|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.08.2011, 12:40 | #1 |
Gość
Online: 0
|
Bałkany - połączenia kolejowe
Konkretnie Macedonia - Serbia i Albania - Serbia, ewentualnie Albania - Czarnogóra -Serbia, bo to ostatnie połączenie udało mi się zlokalizować: z Bar w Czarnogórze z Belgradem. Do Bar jest też połączenie z Albanii ale tu się mój trop urywa.
Nie mogę jakoś najść sieci połączeń kolejowych w regionie. Jest strona www.railmap.net ale ni hu hu nie potrafię wyciągnąć z niej żadnego info. Parys, Tys zdaje się najbardziej światły z tą okolicą... |
24.08.2011, 14:05 | #2 |
Motocykl: XChallange
Online: 6 dni 2 godz 25 min 10 s
|
troche info jest na wikitravel: http://wikitravel.org/en/Main_Page
sam jestem ciekawy czy to w ogole mozliwe dojechac pociagiem do AL z MNE |
24.08.2011, 20:51 | #3 |
Mixol S
Miasto: czarny las
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 4 tygodni 1 dzień 6 godz 19 min 10 s
|
http://www.zcg-prevoz.me/o_nama/medj..._saradnja.html
Z Baru do Pragi, Bratysławy, Skopje, Moskwy. Do Albanii tylko towarowe |
24.08.2011, 21:36 | #4 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Masz pociągi z Budapestu do Belgradu 2x dziennie. Tzn jeden dzienny a drugi nocny.
Sądzę, że najlepszą wyszukiwarką pociągów jest strona DB (www.bahn.de). Jeśli chodzi o ten pociąg to licz, że jest zawsze spóźniony co najmniej 1,5 godziny (właściwie to mogliby rozkład zmienić bo zawsze punktualnie 1,5h później chyba przyjeżdża). Albania to chyba raczej czarna dziura w tych kwestiach. Nie widziałem na rozkładach w Belgradzie żadnych pociągów w tamtym kierunku. Tu masz chyba wszystkie połączenia i ceny biletów serbskich kolei: http://zeleznicesrbije.cmass.info/ac...evoza_v01.html Jak poszperasz na tej stronie to i rozkład jazdy się znajdzie. Bilety na trasy międzynarodowe kupuje się w biurze wasteels. Osobiście polecałbym raczej transport autobusowy w tym rejonie - dalece bardziej rozwinięty niż kolej. Tylko nie wiem czy rowery biorą na pokład.
25.08.2011, 12:05 | #6 |
heu ?
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
Do Baru na 99% dotrzesz busikiem ze Shkoderu. No chyba że musi być ciopongiem, to nie wiem
27.08.2011, 23:25 | #7 | |
Miasto: gdzie?
Motocykl: ?? tak, to niewykluczone ale dokładnie to nie pamiętam
Przebieg: tak
Online: 2 dni 6 godz 1 min 21 s
|
Cytat:
Zdjęcia zrobiłem w 2008 roku. Problem tylko taki, że tam na "osobowo" to rzadko co jeździ.
#8 W podpisach nie warto pisać byle czego. Tylko same mądrości. #5 A jak się komu nudzi to niech sobie coś w Świątyni poczyta. |
|
28.08.2011, 11:12 | #8 |
Miasto: gdzie?
Motocykl: ?? tak, to niewykluczone ale dokładnie to nie pamiętam
Przebieg: tak
Online: 2 dni 6 godz 1 min 21 s
|
A zauważyłeś, że to wagony pierwszej klasy? W drugiej bywa, że brakuje znacznej części pudeł wagonów (np, części poszycia zewnętrznego, lub wręcz fragmentów kompletnych ścian). Więc w drugiej klasie wentylacja bywa pierwsza klasa. A wogóle w Polsce tego typu wagony zostały całkowicie wycofane z użycia i zezłomowane pod koniec lat osiemdziesiątych (a już wtedy pełniły służbę li tylko pomocniczą wyłącznie na zapyziałych odcinkach linii kolejowych baaardzo odległych od głównych magistrali)
#8 W podpisach nie warto pisać byle czego. Tylko same mądrości. #5 A jak się komu nudzi to niech sobie coś w Świątyni poczyta. Ostatnio edytowane przez AdaM72 : 28.08.2011 o 11:26 Powód: cóś mi się przypomniało |
|
|