![]() |
Kurtki z wypinaną membraną a łączenie ze spodniami
Panie i Panowie,
temat trochę przydługi ale sprawa mnie mocno nurtuje. Czy możecie podzielić się doświadczeniem jak wygląda połączenie wypinanej membrany kurtki z portkami w Waszych ciuchach? Od ponad 10 lat używam dwóch kurtek i spodni BMW i tam zarówno kurtka jak i wypinana membrana ma swój suwak do spięcia z pantalonami. Jeżeli mam założoną membranę to spinam ją ze spodniami, ona sama w sobie jest dłuższa więc przykrywa to połączenie a kurtką przykrywam całość Myślałem, że jest jest to jedyne tego typu rozwiązanie ale dzisiaj będąc zainteresowany zakupem Scott Dualraid okazało się, że membrana nie ma suwaka do spięcia z dolną częścią odzieży. Wychodzi na to, że mając założoną membranę i chcąc spiąć kurtkę ze spodniami trzeba albo włożyć membranę w spodnie albo ją zostawić i wtedy fanatazyjnie zwija się ona nad liną suwaka łączącego oba ciuchy. I tutaj moje wątpliwości: Jak wtedy ze szczelnością tego połączenia? A jak membrana jest wpuszczona w spodnie i kiedy kurtka wierzchnia przemoknie to spływająca po membranie woda cieknie prosto w rów czy jak? Interesuje mnie jak to jest w ciuchach Modeka (Panamericana, Tacoma), Held (Carese, Hakuna), Revit, Büse Evo Open Road, RST Adventure i innych tego typu. Ewentualnie może ktoś uzywa tego Scotta Dualraid i wszystko jest w porządku a tylko ja szukam miodu w dupie. Dzięki za odzew. Miłego dnia wszystkim |
Held Hakuna - membrana łączona z kurtką, a kurtka oddzielnym suwakiem (niżej) łączona jest ze spodniami. Nigdy mi ten zestaw nie zestaw w rów nie ciekł :)
|
wloze kij w mrowisk. LATO:
- KOSZULKA ENDURO - LEKKA TURYSTYCZNA ZBROJA - DOWOLNA FIRMOWA TAKTYCZNA KURTK GO - W PLCAKU COOLMAX ALBO DRBNY POLAR ZIMA: COOLMAX, ZBROJA, SPORY MARKOW POLAR. KURTKA TAKTYCZNA przez lata sietny sprzed z membrana robily firmy dla mon, do tego coolmax jakis Brubeck, no i polar z PORTEX a nie MIEX 1000 i miescisz sie w 1200pln a masz wielo modupowy zestaw ps. moje wielkie marzenie czyli icon patrol w kolorze zarow normalnie sie rozpadl. zupelnu bangladesz. teraz SNIKERS pracownikow morskich i dzieuje 'firmom motocyklowym' |
Kaem
Dzięki za odzew. Ale w takim razie w tej Hakuna membrana jest krótsza tzn. kończy się przed suwakiem do spinania z portkami? Szynszyl ja to wszystko wiem ale jeden lubi ogórki a drugi cycki ogrodnika córki. ;) Zaraz się ktoś odezwie, że najlepiej to tylko laminowanie gore itd. Trzymam się takiego rozwiązania, bo po latach doświadczeń ono mi najlepiej pasuje. |
W starym zestawie Buse (openroad) było tak, że suwak do łączenia ze spodniami jest osobny i niezależny od podpinek.
W IXS jest podobnie, ale lepiej, bo jak ten suwak nie jest ci potrzebny, to go można sobie odpiąć i mieć kurtkę lżejszą o 100 gramów :D |
Szynszylu,Dej no jakiego linka do tych snikersów
|
Cytat:
Sposz snickers 8881 gyx A co ciuchow firmowuch to mam modeke made in germanu z lat 92-93 i jest w top stanie zaraz wam zrobie i wrzice foty Icona za 2200pln po 1000km nez deszczu. Idlatego wole oryginalne moro i renomowane BHP. |
4 Załącznik(ów)
Slynny Icon Patrol - moja kurtka woskowa LC byla ze mna z 10 lat az jej zgubilem. Ogladalem inne rownoe renomowane firmu. Jest zle. To noe lata 90 hdzie szylo sie albo w europie albo w usa...
p. s. Uprzedzajac pytanie o ta wielka dziire to rozdarcie alee po prostu wykscie zszwu ktore sie poglebia. Moze Lidka pomoze bo szkoda ciucha |
2 Załącznik(ów)
O taki ten baton:
https://www.bhp-gabi.pl/p11158,1888-...-snickers.html Czym to sie rozni od 'motocyklowa' albo 'trkigowa' :) Francuskie legijne gore i polsk membrana koniecznke wz. 23 bo mialy chiesze madrze zrobione 230+130 i jest na lata I mamy 2 tys na but rekawiczki zbroje nakolanniki. No ale noe mamy lansu mamu SLL. Poza tym nic poeknoejszego w upalne dni: koszulka + zbroja jedynie |
Modeka extremadura - spina się kurtkę i spodnie bez membran. Suwaki nic nie kolidują z membranami czy to od spodni czy kurtki jak wpinam.
Chwale sobie, jeżdżę w tym ok 5 lat i jestem zadowolony. Wcześniej przez 6 lat także miałem komplet modeki i spinanie było identyczne. Więc ja nawet nie wiedziałem że można inaczej :) Pozdrawiam Zimny |
W rukka spinane są tylko zewnętrzne warstwy, membrany są osobno, ale nie ma tam raczej opcji na przeciekanie - spodnie mają wysoki stan i szelki. Jechalem pare razy w deszczu 8h + i w tamtym miejscu nic nie przeciekało - raczej od kołnierza z góry i od rękawic.
|
Cytat:
Czym się różni tłumaczyć nie trzeba ale wyjaśnię, że tkanina nie odpowiada standardom motocyklowym bo jest za słaba. Do tego nie ma protektorów ani rozsądnej wentylacji. Tyle w temacie. Co do Icon to szkoda języka strzępić. Badziew totalny. Kupiłem kamizelkę i po jednym wyjeździe leży jebnięta w kąt. Strzępi się tam niemal wszystko, do tego przeciera, niemiłosiernie łapie syf ten splot (mam taki sam jak na Twoim foto). To badziewny chinol sygnowany marką Icon, która nie jest żadnym wyznacznikiem jakości i chyba nigdy nie była bo to brand z początku lat 2000. I tu nie chodzi o lans. Zbroja + koszulka są dobre jak latasz za domem po krzaczorach endurakiem a nie na wyprawy z dala od domu w zmiennych warunkach więc nie pierdolmy głupot. Wielu lubi latać w dżinach i nakolannikach czego osobiście nie znoszę i nie rozumiem ale nie mówmy że to jest zajebiste bo nie jest. Styknie popatrzeć jak się zachowuje taki strój na byle szlifie na czarnym. Polecam rzucić okiem na efekty banalnej wywrotki Maxa w trasie na Pamiry z Henrym. Co do łączenia elementów stroju to w mojej ocenie BMW ma to zrobione po mistrzowsku i nic co miałem w łapach nie może się do tego równać. Membrany muszą się zazębiać od góry w dół i powinno być OK ale jak kolega ma stroje od beemwe przetrenowane to Scott Dual Raid jakościowo jest na pewno niżej od takiego Rallye. Wizualnie to rzecz gustu. |
Emek
dzięki za ten wpis. Jak będę na Święta w Klerykowie to chyba muszę z wódką podjechać. Nie mam miejsca na wożenie budowlanych sztormiaków czy inych leśnych garniturów stąd też na propozycje Szynszyla patrzę z przymrużonym okiem. ;) W jednym z nim się natomiast zgadzam: jakość starych ciuchów jest nie do przebicia. Podejrzewam, że ja będę dębowej jesionce leżał a moich kurtkach jeszcze ktoś będzie jeździł. Wracając do mojego pytania. Wiem, że BMW ma w swoich ciuchach, przynajmniej tych starych, rozwiązania na których mogą się inni wzorować. Stąd też moje zdziwienie, że inne firmy na to nie wpadły. Scott nie jest dla mnie a że nie jest łatwo kupić stare ciuchy BMW typu adventure w wersji lady to padło na niego. Rally dla kobiet nie robili nigdy, z nowych oferują tylko ten Enduroguard za milion szelestów i z klejoną membraną. Jest oczywiście zajebista Savanna 2 ale żeby skompletować całość używek z podpinkami to się sezon może skończyć a ja w polu będę. Ciuchy zakupione, przyjdą to im się dokładnie przyjrzę. Dziękuję wszystkim za podzielenie się wiedzą. |
Ok. To bylo 11 wstecz...
Popatrz na szajs w sklepach. Wierzylem ze jak za sama kirtke 24 kola i jest chwalona w testach to bedzie ok. Gowmo - made in thailand. A moro to noe rewoa mody xzy ciuchy na platformy na mozu polnocnym... |
Navaja ,Pochwal się co zakupiłeś
|
Tego Scott Dualraid DP lady, o którym pisałem w pierszym poście. Wyczaiłem korzystnie to grzech było nie brać.
|
musisz sprobowac 2 czesciowej kombinacji ale kurtka wierzchnia laminat goretex i wewnetrzna , system bmw slaby temat tez mialem rally i jak namoknie to szmata strasznie ciezka , system o ktorym wspominam ma tylko 3 producentow , touratech oni maja od stadler , buse i ktos tam jeszcze , naprawde rewelacja i sprawdza sie w kazdych warunkach
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29. |