06.03.2022, 13:12 | #191 |
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 14 godz 2 min 52 s
|
Czy abs może calkowicie zablokować koła? Jeśli tak to nie robiłbym rzeźby z pompą od fokusa.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
06.03.2022, 13:17 | #192 |
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
|
06.03.2022, 13:20 | #193 | |
|
Cytat:
Kibicuję naprawie poniewaaż ABS się przydaje , a naprawa nie jest widać mocno skomplikowana i droga. |
|
06.03.2022, 13:21 | #194 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Z pompy fokusa planuje wykorzystać tylko i wyłącznie silnik który jest na 99% identyczny jak ten w pompie bmw. Zresztą cała pompa i sterownik jest taki sam tylko wiadomo, w moto pod 2 koła a w aucie pod 4. Osobiście widzę w tym mniejszą rzeźbę niż ponowne otwieranie samego silnika. To zawsze mogę zrobić. Niemniej, jeśli kierunek jest zły i są ku temu podstawy, będę wdzięczny za porady. Nowa pompa w ASO 6900zl więc predzej będę jeździł bez dodatku w postaci ABSu Co do sterownika pompy - masz na myśli pompę paliwa? Mam wpis w historii z aso pt. Akcja serwisowa wymiana elektroniki i osprzętu pompy paliwa w 2011 roku, jeszcze w DE u 1 właściciela. Dzięki Cezarus za info! |
|
06.03.2022, 13:45 | #195 |
|
Tak wymienili caą pompę z jej obudowa i sterownikiem (w BMW jest to cały celement)
|
06.03.2022, 13:52 | #196 |
trampkarz emeryt
|
Dzięki bardzo za info, także za wcześniejsze dot abs. To właśnie jest tak że jak jest, to niech działa o ile naprawa nie będzie kosztowała milionów. Bo jak działa to trzeba przyznać że jest bardzo dobry na asfalcie a w razie co zawsze jest guzik żeby go wyłączyć.
|
06.03.2022, 14:23 | #197 |
Gość
Online: 0
|
Też myślałem o montażu silnika na śruby ale bałem się wiercenie C i gwintować by nie przebić jakiś kanałów lub też nie osłabić ich. Miałem przed oczyma sytuację że po gwałtownym wciśnięciu klamki kanały się "łączą" w jakoś dziwny obwód i tracę hamulce.Byl bym bardzo ostrożny , bardzo
|
06.03.2022, 14:34 | #198 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Dzieki Dubel bo trzeba takie kwestie wziąć pod uwagę - może wymyślę to jakoś zupełnie inaczej. Ale to jak będę miał pompę z Forda u siebie i podumam jak to mądrze ogarnąć. To jednak hamulce, faktycznie nie chciałbym naprawiając coś zepsuć. |
|
07.03.2022, 18:15 | #199 |
Zimny,
obejrzyj sobie tę harmonijkę gumową pomiędzy wahaczem a skrzynią. Czy nie jest sparciała i czy nie ma ma pęknięć. One dość często lecą. Możesz też oblukać tę drugą - pomiędzy przekładnią a wahaczem ale te trzymają się raczej dzielnie. Jak masz czas to opuść przekładnię i zobacz czy masz posmarowany wieloklin na wyjściu na kardan. Jak jest smar to ok ale jak sucho to polecałbym rozpiąć kardan z przodu, wyciągnąć i przesmarować oba wielokliny. Ktoś tu pytał o czyszczenie kolektorów i był polecany AutoSol Anti Blue czy jakoś tak. To się nie nadaje do kolektorów w BMW, bo one są chromowane a ten szuwaks zawiera kwas. To fajnie czyści kolektory z nierdzewki. Do kolektorów BMW: szmata, pasta AutoSol do chromu, nie żałować jej i ruchy jak za młodu po kołdrą. Widać, że Ropuch ma nieopanowane, bo u niego kolanko brunatne. Tak na serio to nawet jak się wyczyści je na glanz to sam początek od głowicy po pierwszym odpaleniu robi się zaraz zółty. |
|
08.03.2022, 10:16 | #200 |
trampkarz emeryt
|
Dzięki Navaja
Tą osłonę przy skrzyni oglądałem, w jednym miejscu ma drobne pęknięcia ale mechanik oglądał dokładnie i powiedział że to standard ale nie jest ona do wymiany zdecydowanie jeszcze. Ale będę obserwował. Ta od strony przekładni jest OK, jak nowa. Do wału nie zaglądałem i na razie postanowiłem zostawić to na później - nie dam rady ze wszystkim na raz a i tak trochę podłubałem. Ale mam to na uwadze. Da się to podejrzeć odchylając gumę przy skrzyni czy tylko rozpinając wał od skrzyni? Pozdrawiam zimny ps. Powoli chyba kończę swoją obecność na forum ale wątek będę obserwował, dzięki za wszystkie porady. |