|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.10.2024, 20:19 | #1 |
Miasto: Ostrołęka
Motocykl: RD07
Przebieg: Tak
Online: 3 dni 20 godz 4 min 50 s
|
Heble w RD07
Cześć, wymieniam przewody na stalowe HEL, przy okazji rozebrałem zaciski i pomki, wlecą nowe zestawy naprawcza itd. Ale do rzeczy, chce pomalować zaciski i pompki, malować proszkowo czy normalnie polakierować jakimś specjalnym lakierem?
Druga sprawa, na jednej prowadnicy i jednym tłoczku mam taki nalot rdzy? Tłoczki potraktowałem wełną stalową, jest okey tylko te progi, zostawić to na razie i poszukać na kolejny raz nowych? Niżej foty, dziwnie się światło odbija i widać jakby na tłoczku była rdza czy coś, ale nie ma, tylko na progu który dotyka klocka
21.10.2024, 08:33 | #2 |
To jest zwykły syf drogowy - to co na zewnątrz - skrobaczka z twardego tworzywa i wełna stalowa 0 i jesteś zrobiony. Niezły żur tam nazbierałeś w zacisku - zastanawiam się jak wygląda pompa hamulcowa
Zaciski można pomalować czymkolwiek - ważne aby po wypiaskowaniu dać dobry podkład do Alu. Jakiś czas temu zacząłem używać produktów firmy VHT - jest mega drogo ale i mega dobrze, niemniej jednak tematy takie jak silnik lepiej robić tylko raz. Wydaje mi się jednak że na Alu siądzie dobrze zwykły epoksyd i będzie trzymać.
21.10.2024, 09:36 | #3 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 2 godz 58 min 32 s
|
Jak masz możliwości to Cerakote na zacisk. Trzeba jednak wygrzać to w 300 stopniach a aplikacja aerografem. Jakość - petarda.
21.10.2024, 16:47 | #4 | |
|
Cytat:
26.10.2024, 09:21 | #5 |
|
Pompa w środku nie była zła, bardziej tłoczek ucierpiał i kapturek zewnętrzny który wyciągałem w kawałach. Widzę że trochę brudu jest pod okrągłym plastikiem (nr.14) w pompie, paczałem w katalogu i jest to część wymienna, lecz czy warto mi to wyciągać? (jak to wyciągnąć w ogóle? to ma jakiś gwint czy na wcisk?). Pompa tak czy siak będzie myta w myjce ultradźwiękowej.
26.10.2024, 09:25 | #6 |
Wkręć wkręta do drewna (delikatnie/niedużo) i wyciągnij kombinerkami wkręta. To jest lekko osadzone. Umyj zmywaczem do hamulców. Ten plastyk jest nierozbieralny.
|
|