![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Luboń & New Ross
Motocykl: RD03
Przebieg: 77777
![]() Online: 19 godz 39 min 42 s
|
![]()
Jak, wszyscy zapenwe z bywalców tego portalu, przeglądam allegro wpisując hasło africa. Znalazłem takie cuda http://moto.allegro.pl/show_item.php...a%3E%3C%2Fi%3E SPRĘŻYNY PROGRESYWNE Czy ktoś może, miał z tym styczność? Jak to działa... czy możliwe, żeby działało lepiej niż to co Honda włożyła orginalnie? Pytam tak na razie z ciekawości, no chyba, żeby się okazało, że to cud malina!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2006
Miasto: Gorzkie Pole/k.Poznania
Motocykl: xl883 Iron
![]() Online: 5 dni 8 godz 39 min 40 s
|
![]()
było wiele razy.... jeszcze na starym forum.....
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Hej, wielu to ma wsadzone. wpisz nazwe firmy w wyszukiwarke forumową. Ja sobie chwale od 2006r
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Sopot
Motocykl: RD03
Przebieg: 71000
![]() Online: 2 dni 3 godz 56 min 7 s
|
![]()
moja rd03 ma te sprezyny i zawieszenie zrobilo sie sporo twardsze,moto nie nurkuje przy hamowaniu.jezdzi sie bardzo przyjemnie. polecam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
N30 43.140 W4 31.884
![]() Zarejestrowany: May 2005
Miasto: Częstochowa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 dzień 12 godz 8 min 29 s
|
![]()
Ja nie polecam jesli smigasz duzo z duzym ładunkiem kobieta kufry namioty spiwory itp. duzo gorsze własciwosci w terenie z ladunkiem zas bardzo sympatycznie solo bez ładunku
![]() |
#6 |
|
![]()
No w ogóle w teren to to nie bardzo. Krótszy skok i nieliniowa praca potrafi wyrwać kiere z łapek. To jest raczej na dobre drogi u tu sie sprawdza tak jak pisze Jojna solo lepiej niż w dwie osoby
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Odgrzebuje stare tematy, bo na forum 1500 luda, a warsztat ma wiele luk.
Kombinowałem ostatnio z olejem i różnymi sprężynami do przedniej zawiechy. Forumowa opinia, co to by lać o 5cm mniej oleju i rzadszy przy progresach to bujda. Sprawdza się chyba tylko przy wilbersach, bo są dość krótkie. Reszta progresów jest dłuższa od oryginalnych sprężyn i w sumie wychodzi że lać tyle ile serwisówka od AT mówi. Olej 7,5W lub 5W. Co kto lubi. Na 10w robi się kołek jak jakimś najkedzie. To byłem ja, Ramboszczak ![]() over Właśnie mi też bujało. Dolałem oleju do poziomu jak przy seryjnych sprężynach i nie buja. ( sprężyny wirth) Dwa. to olej też dostaje w dupe i robi się rzadszy po dwóch latach czY tam 20/25 000km. 15w to ci zęby może powybijać, a nadgarstki już bankowo. Nie zalewałbym nic wiecej jak 10w. (wliczając zużycie slajderów w środku) Ostatnio edytowane przez Dzieju : 26.08.2011 o 16:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Mizerna Kruszynka
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
![]()
Kiszhon a ty nie pytasz kolegów za płotem tylko jakieś pytania zadajesz na forum, a ludzie sie męczą i odpowiadają.
Jak Ginesika postawiasz to dam ci nawet dotknąć amortyzatora, a jak dwa to nawet przydusić kierownicę. Potem pomyślę nad przelicznikiem o mnożniku większym niż 2.
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Administrator
![]() |
![]()
Zalałem 7.5 i 160.
Ale żeby uzyskać poziom 160 musiałem wlać po 650 na lagę. Pierwsze wrażenie , wcale nie za miękko a nawet jak by sztywnawo. Jak zrobię paredziesiąt km jazdy kontrolnej to zdecyduję o ewentualnym upuszczeniu ok 20ml. Przy okazji wymieniłem kpl naprawczych gumek w zacisku.
![]() |
#10 |
Administrator
![]() |
![]()
Z fizyki niejako wynika że za ruch "spokojny" odpowiada gęstośc oleju w połaczeniu z prędkością przepuszczania go przez zworki , natomiast za gwałtowny ruch odpowiada poduszka powietrzna bo zaworki mają swoje możliwości i ich się nie przeskoczy.
Dlatego należy dobierać obydwa parametry jak lepkośc oleju i jego poziom. Dla Ciebie Hubercie, co by twoja masa nie powodowała nurkowania ( to jest ruch "spokojny") oscylowałbym z olejem 8-10 przy progresach a żeby wyłapywać np krawężniki to bym regulował poziomem oleju.U mnie 160 działa dobrze , ale jak tobie wali po rękach to może z 15ml spuść. Przykład. w vectrze mam bisteiny B6 (olej +gaz), na krótkich nierównościach trzymają bardzo dobrze ok 80% (niektóre nowe potrafią mieć gorsze),natomiast jeden z nich przy głębszym ruchu jakby słabiej co oznacza że olej trzyma ale gazu w tym jednym jest już za mało i stąd brak tłumienia głębokich ruchów. Dodam że moje bilsteiny mają ponad 317000km.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 18.11.2009 o 20:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Sprężyny progresywne | petrosbike | Wszystko dla Afryki | 38 | 01.03.2015 22:51 |
Sprężyny NIE PROGRESYWNE na przód | hero | Rama, zawieszenia, napęd | 21 | 28.05.2013 13:58 |
Sprężyny YSS - opinie? | Stolek | Rama, zawieszenia, napęd | 1 | 18.11.2012 21:30 |
Klapnięte sprężyny? | Mecia | Rama, zawieszenia, napęd | 1 | 04.05.2011 00:06 |