![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 55 min 0
|
![]()
cze,
się chciałem szanownego Państwa zapytać czy mieli problem z akku w takiej kwestii: przedwczoraj ppłd zostawilem motórek mój kochany zez przekręconym kluczykiem - kontrolki się paliły.... Wczora mnie nie było (delageacje warszawskie ![]() ![]() znaczy wyładował się - ![]() normalne to ? pewnie tak ale się wolę upwenić czy mi gdzieś nie lata prąd niepotrzebnie ... dziś już piąteczek ![]()
![]() |
#2 |
Jaki świeży jaki świeży ??
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 tygodni 11 godz 51 min 59 s
|
![]()
Wydaje mi się że w Afryce akumulator nie ma jakieś strasznej pojemności więc nawet durne lampeczki są w stanie go zabić ...
A świateł włączonych nie miał ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
nie tylko lampeczki - ale paliły się na pewno :
luz, rezerwa, olej i może poświata na drugiej rezerwie ... chyba powinien wytrzymać ![]() z rok ma ... ![]()
![]() |
#4 |
|
![]()
Akumulator ma tylko 12 Ah, a żaróweczka kontrolki ma 2 W. Może ktoś to policzy
![]() Dobra sam coś policzyłem. Skoro jedna żaróweczka ma 2 W to przy 12 V daje nam to 0,167 A. Przy trzech żaróweczkach mamy 0,5 A. Czyli akumulator starczy na świecenie 3 żaróweczek przez 24 godziny ... Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś spierniczyłem bo już dawno nie byłem na lekcji fizyki ![]() Ostatnio edytowane przez hubert : 22.08.2008 o 12:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Motocykl: RD07
![]() Online: 0
|
![]()
Mimo wszystko proponuję sprawdzić jak trzyma akumulator. Osobiście kilkakrotnie "udało" mi się wykręcić podobny numer, ale nie miałem problemów z odpaleniem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
znaczy pamiętaj wyłączaj i nie miej pretensji do świata
![]() Dzięki W puszce akku mają znacznie większe pojemności - stąd moje zaniepokojenie ... to teraz mi tylko na pych zostało odpalanie bądź ładowanko z prostownika ... ![]() Do pracy przyjechałem puszką niestety ![]()
![]() |
#7 |
|
![]()
Albo diody zamiast żaróweczek
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
ale miałem jazdę
![]() Wielkie zapychanie czyli jak to jest jak prund się skończy ![]() Niby nic wielkiego, po prostu zapchaj motór wrzuć na dwa (chyba żeś mocarz to na jeden ![]() ![]() No, a było jak zwykle inaczej .... kolegę zaprosiłem do popychania - bo co sam będę pchał ![]() Zapchalimy.. odpaliła.. gada.. ![]() Mówię wsiadaj na swego motóra, ja na swego, pojedziemy na stację dokupię paliwa i a potem pojedziemy na krótkie wojażowanie - powinien się naładować... Pojechałem ... jazdy wyszło jakieś 1,5 km do stacji zabrakło mi jakieś 150 m... padło paliwko (wlaśnie był ten moment kiedy dokładnie chciałem sprawdzić ile mam paliwa w zbiorniku i kiedy dokładnie mi się skończy ![]() ![]() ![]() ![]() objaw ganiania: pali - jedzie 100m - zatyka się - gaśnie- i od nowa polskaludowa - tak po 20 minutach stwierdziliśmy, że dość tego latania bo ludzie jakoś dziwnie na nas patrzą, woda się leje z głów , pleców i nie powiem gdzie jeszcze... ![]() po jakimś czasie przemyśleń i łapania oddechu - kupiłem kable, podjechaliśy samochodem, podłączyliśmy kable, popracowało - podładowało . Palenie na pych co by nie kończyć akku... odpalił... do garażu !!!!. potem prostownik na noc i teraz już wszytsko gra .... no i pytanie czy to był normalny objaw, czy jakieś słabe ładowanie mam ![]()
![]() |
#9 | |
Piast Kołodziej
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Nooo kolego ![]() ![]() Gieneralnie to wszystko jest cacy ino pomnij iż pompe paliwa masz elektryczną i jak nie masz prunda to nie napompczy ci nowego paliwa do gaźników choćbyś się zapchał na śmierć ![]() Zdruf! ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ładowarka akku by Lidl | kamilltee | Wszystko dla Afryki | 17 | 26.10.2011 10:14 |
Padł tylny amortyzator | GAMBOR | Rama, zawieszenia, napęd | 4 | 23.03.2011 23:26 |
Akumulator padł :( | klanol | Układ elektryczny i zapłonowy | 17 | 18.08.2009 10:45 |