![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Zabrze/Kopervik
Motocykl: ktm 640 adv
![]() Online: 1 tydzień 11 godz 40 min 4 s
|
![]()
Dzień pierwszy : dojazdowka
Z racji odległości dla Szuwara wyprawa rozpoczęła w niedziele wieczorem , dla mnie i Aleksandra w poniedziałek z samego rana. Szuwar wystartował z Londynu, Aleksander i ja z Haugesund! Przejazd z zachodniego wybrzeża Norwegii na wschodnie do portu w Langesund skąd dalej promem prosto do Danii przebiegł sprawnie szybko i według planu, chciało by się rzec ...nuda... ale nic z tego, chociaż trase ta znamy to jazda po Norweskich górskich winklach nie może być ani nudna ani monotonna! Ci, którzy podrozowali po Norge , wiedza o czym pisze, reszta musi uwierzyć na słowo ![]() Do Danii przeprawilismy się liniami http://www.fjordline.com/ prosto do portu w Hirtshals, teraz zostało trafić się z Szuwarem i poszukac jakiejś miejscowki . Prom na Islandię odchodził nastepnego dnia przed poludniem. Szybko znaleźliśmy camping (pole namiotowe) w pobliskim lasku z krótko przystrzyzona trawka , prysznicem, toaleta itp. ( cena 265 duńskich koron za 3 namioty 3 osoby ) a krotko potem znaleźliśmy się z Szuwarem i radosci nie było konca ![]() Na tym tez campingu spotkalismy pierwszyszych współtowarzyszy dalszej podroży, były dwie trzy osobowe ekipy motocyklistów z Germani i ekipa Zabojadow na polarisach :-D i samochodziarze! Obóz rozbity! Pogoda dopisuje , nastroje tym bardziej ! Jutro plyniemy!!! Ostatnio edytowane przez kris74 : 08.09.2014 o 01:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: Radom
Motocykl: BMW R1200 GSA
![]() Online: 6 dni 2 godz 17 min 20 s
|
![]()
Super filmik. Super wypad!
Czekamy na więcej. Może jakieś foty? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Niestety nie moge obejrzec film,a szkoda ogromna jak slysze.Oj moze w 2015 tam pojade...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
![]()
Niestety film został przyblokowany w niektórych krajach i nie jest tez możliwe odtwarzanie go na urządzeniach mobilnych :-( wine ponosi ścieżka dzwiekowa. Postaram się ogarnąć to jakoś ale brakuje mi czasu i troche wiedzy na ten temat a do tego wysypal się mój PC.
Powoli wszystko ogarne i zdjęcia tez dodam :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Podlasie
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 23 godz 8 min 8 s
|
![]()
Lubię to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
![]() Kto pływa na Islandię ? A mianowicie na Islandię pływają WARIOTY, ujmując rzecz ładnie bo nikogo nie chcemy tu obrażać : ludzie zakreceni ... chyba pozytywnie ![]() Mozna było doszukać się zwykłych ludzi ale stanowili oni mniejsza miejszosć, reszta to zdecydowanie same warioty plus obsługa promu ![]() Do takiego wniosku doszedlem jeszcze przed promem na terminalu (parkingu), gdzie można było napatrzeć się do woli na różnorakie sprzęty na dwóch, czterech i więcej kołach z przeroznym szpejem przytroczonym gdzie tylko się da, i napewno nijak nie pasowały do rowniotkiego asfaltu , którym pokryty był terminal, ale mozna bylo tez spotkac sprzety które nijak nie pasowały do tego zęby zjechać z owego asfaltu i mam tu na mysli honde goldwing rożne choppery czy zwykle osobowki ze zwykłymi nisko zawieszonymi przyczepami campingowymi...A moja skromna Afryczka , maly GS Szuwara i 950-tka Aleksandra dopelnialy calosci ![]() Sama podroż promem trwa zdecydowanie za długo i choć Aleksandrowi uciekł jeden dzień ( i tu pelna odpowiedzialnosc spoczywa na sklepie tax free) to i tak za dlugo. Prom zapewnia parę atrakcji typu basen, sauna, siłownia ,salon gier itd ale my głownie skupilismy się na integracji z innymi wariotami. Poznalismy wielu fajnych i bardzo fajnych ludzi, z którymi do dziś utrzymujemy kontakt:-) Następny dzien zrekompensowal trudy dotychczasowej podrozy ... Ostatnio edytowane przez kris74 : 08.09.2014 o 01:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Turysta DualSport
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Chorzów
Motocykl: KTM 1200 6T
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 17 min 43 s
|
![]()
Pozytywnie zazdraszczam. Jak wybieraliście drogi, mieliście gotowe tracki?
![]() |
#18 |
|
![]()
Dzień kolejny a zarazem pierwszy na Islandi
Czwartek 310 km. Do portu SeyĂ°isfjörĂ°ur dotarliśmy około 9.30 czasu lokalnego. Interior dalej zamknięty , no cóż , lada dzien muszą otworzyć , w koncu to już prawie lipiec. My nic sobie z tego nie robimy bo nasz plan przewiduje najpierw zwiedzić północno-zachodnia cześć Islandi. Po ogarnieciu się w pobliskim EgilsstaĂ°ir ruszamy. Po okolo 30 km zjeżdżamy na pierwszy szuterek ( droga nr 917) żadna 4 razy 4 , zwykła droga szutrowa. Najpierw powoli, zachowawczo ale stanowczo do przodu, macamy się z droga i sprzętem , trzeba się przecież wyczuć na ile można sobie pozwolić. TKC80 robią robotę i już po niedługim czasie zachowujemy się jak psy spuszczone z łańcucha ![]() ![]() Pogoda trochę się psuje, czarne chmury nas straszą ale nie pada. Plan to dotrzeć do latarni morskiej Hraunhafnartangi, która jest najbardziej wysuniętym punktem na północ. Stad 3 km do Arctic Circle. Jedziemy droga 85, tankujemy w Raufarhöfn i dalej na polnoc droga 870 .. Jest latarnia , widzimy ja, zjeżdżamy z szuterku i .... do latarni dotrzeć nie jest łatwo o czym przekonaliśmy się szybciej niż nam mogłoby się to wydawać , droga bardziej dla triala niż naszych objuczonych wolow i tu właśnie dostalismy lekcje pokory - mierz siły na zamiary człowieku!!! Jedziemy dalej, szukamy miejsca na biwak ale nie tutaj ,tutaj jest jakoś dziwnie. Aleksander powiedział " mojo Ancia by sie tukej boła" miejsce zapomniane przez Boga a całości dopełnia pogarszająca się pogoda..... Po około 50km docieramy do Kópasker, gdzie rozbijamy sie na bezpłatnym campingu. Zaczelo padać , a my padamy na pysk ale jest fajnie.... Ostatnio edytowane przez kris74 : 08.09.2014 o 02:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Hehe..pisz tak dokladnie dalej,a nie bede musial ogladac filmow i zdjec.Ale ci zazdroszcze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Edytowałem posty , dodałem zdjęcia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ISLANDIA -czerwiec 2009 | myku | Trochę dalej | 223 | 03.05.2020 22:51 |
Islandia | Bies13 | Kwestie różne, ale podróżne. | 3 | 18.10.2013 11:52 |
Islandia 2013 | rambo | Umawianie i propozycje wyjazdów | 14 | 31.01.2013 16:14 |
Islandia we wrześniu | bukowski | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 31.07.2012 00:13 |