Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Nordkapp - kiedy najwcześniej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25715)

jorge 26.01.2016 01:51

Nordkapp - kiedy najwcześniej

Hej. Pytania dwa:

- do tych co byli:

Kiedy najwcześniej ? Czy koniec maja / początek czerwca - to za wcześnie?

- ktoś chętny jechać? (jadę na 95%; 5% to wypadek zdrowie lub praca).

Trasa lekko nietypowa:

PL >> Szwecja do Nynashamn
Gnarp (Sundsvall) >> Norwegia (miejscowość A)
Nordkapp (właściwie to obok - w faktycznie najbardziej wysuniętym miejscu Europy).

Powrót fiordami przez Norwegię - odwiedziny rodziny w Stavanger + odwiedziny Nomada w jego zadupiu

Następnie most Norwegia >> Dania

Potem Dania >> Niemcy

Odwiedziny Berlina jak się da >> PL

Plan po Szwecji nie ulega modyfikacji (chcę zwiedzić miejsca swojego zamieszkania w tym uroczym kraju). Norwegia do omówienia.

Pozdrawiam. Jorge

PS

Wszelkie omówienia i szczegóły na jorgesu@me.com

PS

wojtekm72 26.01.2016 06:04

W którym roku, bo nie napisałeś :).
Jeśli w tym to ja odpadam, ponieważ mam zamiar się na ukraińską integrację udać końcem maja, ale nie po czarnym, ponieważ tam takowego nie ma.
Ale jeśli się zdecydujesz na UA w tym roku to mogę Cię przypilnować

zimny 26.01.2016 09:07

Rozważam taki wyjazd - ale jako jedną z opcji i raczej w środku lata jeśli już.. Trasa ciekawa, miejsca na pewno ciekawe :Thumbs_Up:

I może wreszcie jakiegoś poważniejszego, adekwatnego przebiegu Twoja afryka w końcu nabierze :D

7Greg 26.01.2016 09:35

Generalnie do końca maja to możesz się odbić od bardzo wielu dróg, które mogą być zamknięte lub zawalone śniegiem.
Od czerwca większość jest otwarta, ale.... w 2015 roku byłem jakoś pod koniec czerwca i wiele górskich fajnych dróg było zamkniętych, bo zima była długa i najstarsi wikingowie takiej nie pamiętali.

Oczywiście droga E6 jest przejezdna, ale jeśli trafisz kiepsko (będzie dużo śniegu) to na Nordkapp i tak nie wjedziesz, albo z dużymi kłopotami.

Co do najdalej wysuniętego punktu na kontynentalnej Europie to musisz się pofatygować do punktu Nordkinn. Tam niestety nie dojedziesz no chyba, że będziesz prawdziwym zdobywcą (2 dni marszu w jedną stronę) :), więc drogową alternatywą jest miasteczko Gamvik i dalej szutrową drogą do najbardziej wysuniętej latarni morskiej w europie w osadzie Slettnes:)

Będę śledził wątek, bo może akurat termin mi przypasuje i gdzieś się spotkamy :)
pzdr

jorge 26.01.2016 11:32

Cytat:

Napisał wojtekm72 (Post 466602)
W którym roku, bo nie napisałeś :).
Jeśli w tym to ja odpadam, ponieważ mam zamiar się na ukraińską integrację udać końcem czerwca, ale nie po czarnym, ponieważ tam takowego nie ma.
Ale jeśli się zdecydujesz na UA w tym roku to mogę Cię przypilnować

Jeśli mówisz tej z końca maja - to jestem za :). Piszę o tym roku, bo w końcu doczekałem się na wolne.

Cytat:

Napisał zimny (Post 466608)
Rozważam taki wyjazd - ale jako jedną z opcji i raczej w środku lata jeśli już.. Trasa ciekawa, miejsca na pewno ciekawe :Thumbs_Up:

I może wreszcie jakiegoś poważniejszego, adekwatnego przebiegu Twoja afryka w końcu nabierze :D

Taka jest idea :D.

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 466612)
Generalnie do końca maja to możesz się odbić od bardzo wielu dróg, które mogą być zamknięte lub zawalone śniegiem.
Od czerwca większość jest otwarta, ale.... w 2015 roku byłem jakoś pod koniec czerwca i wiele górskich fajnych dróg było zamkniętych, bo zima była długa i najstarsi wikingowie takiej nie pamiętali.

Oczywiście droga E6 jest przejezdna, ale jeśli trafisz kiepsko (będzie dużo śniegu) to na Nordkapp i tak nie wjedziesz, albo z dużymi kłopotami.

Co do najdalej wysuniętego punktu na kontynentalnej Europie to musisz się pofatygować do punktu Nordkinn. Tam niestety nie dojedziesz no chyba, że będziesz prawdziwym zdobywcą (2 dni marszu w jedną stronę) :), więc drogową alternatywą jest miasteczko Gamvik i dalej szutrową drogą do najbardziej wysuniętej latarni morskiej w europie w osadzie Slettnes:)

Będę śledził wątek, bo może akurat termin mi przypasuje i gdzieś się spotkamy :)
pzdr

Dzięki - wiec koniec czerwca to jest optimum chyba.

żuk 26.01.2016 12:14

W jakim czasie Jorge przewidujesz zrobić tę trasę? Coś może się i u mnie wyklaruje z wolnym ale na razie to życzenia pobożne.

bigboykr 26.01.2016 14:46

Na czerwiec można planować dość spokojnie. Maj to duże ryzyko... chyba, że jesteś morsem a moto po śniegu śmigasz na codzień ;)
Droga na Nordkapp jest ponoć w zimie odśnieżana i da się tam dostać. Trzeba się tylko podłączyć pod jazdę za pługiem, bo inaczej kiepsko. Tak słyszałem. Jeszcze nie sprawdzałem.
A trasę masz dobrą, wcale nie taką nietypową. Sam sie wybieram w tym roku z rodzinką na północ, ale autem. termin 11-24.07

jorge 26.01.2016 15:08

Cytat:

Napisał żuk (Post 466636)
W jakim czasie Jorge przewidujesz zrobić tę trasę? Coś może się i u mnie wyklaruje z wolnym ale na razie to życzenia pobożne.

Nie liczyłem dokładnie. Wiem, że prom do Nynes skraca bardzo. Licząc PL-lądowanie to 2 dni, potem:

http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?...nce=&corridor=

Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie.

Co do nietypowości - zazwyczaj lepiej jechać przez Rosję - taniej paliwo, widoki ładne, i dłużej w siodle. Nie czytałem relacji z takiej jak ta trasy, ale też i nie szukam za dużo. Poza tym forum nigdzie nie bywam w sieci.

Onufry22 26.01.2016 17:20

Ja byłem terenówką w grudniu 2007 roku. Przejazd bez problemu, drogi ubite. Jedzie się jak autostradą. Spokojnie osobówką można zrobić. W mojej opinii trochę z tą zimą przesadzacie. Z drugiej strony tubylcy mówili, że nie pamiętają tak ciepłej zimy, bo temp były dodatnie z lekkim mrozem w godzinach nocnych:)

kylo 26.01.2016 17:54

Koniec czerwca początek lipca to czas idealny na Skandynawię!

"Potem, ok 1800 km. Licząc 400 km - 450 km dziennie - to 4-5 dni. Więc na całość rezerwuję sobie 2 tygodnie. Jestem w stanie siedzieć długo na dupie, ale w Szwecji i tak masz ograniczenia i dużo nie podskoczysz. Noclegi na kempingach na spokojnie."

Pomimo ograniczeń prędkości przebiegi robi się bardzo duże!
-prawie wszędzie mały ruch na drogach
-jak nawet gdzieś się "zagęści" to kultura kierujących sprawia, że się człowiek nie męczy
-o tej porze roku są najdłuższe dni, nawet poniżej Kręgu Polarnego widno jest prawie całą dobę
-jedyne co może męczyć to deszcz, jak ma się niefart

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:38.