![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Rz-ów
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 42 min 51 s
|
![]()
Cześć,
Za około 4 tygodnie startuje wesoła kompanija w okolice Bałkan i jako że to kompanii pierwsza większa przygoda, pojawiają się liczne pytania. Tutaj obecny plan: http://goo.gl/ja8EDc Od punku K googl nie urabia, ale potem na północ coś poszutrować w okolicach Maramuresz i przez Ukrainę w rodzinne strony. Przejrzałem coś forum, ale nie znalazłem info jak wygląda sytuacja z opłatami za drogi i autostrady w tamtych rejonach. A to co można na internetach znaleźć jest dość mgliste i czasem sprzeczne. Między innymi: -Słowacja: płatne ekspresówki i autostrady, ale my raczej omijamy. -Węgry niby mają jakąś winietkę i dla moto kosztuje chyba 38 zł, ale nie ma wyszczególnione po jakich drogach jest wymagana, bo dla aut jest wypisana lista autostrad. Niby można z tego wywnioskować, że tylko na M'kach jest potrzebna, ale z tymi kutasiarzami nigdy nie wiadomo. -Rumunia: tu też obowiązują minetki, ale są sprzeczne informacje jak to działa dla moto, niby trzeba, ale niby nie sprawdzają. -Serbia: płatne autostrady, a te mamy szansę ominąć. -ME: Bezpłatne drogi, poza jednym tunelem i jednym promem, ale nimi chyba nie jedziemy. -Albania: 1 euro za dzień płatne przy wyjeździe (tutaj także mowa o samochodach, więc może się upiecze). -Macedonia: płatne autostrady w gotówce. -Ukraina: bezpłatne drogi, ale taksa ekologiczna na wjeździe, podobno z 10 eurosów za litr pojemności. -Bułgaria: tę lepiej omijać, skoro nic tam nie chcemy oglądać, bo nie dość że należy kupić minetkę, to jeszcze opłata ekologiczna na granicy. Czy udałoby się komuś kto ogarnia temat napisać jak to wygląda obecnie? Tzn. jak w tych krajach wygląda opłata za drogi za moto do litra pojemności? Czy są jakieś nietypowe formy uiszczania tych opłat (stacje benzynowe, jakieś urzędy przygraniczne?)...może jakieś doświadczenia co do winet drogowych? tl;dr: winiety drogowe w południowo-wschodniej europie. Help? ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Podlasie
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 23 godz 8 min 8 s
|
![]()
autostrady w Rumuni są bezpłatne dla motocyklistów.
Na Słowacji też. No chyba, że jedziecie autem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Węgry kupujesz winete na stacji paliw. Macedonia tak jak piszesz płacisz gotówką. Czarnogóra też się zgadza. W Albanii nic nie płacisz. Serbia płacisz ma bramkach.
Pozdro |
![]() |
![]() |
#4 |
dewastator
![]() Zarejestrowany: Jun 2012
Miasto: Devil's Den
Motocykl: pomarańczowy
Przebieg: liczę
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 4 dni 5 godz 29 min 57 s
|
![]()
z ostatnich obserwacji, w Macedoni i Serbii wzdłuż autostrad często ciągną się lokalne drogi, krajoznawczo i podróżniczo o wiele ciekawsza opcja
![]() ![]() aha, my te drogi znajdywaliśmy bez gpsa, więc nie jest to zaawansowana sztuka
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Parczew
Motocykl: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
![]() Online: 1 miesiąc 2 dni 12 godz 28 min 17 s
|
![]()
W Rumunii na motocykle winiety nie potrzebujesz, rok temu przejeżdżałem przez Ukrainę i żadnych taks eco nie uiszczałem
![]()
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
INFORMACJA O SYSTEMIE PŁATNYCH AUTOSTRAD W EUROPIE
http://www.pzmtravel.com.pl/informac...drogowych.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Serbia: teoretycznie trzeba płacić a praktycznie to dzida obok szlabanu
![]() ![]()
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: rzeszów okolice
Motocykl: XT660Z
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 9 godz 17 min 45 s
|
![]()
W Bułgarii byłem kilka razy - nigdy nigdzie nic nie płaciłem .Piękny kraj ale wszędzie smród brud i ubóstwo , policja nieużyta nie chce pomagać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
HONDZIARZ
![]() Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 6 min 28 s
|
![]()
Na Ukrainę za samochód osobowy nie ma żadnych opłat.
Jest opłata 1EUR (jedno euro) za samochód ciężarowy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Rz-ów
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 42 min 51 s
|
![]()
Dziękuje za sklarowanie sytuacji