![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Gliwice
Motocykl: RD 07a i orange, ale biały-250 EGS
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 38 min 13 s
|
![]()
Bry
![]() Czy jest jakaś miejscówka, w rumuńskich górach (wiem, ze to głupie pytanie..bo gór mają spoooro )...ale..czy znacie jakieś miejsce, gdzie można pojeździć lekkim, ale bez rejestracji? Mam lekki sprzęt, ze światłami, ale bez blach, a za stary jestem na ucieczki przed policją. Chodzi o miejscówę, że np wyjeżdżam z podwórza, i mogę sobie od razu w górę/w teren jechać. Jak Bóg da, to może w przyszłym roku WRESZCIE się wybierzemy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Oprócz politia di frontiera nikt inny nie przeprowadza kontroli a górskich ścieżkach ale minimum to zarejestrowane moto i oc .
![]() |
#3 |
|
![]()
Ehhh.... chyba bez zmiany moto/ramy, się nie obejdzie. Coraz częściej to zauważam, że brak papierów bywa upierdliwą przeszkodą.
Dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 17 min 33 s
|
![]()
Przecie Rumunia nie jest w szengen. Jak przez granicę przewieść motocykl bez papierów?
![]()
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2013
Miasto: Słomianki
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 16 godz 16 min 28 s
|
![]()
No, tak jak lodówkę na przykład. Dobrze jest mieć jakiś papier potwierdzający tytuł własności. A co do systemu szengen to granica obszaru szengen nie wyznacza granicy celnej, bo cały eurosojuz jest jedną strefą celną, a jedynie dotyczy swobody przekraczania granic, bez konieczności prowadzenia dodatkowych kontroli tożsamości. Zresztą najłatwiej jest napisać do ambasady RO w PL.
Pzdr Jac |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 17 min 33 s
|
![]() Cytat:
![]() No ale jak masz papier potwierdzający że Twój niezarejestrowany motocykl jest Twój to przecie można go zarejestrować? Sory za uszczypliwość. Ale jak widzę krosówki latające po okolicznych lasach i parkach krajobrazowych bez tablic rejestracyjnych to się nie dziwię że Ziarko i jego ekipa z ALP ma o nas motocyklistach takie poważanie.
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
O tym nawet nie pomyślałem, że przeca wjeżdżam do innego kraju. Jakoś...wszędzie tak blisko się zrobiło.
![]() Nie wystarczy dowód zakupu, żeby zarejestrować moto. Potrzebny jest dowód rejestracyjny, czy brief, czy inny papiór potwierdzający że kiedyś dany sprzęt był zarejestrowany. A mój ma 25 lat, i sprowadzony był w czasach, kiedy nikt na dokumenty nie zwracał uwagi, bo "na ..uj mi papier, jak to i tak po krzakach jeździ". Naczelny, nie jeżdżę po lasach. Jeśli się już zdarzy, to jako dojazdówka (ale DROGĄ leśną) na hałdę, albo piaskownię. Wiosną i latem w ogóle nie jeżdżę w teren, bo się wszystko lęgnie i rozmnaża. Poza tym mamy kilka torów na Śląsku. Także nie szczyp mnie...:P ![]() A jak chcesz pogadać, to w Brennej będę ![]() Z tym, że przecież przekraczam granicę z moto na pace/przyczepie, rzeczywiście zabiłeś mi ćwieka. Tym gorzej dla mnie... Ostatnio edytowane przez BartekJ : 22.10.2015 o 22:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk
Motocykl: exc 250 2T :)
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 15 min 2 s
|
![]()
No nie do końca. Nawet jak mam papier poświadczający własność, ale nie spełnia warunków rejestracji (bo np. jest to cross, a nie enduro) to i tak nie mogę go zarejestrować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Turysta DualSport
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Chorzów
Motocykl: KTM 1200 6T
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 17 min 43 s
|
![]() Cytat:
to czy leśne dziadki zmieniłyby swoje poważanie ![]() Cytat:
Jak patrzę na sumy gwarancyjne co do szkód na zdrowiu i mieniu, to widzę, że bez tego OC nie chciałbym jeździć nigdzie tam, gdzie mogę spotkać pieszego, inny pojazd, itp. No i po to motek ma mieć światło, lusterko, klakson, prawilny wydech itp. Crossy niezarejestrowane są jak kosiarki - można se jeździć po własnym trawniku ale dobrze odgrodzonym od dróg publicznych. Próbowałem kiedyś to obejść wykupując odpowiednie ubezpieczenie ,,OC w życiu prywatnym'', czy tak jakoś.... Niestety w UE jest z tym ciężko, bo albo sumy gwarancyjne są zbyt niskie (tudzież wysokie składki), albo też warunki ubezpieczenia są na tyle ograniczone, że ,,w przypadku popełnienia czynu zabronionego'' OC nie działa, a to już każdy likwidator wykorzysta ,,boś Pan wyjechał na drogę niezarejestrowanym pojazdem''... Jak się nie obrócisz, d..a z tyłu... Ja swojego wścieklaka upalam wyłącznie na hałdach, ale OC grzecznie płacę.
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Rumunia | Wegrzyn | Umawianie i propozycje wyjazdów | 15 | 08.08.2013 23:37 |
Rumunia | 7Greg | Przygotowania do wyjazdów | 69 | 16.09.2008 16:53 |