![]() |
Filtr K&N
5 Załącznik(ów)
Trafił do mnie quad z mocno już tłukącym się korbowodem, właściciel stwierdził ze było bardzo mało oleju w silniku , dolał ponad 1 l i dopiero pokazało się coś na bagnecie. Przy rozbiórce okazało się że ma założony filtr powietrza K&N a cały dolot jest pokryty pyłem który przyśpieszył zużycie pierścieni(zwłaszcza olejowego). Efekt taki że cały silnik od remontu. Pisze to żeby pokazać jak używanie filtrów K&N w terenie przyśpiesza zużycie silnika.
|
K&N w każdy warunkach zużywa szybciej silnik, szczególnie na gaźnikach.
|
A jaki mędrzec zakłada właśnie ten filtr w teren.
2 lub trzy lata temu Szynszyl mył moje gaźniki. Stwierdził, że tak czystego gaźnika jeszcze nie widział :). A w tym samym czasie robił afrę która wróciła z Maroka. To była masakra :dizzy: I nie miała założonego K&N-a. Dbam o filtr, często go pryskam preparatem, a w kurzu w ogóle nie jeżdżę. Mam K&N :). |
Pany , a co lepsze nasączany K&N czy nasączany filtr z gąbki oryginalny...................motocykl KLR 650 ?
Ps. miałem Hondę Rincon i miała nasączany filtr gąbkowy ..... |
W teren na pewno gąbka.
|
Najlepsza gąbka. Naprzykład Nikasil bardzo nie lubi filtrów typu K&N
|
To jest tego najlepszy dowód.
|
K&N tylko na drogi utwardzone dla supermoto,sportbike itp.itd . w terenie to zabójstwo dla silnika.Sprawa jest prosta ,te filtry maja dostarczyc jak najwiecej powietrza co niestety w terenie gdzie podnosi się kurz i drobinki piasku które zasysa silnik , działa to jak papier ścierny. Czytałem o przypadkach gdzie zeszlifowało cały nikasil z cylindra !
Jedynie słuszny w teren to gąbkowy ,nasączony jeszcze najlepiej jak jest prefiltr i co istotne czysty! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:38. |