![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Chciałem sobie dziś wymienić kapcie w XR400. I znalazłem taki kwiatek na tylnej feldze w miejscu trzymaka, masakra jakaś.
Aluminium w jakiś sposób się rozwarstwiło i napuchło. Kilka luźnych płatów oderwałem śrubokrętem potem całość wyszczotkowałem. Oczywiście za miesiąc wyjazd na jakieś 4k km, jeszcze sporo roboty przy motocyklach a tu takie kwiatki. Wyrównać to dremelem, felge od środka popsikać podkładem i palakierować? Czy to już tylko do kosza się nadaje? Materiału wydaje się być tam jeszcze trochę a w terenie jakoś nie dziduję... Niby XR z 02, a felgi w XRV(93) i DR(93) były ze 100x lepsze. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
880220111
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Malawa k/Rzeszowa
Motocykl: XR 250R,XR 650R
![]() Online: 3 tygodni 16 godz 39 min 35 s
|
![]()
brak szczelności na trzymaku i wentylu,do środka dostawała sie woda która zjadła obręcz.. wyczyść i wyszlifuj by nie było ostrych kantów,kup trzymak z uszczelnieniem i uszczelnienie do wentyla jeszcze z sezon lub dwa wytrzyma załóż nową opaske i montuj koło..
Jeżeli chcesz jednak mieć igłę to wymień obręcz na nową i od razu kup komplet nowych szprych bo ze starych połowa będzie do potraktowania szlifierką.. Obręcz DID 2.15 32 otwory szprychy sa w dwóch wymiarach,polecam szprychy Taksago Excel,szprycha nierdzewka-nypel kuty aluminiowy. Mam takie 10lat i zjadły już 2 komplety obręczy są wieczne cena koło 450zł komplet na koło
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Dzięki za pocieszenie. Na allegro ktoś sprzedaje felgi, cena całkiem ok bo 295zł za 18x2.15 na 32 szprychy (ma tego sporo). Myślałem już kupić taką felgę i odesłać razem ze starą do polecanego na forum Króla aby on dobrał szprychy (około 280zł) i odesłał gotowca.
Ale jakby dało się ten sezon dokończyć na tym kole to bym przez zimę odesłał juz oba i zrobił na cacy... tylko żeby przeżyć do tego czasu ![]() ![]() Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 3 godz 37 min 39 s
|
![]()
Czy ktoś wie czy te obręcze did na allegro są oryginalne? U pana hądy 1800 zl kosztuje przednia.
![]() |
#5 | |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Tego to ci nikt nie powie. Teraz już podrabiają wszystko. Rozmawiałem ostatnio z Haanem bo myślałem o wstawieniu na tył 18 do Drezyny. Temat dotyczył obręczy Excel.
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
880220111
|
![]()
jezdzić możesz,co do szprych uwierz nie ma lepszych,król daje stalowe lub nierdzewne z stalowymi nyplami które po czasie korodują..
Pamiętaj jeszcze o et 19mm na tyle i 20,25mm na przodzie zmieniając te wymiary robi się dwuślad,każdy kto bedzie ci robił koła musi centrujac zachować te wymiary inaczej będzie dziwnie sie prowadzić ![]() Co do felg od Mototim lub Lechu tak są to oryginalne DIDowskie felgi,importują je z włoch od kolesia który wykupuje nadwyżki magazynowe od producentów. Nie są to żadne podróbki,sam kilkanaście kupiłem. Aczkolwiek oryginalne od XR dawno się im skończyły,te które są wystawiane to pochodne z CRF z troszkę inaczej zrobione,lżejsze i mają inne wymiary zewnętrzne co trzeba uwzględnić przy ustalaniu et,trzeba różnicę w wymiarze podzielić na 2 i dodać połowę wymiaru na jedną strone felgi. tu link do tego włocha https://www.pirinimoto.it/#
Honda XR-oholik ![]() https://www.facebook.com/Team-XR-Pol...4380265706363/ Ostatnio edytowane przez motomax : 30.07.2019 o 11:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 9 godz 9 min 36 s
|
![]()
Też musiałem zrobić nowe koło do xr400.
Nowa obręcz szprychy nyple plus robota i przesyłki około 700pln
![]() |
#8 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Rosyjski kolega sprzedał mi patent jaki mają na zrobienie bezdętkówek. Wszystkie te Outtexy i inne wynalazki taśmowe to przy tym pikuś. Uszczelniają oni całą felgę od wewnątrz klejem do okien (takim jak sie wkleja szyby samochodowe). Wstawiają zawór i voila. Działa i sprawdzone w wielu pojazdach bez problemów. Kumpel po prostu nie jest w stanie wymienić w trasie dętki w Drag Starze i podobnie jak wielu mu podobnych z powodzeniem stosują takie rozwiązanie. W związku z tym, że u Ciebie ta felga jest uszkodzona wewnętrznie możesz spróbowac naprawić rafkę tą metodą (zalać to miejsce i nyple klejem) niekoniecznie robiąc z tego bezdętkowe.
Ostatnio edytowane przez Emek : 30.07.2019 o 15:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stary (P)iernik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
Sam pomysł nie jest głupi, ale w przypadku gdy oponę przebijemy i zejdzie z rantu nie napompuje się pompką
ręczną czy małym kompresorkiem motocyklowym. Potrzebne jest większe uderzenie luftu sprezarka stacjonarną. Chyba zeby potraktować metodą wybuchową jak to robią w dużych oponach (wd-40 ,gaz do zapalniczek). Tylko co na to opona motocyklowa ? ![]()
Ostatnio edytowane przez Franz : 30.07.2019 o 16:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
880220111
|
![]()
wszystko fajnie póki czysta felga i opona jak nalezie błota zaczyna się robić kłopot...
kiedyś gdzieś widziałem jak kolesie pianką do okien koło naprawiali ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Czyszczenie baku w środku | Pablo | Uklad paliwowy i wydechowy | 3 | 22.04.2013 12:12 |
Robić nie robić Damper RD03 | rob | Rama, zawieszenia, napęd | 11 | 05.08.2011 02:11 |