10.12.2024, 22:32 | #21 |
Miasto: Chocznia koło Wadowic
Motocykl: RD07, DL1000, TwinSport 350
Przebieg: 67000
Online: 1 miesiąc 7 godz 34 min 53 s
|
Część II
Wstaję, na polu namiotowym kilka motocykli, jest też Jeep przygotowany na zbliżający się militarny piknik. Kupuję prowiant i ruszam na szlak czerwony, a potem niebieski ze wszystkimi odnogami. Przypomnę jak wyglądają helskie bunkry: idziemy przez las, znajdujemy wejście... Potem korytarzem... I wychodzimy na stanowisko armaty. Patrzymy z niego, a za deptakiem ruiny jednego z czterech pierwszych stanowisk ogniowych (wysadzone). Wśród małych, zalesionych wzniesień oglądam stanowiska kierowania ognieniem, wszystko opisane, tablice uzupełnione. Schodziłem wszędzie i obejrzałem co tylko znalazłem. Odwiedziłem wszystkie te same miejsca co poprzednio, odnalazłem też nowe obiekty. Na przykład natrafiłem na punkt obrony przeciwlotniczej: W terenie pojedyncze stanowisko na działko wygląda tak: Znowu wspiąłem się na tą wieżę - dostać się tam można przez to wejście. Pochodziłem i trochę się nawet zgubiłem wśród pomieszczeń. Wejście na wieżę przez przewrócone drzwi. Na górze helska latarnia prawie na wyciągnięcie ręki. Tu znowu coś, co ominąłem: stanowisko baterii przeciwlotniczej. Zwróćcie uwagę na ruchomą zasłonę. A górze bunkra widać miejsce po armacie i mocowania prowadnic ruchomego daszku. Idę bez szlaku na przełaj, uwielbiam ten helski klimat. Tutaj zero ludzi. Wypatruję stanowisko obserwacyjne. Od Góry Szwedów idę plażą. Chwilami cała plaża dla mnie. Przy Baterii Greckiej udaje mi się wcisnąć do środka schronu amunicyjnego. Jest tablica, której dwa lata temu nie było. Dla przypomnienia - nad bunkrami stanowiska - działobitnie. Dwie tutaj, dwie wcześniej, przy Baterii Duńskiej. To były pierwsze helskie fortyfikacje zbudowane w latach 30-tych. Te tutaj zawłaszczyła przyroda. Na tych stanowiskach, używanych do lat 70-tych, szlak niebieski zawraca. Tak to wygląda z poziomu szlaku. Idę na górę: Oczywiście koniecznie trzeba jeszcze podejść obejrzeć punkty sterowania ogniem z dalmierzami. Długimi korytarzami z latarką udało mi sie tym razem wejść do środka jednego z nich. Dalmierz od wewnątrz. Kończę zwiedzanie w terenie, kieruję się w stronę "Muzeum Obrony Wybrzeża ".