|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.12.2021, 13:19 | #11 |
Gość
Online: 0
|
W związku z tematem postanowiłem pobawić się trochę starymi akumulatorami i ładowarkami.
Mam do dyspozycji Aku z gs1200 wyciągnięty jako sprawny ale słaby z Moto w 2017 , Aku od 1190 wyciągnięty jako słaby ale sprawny w 2021 i 80ah z auta słaby ale sprawny wyciągnięty w 2019 . Aku z Gs stal długo nie używany , w garażu około 5 stopni . Początkowe napiecie 9.5 v po podłączeniu zasilacza z nastawami 14.7v i 1.4A nie pobierał prądu, po wybudzeniu żarówka 55w prz z 5min pobrał trochę i odmówił współpracy . Po podłączeniu ctek mxs 5 ładowarka rozpoczęła proces który zakończył się pomyślnie . Testowałem żarówka 55w i podłączony voltomierz , napięcie spadało szybko więc oznacza to że sprawność Aku jest mała. Zostały otwarte korki wlewu na których widniał napis dont not open i uzupełniony poziom cieczy do wymaganego stanu. Proces ładowania ctek został powtórzony a o efektach napisze dziś lub jutro . Zasilaczem bawię się z starym Aku od kata, był on w dużo lepszej kondycji niż Aku od Gs ale on już przeżył swoje w życiu. Jest to Aku z którym kupiłem Moto w 2018 i stał rozładowany do 0 parę miesięcy bo właściciel zostawił wpięta nawigacje która była podłączona bezpośrednio do Aku . Ctek walczył z tym Aku 48h ale doprowadzil go do tego stanu że akumulator funkcjonował sprawnie do 2021 wiosny , gdzie postanowiłem go wymienić dla świętego spokoju ale dalej odpalał. Po rozplanowaniu w nim też brakowało sporo elektrolitu więc woda destylowana i zobaczymy co będzie . Żałuję że nie zrobiłem testa testerem przed i po zabiegach ale myślę że dość sprawnie jestem w stanie określić rezultat |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|