![]() |
#1 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 godz 23 min 9 s
|
![]()
Cześć wszystkim!
Mam problem w swojej xt660z tenere. Mianowicie kiedyś już miałem problem z ładowaniem akumulatora, po wymianie regulatora napięcia problem ustał i po dwóch latach problem powrócił. W styczniu korzystając z okienka pogodowego wymieniłem regulator (check engine zniknął) i pojechałem się przejechać, po około 50minutach check engine znów się pojawił a po kolejnych 15min. motor zgasł i przewody od tylnej lampy i kierunków się stopiły. Aktualnie motocykl odpala jeździ z tym że napięcie akumulatora przy odpalonym silniku wynosi 11v, a po wyciągnięciu regulatora plastik wokół jednego pina jest lekko stopiony przy wtyczce również. Pytanie czy wymiana regulatora oraz wtyczki załatwi temat ? Czy to jakiś grubszy temat ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Sprawdź instalację, akumlator, bo tak częsta wymiana regulatora świadczy, że gdzieś jest zwarcie, które uszkadza regulator. Teraz regulator też do wymiany. No chyba, że trafiasz regulatory trafione ale tyle razy ten problem to aż się nie chce wierzyć.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: CIECHANÓW
Motocykl: RD07a
Przebieg: 63000
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 10 godz 7 min 30 s
|
![]()
Punkty masowe do przejrzenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
czesto glowne zwarcie jest w akumulatorze. wymieniales go razem z regulatorem czy wciaz jest ten sam?
![]() |
#5 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 godz 23 min 9 s
|
![]()
Teraz w ten weekend sprawdziłem napięcia w alternatorze i są okej, więc najprawdopodobniej znowu regulator do wymiany.
Punkty masowe, to znaczy ? (sorki ale jestem zielony w kwestiach elektroniki). Za pierwszym razem, wymieniłem regulator wraz z akumulatorem, przy ostatniej awarii tylko regulator, który wytrzymał około 40min. jazdy do wyświetlenia check engine. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Problem z odpalaniem xt660z tenere 2008r. | Don Camillo | Yamaha | 6 | 01.09.2021 20:59 |
Nagły problem z zasilaniem, spadek napięcia akumulatora | Kaju | Układ elektryczny i zapłonowy | 22 | 01.09.2020 17:38 |
Potrzebna pomoc- problem z regulatorem napiecia (chyba) | Mawdusia | Układ elektryczny i zapłonowy | 4 | 23.08.2017 08:28 |