Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 17.03.2025, 10:16   #967
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 8 godz 32 min 35 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.

Ja mam inne doświadczenia z tym gmp
Znaki znakami, ale mam skrzywienie zawodowe jeszcze z czasów, gdy czołgi robilem.
Tam uwzględniany był punkt bezwładności tłoka, dlatego w pewnym sensie dla dużych jednostek są dwa gmp i dwa dmp. Ustawia się to czujnikiem zegarowym i realne gmp jest wartościowością pomiędzy dwoma gmp (a to jest około 7stopni).
Dopiero wówczas mogłem ruszać i regulować zawory.

Czujnik zegarowy albo tak zwaną chorągiewką się to ustawialo.

We współczesnej technice przy silnikach Vanguard (przemysłowe silniki Briggs & Stratton) zawory ustawiane są 5-7 stopni za gmp aby totalnie odprężyć popychacze

Ot taka ciekawostka
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem