13.08.2024, 18:16 | #1 |
Miasto: Łódź / Farmington CT
Motocykl: RD07->990R, 950SE, 1090R
Online: 2 tygodni 4 dni 18 godz 12 min 32 s
|
Nowa Fundlandia ADV: W poszukiwaniu wielorybów i gór lodowych
Po MABDR nie dotknąłem Osła nawet na chwilę – praca, miesięczny pobyt w Europie, wspinaczka… no czasu nie było. Ale jak to mówią, głód przychodzi w miarę jedzenia, więc po kilku rozmowach z szefem wiedziałem, że nie będzie szans na przesunięcie urlopu na wrzesień. Mam więc 2 tygodnie w sierpniu i pomysł w głowie – Nowa Fundlandia! A nuż uda się wypatrzyć wieloryba albo górę lodową? Czemu nie!
Do wyjazdu zostały 4 dni, a moto... rozebrane. Po ostatniej wyprawie lista napraw: czujnik przedniego hamulca (kto to wymyślił, żeby złącze było pod bakiem?), nakrętka metryczna o niskim profilu do klamki (zadanie bojowe w USA), wymiana klocków i opon. mapa.jpg Plan na szybko, palcem po mapie: dojazd około 1500 km – dwa dni, noc na promie, 11 dni na wyspie, żeby objechać, co się da i nacieszyć oczy. To będzie jakieś 2000 km, 50/50 szutry i asfalt – tak żeby było miło i ADV. Powrót? Noc i dzień na promie, a potem może zahaczę o Nową Szkocję. 2-3 dni później powinienem być w domu. Stan na dziś:
naprawa.jpg Jak ktoś był na Nowej Fundlandii albo widział na National Geographic jakieś miejsce warte uwagi, to niech pisze! Jak czas i internet pozwolą, będę starał się pisać na bieżąco i dzielić wrażeniami z trasy.