|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.10.2008, 17:38 | #1 |
Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
Wyzsza szyba od... GSa
Czolem,
przypomnialo mi sie, ze chwalilem sie pomyslem zaadaptowania szyby o beemwicy do Africy. Dokladnie to od R 1150 GS. Dlatego, ze jest duza, dosc wysoka i ksztaltem podobna afrycznej. Grubsza jest tak jakby o polowe, poliweglanowa, przezroczysta, ma na gorze wywijas, a na dodatek jest czesto dostepna uzywana za tanie pieniadze. Dostepnosc bierze sie z sklonnosci boksernistow do upiekszania swoich rumakow szybami touratecha oraz sklonnosci samych szyb do pekania w miejscu mocowania, co mi akurat nie szkodzi, bo to w czesci, ktora obcinam. Na zdjeciach jest wersja pierwsza, na ktorej cwicze. Raz lepiej, raz gorzej. W zapasie mam druga szybe, z ktorej powstanie wersja docelowa Szybe testowalem do 140km/h i moge potwierdzic, ze swietnie zbiera muchy. W pozycji "na zbiorniku" struga powietrza trafia w gore kasku, nieco powyzej szybki. W pozycji "goldwing" przelatuje gora. Aha, wzrost 185cm. A teraz minusy: po pierwsze: jako, ze jest duza, bardziej czuc opor powietrza i uderzenia wiatru z boku, po drugie: powietrze oplywajace ja po bokach pomiedzy nia, a "oslonami na rece", tworzac wartki strumien . Nie zeby dostac wlasna graba po gebie, ale glupio jakos. Ten drugi problem mam nadzieje rozwiazac odginajac na goraco dolne konce szyby, zamiast je obcinac. Zobaczymy. Nastepny etap: kufer od GSa! I tu mam zgryz: jak podlaczyc plyte od kufra Vario do bagaznika ? Jakas plyta posrednia? Moze system Wasilczuka-Bonjoura? Etap trzeci: kanapa od GSa! Tyle wiem, ze jest wygodna i, ze jest w dwoch kawalkach . Wszystkie sugestie mile widziane Pozdrawiam, samul Ostatnio edytowane przez samul : 24.10.2008 o 18:14 |
|
|