![]() |
Jak powinna działać pompa w AT
Zauważyłem że moja pompa chodzi non stop :Sarcastic:
Czy to jest wina gaźników, czy samej pompy..? :confused: |
Dobić ciśnienie i się wyłączyć.
|
Co to znaczy chodzi non stop ?? Terkocze ??
|
tak, tyka cały czas, na wolnych obrotach cały czas terkocze. sie zastanawiam gdzie to paliwo pompuje :)
|
Kiedy debiutancko dłubałem przy babcince zdejmując kilkukrotnie zbiornik zauważyłem, że pompka naparzała kiedy nie odkręciłem kraników. Miała cynka, że trza dymać, a nie było czym. Po odkręceniu paliwka cykała pojedyńczymi cyknięciami co kilkanaście sekund.
|
OK, to na podsumawie starczy. Ma cyknąć na wolnych obrotach co kilka sekund. Moja tryka cały czas. Dobrze że pada pompa a nie gaźniki
Dziękuje Deremu, jego czołówce i całej załodze za pomoc. Sam to bym nie zdziałała :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Czy w RD07 to ten modulik sterujacy pompą jest nad reglerem jak zaznaczyłem na foto ponizej ? w tym opisie z linku mowa jest ze kostka jest pod czachą blisko przekaznika pompy ?
|
U mnie w RD03 jest po czachą, ale to nie znaczy, że w RD07 nie mógł powędrować gdzie indziej. W każdym bądź razie w AT nie ma chyba innego tak małego modułu z czerwoną kostką na 3 piny, także raczej to będzie to.
|
Cytat:
Cytat:
|
mam male pytanie .... gdzie podlaczyc 3 wezyk z pompy paliwa ?? wejscie i wyjsice jest podpiete, kostka tez... ale ten waski z trojnikiem?? tj jakies sterowanie czy jak???
|
Pewnie pod podciśnienie ;):p
|
jak gdzie to podpiac?? wychodzi 1 wezyk rozdziela sie na trojniku ....z trojnika idzie dlugi wezyk i 1 jest puste....
|
IN oraz OUT to wiadomo paliwo, a ten trzeci cienki to spust kondensatu czy wody która ewntualnie dostałaby sie pod dekiel styków. Jest wyprowadzona pod motocykl i nie ma być zaslepiona niczym. Trójnika nie pamietam zeby tam był.
|
wszystko ok juz dziala.... dostalem paczuszke z pompa i byl trojnik... myslalem ze ma byc ale juz wszystko wiem.... Rambo mnie naprowadzil troszke =) dzieki za pomoc panowie
|
Ja tez dosyałem paczke z pompą elekrtuczną i trójnikiem faktycznie. W 07a jest to inaczej troche rozwiazane. Na pewno idzie to pod motor a ta druga to chyba spust spod korka, spust z gazników albo odpowietrzenie baku (w czwórkach to jest tak samo?)
|
niewiem jak ma byc oryginalnie... w kazdym razie reszta spustow jest... wiec zamiast 2 w 1 i dalej na dol to mam poprostu 2 oddzielnie...
|
Odświeżam temat bo zmieniłem styki w pompie na nowe i mam pytanie bo w postach piszecie, że powinna pykać co kilkanaście 20 sekund a moja pompuje co jakies 4 s na wolnych obrotach. Tak jest ok?
|
Wklejam link z filmem jak chodzą te styki. One chyba żyją swoim życiem:)
https://picasaweb.google.com/1153459...63904976364354 |
100% prawidłowo
|
Nie wiem czy chodzi ten filmik poprzedni więc wklejam drugi
https://youtu.be/K_xRhMEOdLo Na pewno ta praca jest prawidłowa Rambo? chodzą te styki jak chcą:) nie ma równomiernych odstępów i czasami wali seriami jakimiś. Trzeba obejrzeć filmik do końca. W sumie ja się nie znam |
Cytat:
|
A ja pamiętam , jak zaglądałem ostatnio jak chodziła i powiem, że odstępy między pompnięciami były raczej regularne.
Pulsowanie wzrastało wraz ze wzrostem obrotów... ;) |
Kazmir, jak mógłbyś sprawdzić na swojej pompie, to byłoby super,bo nie wiem czy skręcać swoją.
|
I jeszcze jedno pytanie:) -zaznaczam,że na elektryce się nie znam- mianowicie, czy podczas pracy tych styków, ma się pojawiać jakaś iskierka między nimi? Bo u mnie się pojawia:)
|
Tak ma być. Przez styki przepływa "duży" prąd to i iskra ma być :)
|
Iskierka spora, która wypala te styki:( Dlatego warto założyć przekaźnik pompy paliwa.
https://www.youtube.com/watch?v=JEZm...ature=youtu.be |
Czyli co? Te moje nowe styki ok:) tak ma być? Nie sprawdzałeś kazmir pracy swoich.
|
Sprawdzałem -film wyżej;)
|
Ok,wszystko jasne:)
|
Wydaje się jakby Twoja "równiej" chodziła:)
|
Moje robi wszystko, a mojsze chodzi najrówniej:D;)
|
A u mnie z kolei pompa co jakis czas dziwnie pracuje.
Cyknie sobie raz na kilka sekund, co jest zupełnie prawidłowe. No ale czasami jakby jej odbije i zaczyna pompowac jak wściekła. Ciśnienie nie ucieka, przełącze parę razy między rezerwą, a normalnym, i działa poprawnie. Nie mam pojęcia z czego to wynika - jak zdejmę wężyk dolotowy to paliwo leci, także nic przytkane nie jest, a ewidentnie jest to związane z dolotem. Jak przy nim pogrzebię to przechodzi. Jak to 'przejezdzę' to też przejdzie. Sorry, wiem że w mojej Afryce dużo rzeczy chodzi dziwnie. |
lusterkiem ją :)
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29. |