie czy progresy..?
10W na progresy trochę twardo |
W oryginale miałem 500ml 10W a reszta 5W i jak dla mnie było idealnie
W progresach mam 7,5W zresztą taki dostarczono mi z progresami |
:Thumbs_Up:
|
Cytat:
Przy następnej zmianie leje 7,5W Ja oczywiscie omijam asfalt jak mogę - na asfalt 10 W byłoby OK |
5W na orginalach. O dawna już leje 7,5
|
Czeka mnie wymiana oleju w lagach wiec zapytam dla pewnosci;
Trza rozkrecac w drobny mak lagi czy mozna wywalic sprezyne, przeplukac ropa i zalac swiezym oleum? |
Można. Jeżeli w miarę znasz przeszłość poprzedniego oleju, uszczelniacze nie ciekną to będzie ok. ;)
|
Cytat:
|
Mam u siebie progressy wilbersa z dodatkową tuleją dystansową i stale mnie wkurza okrutnie to nurkowanie przy hamowaniu zwłaszcza podczas jazdy z pasażerem. Są na to jakieś domowe metody poza zmianą zawiechy lub motocykla? Czy taka spreżyna progresywna moze stracić swoje wartości? Dodam, że długość sprężyna w stanie spoczynku ma prawidłową i dokładnie taką jak nowa.
|
Ile ci ten progres wystaje ponad lagę bez tulejki przy jej max wysunięciu?
U mnie jest to do 10mm , kiedyś była jeszcze wsadzona krótka srężyna seryjna ( co dawało łącznie ok 5 cm ponad lagę ) ale to była katastrofa , twarda katastrofa. Jeśli ci ten progres trochę wystaje i przy oleju 7.5 -8 nurkuje to albo sprężyna ma dość albo za luźny przepływ oleju wewnątrz lag. Możesz spróbować z olejem 10-11. |
Sprężyna wystaje mi właśnie ok 10mm i do tego jeszce tuleja dystansowa skraca sprężynę o kolejne 20mm. Rzeczywiście nie chcę żeby było za twardo, ale przy jeździe z pasażerką najmniejsze dotknięcie klamki hamulca powoduje nieprzyjemne nurkowanie. Właśnie wymieniłem olej na świeży 7,5 i chyba wiele gęstszego lać nie bede choć słyszałem opinie, że z czasem każdy, nawet najgęstszy olej się rozrzedza - nie znam wartości procentowych o ile, ale ponoć takie rzeczy się z nim dzieją w krótkim czasie od wymiany. Jakkolwiek to jest wolałbym żeby zawieszenie jednak tak nie pływało czego osiągnąć nie mogę. W teren to może i dobre, ale na trasie raczej średnie. Dzięki za info!
|
To po co kolega zakładał te progresy, przecież one właśnie podczas fazy hamowania są miekkciejsze niż seryjne sprężyny i bedzie bujać jak starym kutrem. Progresy to są dobre do szosówek na idealnie równe drogi :Thumbs_Up:
Nie wiem ile ma nalatane twoja czwóreczka ani ile ważysz ale 7,5W to dobre keidy moto jest nowe i kierownik waży 80kg. Od 10W bym zaczął, a nie zdziwył by się gdyby na 15W bylo Ci w końcu OK. Olej układa się około 1000km po zmianie na nowy |
Miałem okazję spróbować zwykłych w innych 03 i progresów u siebie i powiem że istotnie na wertepy podchodzą bardziej zwykle linniowe jednak istnieje ryzyko dobicia.
Ale też nie narzekam na swoje ( i nie zamienię na zwykłe) bo dobicie praktycznie nie możliwe ( pomijam tutaj celowe działanie) a na asfalcie przy nagłym hamowaniu lekki nurek a potem już sztywnieje. Wszystko zależy co kto lubi , co potrzebuje, czy sam czy w 2 osoby itp . Dzięgiel , napisz jeszcze czy te nurkowanie masz tylko początkowo a potem sztywno? Jeśli tak to wszystko OK . Jeśli twierdzisz że przy oleju 7.5 oraz dodatkowych tulejkach 20 mm nadal za mocno nurkuje to możliwe że sprężyny masz już zmęczone. Ewentualnie pokaż sprzęt komuś kto ma porównanie i wie jak powinien się zachowywać działający progres. Co do oleju , jeśli wlejesz np 7.5 to niezaleznie od warunków działa jak 7.5 ..... jak wlejesz np 10 to działa jak 10 i " rozrzedzanie z wiekiem " nie ma tu nic do gadania to naturalny proces eksploatacyjny. Jak wspomniał Rambo pojeździj trochę i wtedy ocenisz. Jak nadal bedzie miękko to przejdź na 10 lub 12. 7.5 przy moich progresach działa dobrze i nie mam zamiaru lać gęściej niż max 8 |
Pany a czym to wyplukac?
Jakims rzadkim olejem, nafta czy ropa tez styknie? |
diesel :Thumbs_Up:
|
@ Rambo - Moja czwórka nalatane ma sporo ale progressy raczej tak stare jak ona nie są. Kierownik waży 82kg i jeżdżąc sam jest odrobinę lepiej. Jak dołożyć parnerkę to się robi trochę gorzej...ale tak to już jest w związkach :P
@ Dzieju - Nurkowanie zmniejsza się razem z dociskiem ale uważam, że i tak jest zbyt duże. Racja, nie mam porównania do innych sprzętów i moze tylko sobie coś wkręcam porównując moją RD04 do jakiegoś nowego GS'a czy KTM'a:) Mam jeszcze komplet nowych progressów od Wilbersa. Spróbuję je wsadzić z tymi tulejkami, które mam teraz założone i może wtedy będzie lepiej. |
Stawiam na olej. Zlej go dołem. Kup sobie litr 15w. Zmieszaj zalej i odmierz dobrze lustro
|
Pany - po moim "dzwonku" odebrałem jakiś czas temu moto i przód jest kompletnie do dupy... Mam wrażenie że działa odwrotnie - wybija za mocno w dół, i kompletnie nie wybiera nierówności (czasem czuję się jak piłeczka pingpongowa). Dodam, że mam założone progresy. Poza tym mam paskudne odczucie (zwłaszcza w terenie jak jechałem z kuframi), że ruszając kierownicą szybko w lewo i prawo, wszystko działa jakby z opóźnieniem... ja w lewo, a koło dopiero po chwili (oczywiście pisze o naprawdę niewielkich opóźnieniach). Wczoraj smignąłem po dziurach i wróciłem zły jak osa, bo to nie jest moj motor! Przed dzwonkiem wszystko działało płynniej, lepiej, przyjemniej, precyzyjniej. Jak jadę teraz np po bruku, to często mam wrażenia, jakby w zawieszeniu był delikatny luz jakiś, ciągle cos popiskuje... Podobnie przy ostrzejszym hamowaniu... Czy jest mozliwość że mechaniory np odwrotnie włozyły sprężyne??? Albo cos spieprzyli w zakresie zalania olejem czy cuś? Wogóle sie na tym nie znam :( Musze to szybko komus oddać do zrobienia, bo przyjemnośc z jazdy średnia sie zrobiła. Oczywiście na prostym asfalcie kompletnie to nie przeszkadza, ale delikatna dziura wystarczy, a trace humor... Może znacie jakaś złotą rączke z Poznania, która ogarnia temat zawieszenia afry? Do polecanego przez forum mechanika który robił mi moto już nie pojadę (odebrałem z niedziałającą blokadą kierownicy, niedolanym olejem po zmianie (zorientowałem sie po 100 km, że brakuje co najmniej poł litra - po dolaniu nie ubywa ani kropla), osłony zawieszenia przyczepione na trytytkę i czekałem prawie miesiąc...
|
Siema, nie wiem u kogo robiłeś, ale ja raz byłem u mechanika na Junikowie - daj znać jeśli to ten właśnie jest kiepski bo w innym wypadku nie mam co pisać. Facet pracował w Hondzie i ponoć zna temat doskonale, innych speców konkretnie od Afry nie znam. Wymieniałeś całe zawieszenie (lagi, półki) czy obyło się bez?
Może, oczywiście nie życzę coś jest nie tak z główką ramy? Może łożyska w główce ramy poszły? Jeśli chodzi o sprężyny i oleum to bez problemu można je włożyć odwrotnie, a oleju wlać nie tyle co trzeba, lub nie tego, ale ktoś kto sie na tym zna nie powinien tego zrobić. |
Wlasnie wymieniam olej w lagach.Widze ze kazdy wlewa inny olej.Wedlug francuskiej instrukcji ma tam isc Dextron ATF w ilosc:
635 cm3,poziom oleju 118mm -modele 1990-92, 648cm3, poziom oleju 106mm-modele 1993-94 a dextron to olej stosowany w automatycznych skrzyniach , przekladniach i do zawieszen! |
Większość starych modeli Hondy z lat 80 jeździła na ATF, ale to były inne czasy. Dziś nie ma co kombinować tylko lać olej do lag. De-facto te oleje są dosyć podobne.
|
Instrukcje do RD 04 mam z 1993 goda.
|
Troche sie wtronce . Wracajac do poziomów oleju znalazłem takie zalecenia WP
recommends: oil level 140 mm from the top of the tube for Hard 160 mm Standard 180 mm Soft Honda's standard oil level 110 mm Our preferences: oil level 140mm-SAE 10. Oczywiscie dotyczy to progresów WP do Afry |
Jak to jest z tym poziomem oleju w RD03 czy tak samo jak w RD04?
Wszystkie serwisówki jakie znalazłem są od modelu 1990 w górę. |
Wrócę do tematu-
Dziś w ramach zimowego dłubania odkryłem, że mam u siebie progresy Wirtha a już rozglądałem sie by takie zakupić. Założone Były gęstymi zwojami w dół bez górnych krótkich sprężyn. W obu wcześniejszych afrach montowałem progresy gestym do góry i dokładałem górne krótkie. Teraz pytanje- czy ja robiłem to źle czy coś się zmieniło i już wkłada się inaczej :) |
We wszystkich madrych ksiazkach czytalem ze gestym w gore, ale sa motocykle co fabrycznie maja w... dol. Samochodowe tez radza w dol dawac, a jeszcze gdzie indziej mozna przeczytac, ze nie ma to znaczenia i ja sie z tym zgadzam. Jak dlugosc jest ok to malych moze nie byc.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:25. |