![]() |
#11 | ||
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 22 godz 47 min 16 s
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Mysiadło
Motocykl: xt660r
![]() Online: 3 miesiące 2 dni 1 godz 5 min 50 s
|
![]()
Na Androida jest jeszcze Navigon - w sumie ok.
Ciekawą opcją jest za to Maverick, do którego są do ściągnięcia mapy topo. Jeszcze nie korzystałem za mocno, ale szlaki i główne szutry w Bieszczadach są. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Dabrowa G.
Motocykl: RD07a DRZ 400E
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 10 godz 6 min 16 s
|
![]()
Tak jak pisałem sygic się sprawdza mapy pobierasz za darmo i nawet trafia do celu(testowałem na desire)
powodzenia |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Miasto: Brzeg
Motocykl: RD07a
Przebieg: 200.000
![]() Online: 12 godz 59 min 30 s
|
![]()
Jest wiele programów na Andruta. Większość wymieniona w komentarzach.
Jeżeli potrzebujesz samego nawigowania to te programy są dla Ciebie ale jak tylko przejdziesz na offroad lub pojedziesz gdzieś gdzie nie ma map to będziesz w tyłku. Osobiście nie uznaje nawigowania chyba, że do znalezienia konkretnego adresu w mieście. Ale "zwykła" mapa w formie elektronicznej pokazująca ukształtowanie terenu, punk gdzie jesteś, kompas, checkpointy gdzie zmierzasz no to więcej chyba nie trzeba. Na Andruta polecam darmową aplikację Oruxmaps. Jest do pobrania w Android market. Możliwości tej niewielkiej aplikacji przewyższają wszystkie dotychczasowe programy do nawigacji jakie widziałem. "Wadą" jest (chociaż dla mnie to nie wada), że nawigowanie jest tylko online ale co masz w zamian? Najważniejsze: - możliwa całkowita praca offline (przed wyjazdem pobierasz mapy w domu) - pobieranie map (m.in. google, microsoft - serwerów z mapami jest sporo) na kartę pamięci. Masz wyświetloną mapę z punktem gdzie się znajdujesz. - pokazywanie podczas jazdy wszystkich wodotrysków związanych z położeniem geograficznym, wysokością, prędkością, średnią i innymi rzeczami dostępnymi w lepszych nawigacjach. - rejestrowanie tracka z podziałem na sesje (np dni), trasy. Tracka można później zaimportować do programu na kompie i poustawiać lub "przelecieć" się całą trasą w 3D w google earth. (zarządzanie trackami jest spore) - eksporty i importy do kml (google earth) lub gpx (popularne rozszerzenie dla różnych programów) - check pointy bardzo rozbudowane (mozna od razu dodać zdjęcia np noclegu) - automatyczne kopii zapasowych tras więc nawet jak coś pójdzie nie tak to reszta pozostaje. - bardzo rozbudowane statystyki - całkowicie modyfikowane menu które umożliwia dostosowanie ekranu do własnych potrzeb - można współpracować bezpośrednio z serwisami które umożliwiają pobranie gotowych trakców (np. typowy sponton - wyjazd np w Czechy, nie masz najmniejszego planu działania a chcesz pośmigać fajną trasą. Szukasz wifi w jakimś barze, łączysz program z serwisem i pobierasz tracka np moto enduro z tych okolic i zapierniczasz sobie wg niego) - masa innych funkcji. - jeżeli ktoś jest maniakiem to może dokupić sobie czujnik tętna na bluetooth ale to bardziej dla rowerzystów lub biegaczy. - integralność z serwisami np. GPSies, Mytrack. Wszystko to jest w prostej i intuicyjnej oprawie. W tym roku grzałem z tym programem przez Albanię i powiem, że ludzikom mapki skończyły się a u mnie wszystko oznakowane pięknie (pięknie jak na Albanię) Sumując ten program jest wyposażony we wszystko co potrzebne jest na wyprawę offroad lub w rejony gdzie jeszcze nie nawigują przeciętne nawigacje. Oczywiście jeżeli dysponujesz pakietem internetowym to nawiguje i doczytuje na bieżąco mapy no ale to już tylko przy online. Więcej info http://www.oruxmaps.com/ W razie gdyby był potrzebny help z pierwszym ogarnięciem programu to chętnie pomogę. Wydaje mi się, że warto.
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Poznań
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 37 min 59 s
|
![]()
Witajcie,
Czy możecie polecić jakąś aplikację na Androida pełniącą rolę metromierza? Obejrzałem już kilka, ale chodzi mi o jakąś w miarę prostą, z dużymi cyframi i takowym przyciskiem resetu, żeby łatwo można było w niego trafić w ferworze walki. Pozdrawiam, Wolo |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
droga jest celem
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
|
![]()
Aż musiałem zerknąć do htcka co teraz za nawigacje mam zainstalowaną. Już wiem: to Sygic. Całkiem fajna nawigacja, jest po Polsku, możliwość ściągania map z bodajże całego świata, opiera się o mapy zainstalowane w urządzeniu i nie ma potrzeby łącznia się z netem. Testuję ją od jakiegoś miesiąca, jak na razie nie udało mi się jej zawiesić i nie dała się (albo raczej mnie
![]() ![]()
RideNow! Ostatnio edytowane przez bliźniak : 28.08.2012 o 21:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Poznań
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 37 min 59 s
|
![]() Cytat:
W razie, gdyby ktoś potrzebował, tu jest ciekawa aplikacja, napisana przez motocyklistę z ADV: http://advrider.pl/viewtopic.php?p=148169#p148169 ![]() |
|
![]() |
![]() |