|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.04.2012, 12:03 | #1 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 29 min 48 s
|
Zagadka (gaźnikowa?) XR650R
Witam,
Pany- mam następujący problem: Po serwisie XRki, podczas którego rozebrałem i złożyłem praktycznie całe moto nadszedł czas odpalenia- no i jest kicha: Motocykl chodzi nierówno, z wysiłkiem, po szybkim ruchu manetki wypuszcza czarny kłębuszek dymu... Podam kilka faktów, które może pomogą naprowadzić na właściwy trop: - Gaźnik to Mikuni TM40 http://www.zodiac.nl/instructions/234862.pdf - Gaźnik był rozbierany i czyszczony - Przy pierwszym odpaleniu słychać było zawory, bo źle ustawiłem- przeprowadziłem korektę, teraz zawory chodzą dobrze, ale moto nadal chodzi nieprawidłowo. - Już po chwili od odpalenia silnik zaczął zwalniać, jak to zazwyczaj było gdy dopiero się zagrzał i przychodziła pora wyłączyć ssanie- teraz praktycznie musiałem odpalać bez ssania, bo go zalewało. - Śruba obrotów jałowych jest wykręcona na 3 obroty, zgodnie z instrukcją, wcześniej też była tak ustawiona - po szybkim ruchu manetką przy rozgrzanym już silniku motocykl gaśnie Wszystkie powyższe symptomy wskazują na zbyt bogatą mieszankę, zalewanie. -Filtr powietrza czysty, nowy (chyba, że nasączenie z obu stron jest błędem i dostaje za mało powietrza, tym niemniej uchylałem filtr i nadal było to samo. -Motocykl chodzi dobrze przez kilka chwil, kiedy kończy się paliwo w gaźniku Uprzedzając- nie ma tam linki ssania, jest tłoczek bezpośrednio na gaźniku z małym cięgiełkiem. Panowie, proszę o pomoc, bo za 2 dni zlot, a ja jestem w dupie i już tracę nadzieję Liczę na stos pomysłów do 17, skończę robotę i idę grzebać. Ps. Pewnie to głupia teoria, ale czy to możliwe, żeby po wyczyszczeniu coś się tam odetkało i trzeba teraz obniżyć iglicę? Z tym, że iglica odpowiada za obroty z zakresu 1/4-full a u mnie jałowe też kiepskie... Pozdrawiam, Wolo |
|
|