|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
12.03.2019, 20:43 | #1 |
Motocykl: Husky 701, CRF 250L Rally, 1200GS LC Rallye
Przebieg: XX000
Online: 5 dni 23 godz 56 min 5 s
|
Leasing a granice na wschodzie
Taki temat, motocykl jest w leasingu, pozwolenie oczywiście od leasingu na używanie motocykla poza granicami Polski jest. I teraz pytanie. Wybieram się na nim w stany (Kazachstan, Kirgistan, Tadzykistan, Uzbekistan) oraz Rosja i Ukraina. Ktoś z Was przekraczał w ten sposób wspomniane granice? Były z tym jakieś problemy?
Chodzi mi po głowie żeby zrobić ewentualnie tłumaczenie pozwolenia. |
12.03.2019, 20:57 | #2 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Zrobić pozwolenia i to najlepiej w takiej formie że możesz korzystać z pojazdu we wszystkich krajach świata bez ograniczeń. Żeby leasingodawca taki kwit ci wystawił mogą być konieczne dodatkowe ubezpieczenia (sprawdź wyłączenia krajów spod AC).Taki dokument przetłumaczyć na ruski przez przysięgłego.
|
12.03.2019, 21:25 | #3 |
Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: CRF 1000 L;WR 250R;KTM EXC200
Online: 1 tydzień 1 dzień 3 godz 14 min 38 s
|
Praktycznie wszystkie kraje które wymieniłeś wymagają dodatkowego ubezpieczenia i to niemałego. Na swoim przykładzie mogę ci powiedzieć że Getin w "porozumieniu" z PZU życzył sobie praktycznie drugie tyle jak cała polisa AC/OC/NW. dodatkowo załatwienie odpowiedniego zezwolenia przypominała prośbę o cement za komuny.
O druku w innym języku niż nasz rodzimy możesz zapomnieć pomimo wniesionej na starcie opłaty która gwarantowała rzekomo wystawienie wszelkich niezbędnych zaświadczeń w okresie leasing. 2 lata męki i łaski za moją kasę. |
12.03.2019, 22:27 | #4 |
Motocykl: Husky 701, CRF 250L Rally, 1200GS LC Rallye
Przebieg: XX000
Online: 5 dni 23 godz 56 min 5 s
|
Obecnie mam w pozwoleniu napisane tak: "Pozwolenie na wyjazd poza granicę polski". Na dole jest sformułowanie: "Niniejsze pozwolenie jest ważne jedynie z ważną polisą AC/OC". Zamierzam to przetłumaczyć na rosyjski i dzida. AC w tym momencie mam zwykłe (czyli nie obejmuje nic na wschód od Ustrzyk Dolnych :-)), ale tam na miejscu będę cały czas przy motocyklu więc zastanawiam się nad rozszerzeniem na tamte kraje... Przecież na granicy nie będa chyba sprawdzać OWU polisy AC, w dodatku po Polsku... no chyba że będą?!
|
14.03.2019, 00:12 | #5 | |
Miasto: Gdynia
Motocykl: CRF1000
Przebieg: rośnie
Online: 1 tydzień 2 dni 2 godz 8 min 12 s
|
Cytat:
|
|
15.03.2019, 18:53 | #6 |
Przecież już ma tą zgodę .
Napisali ze „Pozwolenie na wyjazd poza granicę polski". Przetłumaczyć na rosyjski u przysieglego, przybić kilka pieczątek, od notariusza tez i jazda |
|
03.02.2020, 16:55 | #7 |
Miasto: Jaworzno
Motocykl: CRF1000l
Online: 2 tygodni 3 dni 16 godz 55 min 11 s
|
Ale nie można wyrywać części zdania bo jak widać zmienia sens. Jest napisane że zgoda na wyjazd poza granicę Polski , z wyłączeniem i tu jest szczegółowo opisane których krajów
|
14.03.2019, 00:04 | #8 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: CRF1000
Przebieg: rośnie
Online: 1 tydzień 2 dni 2 godz 8 min 12 s
|
Byłem w zeszłym roku leasingowa Afryka w "stanach" można się do tego perfekcyjnie przygotować a i tak mnie zaskoczył Rusek, wszystko opisałem w relacji Grzecha z naszego wyjazdu.
"Kilka słów odnośnie przejścia granicznego z Rosją i spędzonych na nim niepotrzebnie kilku dodatkowych godzin. Motocykl mam w leasingu i przygotowałem się pod względem wymaganych dokumentów wzorowo. Miałem upoważnienie z firmy leasingowej przetłumaczone na język rosyjski przez tłumacza przysięgłego i potwierdzone notarialnie, było upoważnienie z mojej firmy na mnie i również przetłumaczone i potwierdzone. Na granicy jednak okazało się że trafiłem na mistrza. Gość dopatrzył się że upoważnienie jest napisane przez firmę z adresem w Warszawie (gdzie znajduje się centrala firmy) natomiast w dowodzie rejestracyjnym jest adres z Gdańska gdzie znajduje się ich oddział. No i dla niego moje upoważnienie było nie ważne, bowiem nie było wystawione przez firmę z dowodu rejestracyjnego. Starałem się zachować spokój, wiedziałem że mam wszystko w porządku. Po dwóch godzinach marudzenia, dzwonienia, kserowania wszystkich dokumentów w końcu kazał jechać. Nauczka na przyszłość aby zwracać na to uwagę podczas starania się o dokumenty. W dalszej części podróży nikogo już nie interesowało czyj jest motocykl, upoważnienie pokazywałem dopiero przekraczając granicę KAZ-ROS ale tam już nikt nie był tak skrupulatny." |
18.04.2019, 08:52 | #9 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: NAT
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 42 min 9 s
|
Czołem,
Jak w praktyce wygląda uzyskanie notarialnego potwierdzenia zgody na użytkowanie pojazdu za granicą ? Bo takowy dokument po rosyjsku już mam od leasingodawcy. Ale jak z notariuszem ? RD |
03.02.2020, 18:27 | #10 | |
Miasto: Słomianki
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 16 godz 16 min 28 s
|
Cytat:
Najprościej tłumacząc - Notariusz jedynie potwierdza zgodność z oryginałem kopii lub tłumaczenia dokumentu. Czyli nie bada merytorycznie, czy taka zgoda faktycznie została wydana, tylko potwierdza, że taki dokument, który został mu w oryginale przedstawiony został faktycznie wystawiony. |
|
|
|