![]() |
#2821 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Motocykl: nie mam
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 39 min 49 s
|
![]()
NIe wiem, nie jeździłem tak starą Afryką.
A Tenerka ciągnie bardzo ładnie z dołu, więc nie masz odczucia braku mocy, a ja rzadko jeżdżę w górnych zakresach. No i na asfalcie bardzo ładnie niesie przy 120 kmh, tak samo jak Afrika, bo Trampek np. ładnie niesie w ~100 km/h |
![]() |
![]() |
![]() |
#2822 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: podwrocławskie zadupie
Motocykl: '12 LC4 690 Enduro R
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 32 min 45 s
|
![]()
Dla kogo nowa Africa?
Być może dla przeciętnego Kowalskiego, co to będzie nią "jeździł po bułki do sklepu i na weekendy na Mazury czy Bieszczady z pasażerką. Bez Akrapa, WP, Ohlins, Power Com, K&N i innych gadżetów (no może z GPS )". Czyli wypisz wymaluj statystyczny klient cycatego GS-a bez szeroko zakrojonych aspiracji terenowych z gatunku hard enduro. ![]() Rambo, dowaliłeś do pieca ![]() Panowie, z całym szacunkiem, bo bardzo Was tu wszystkich lubię, ale pierdolicie takie kocopoły że słabo się robi... ![]() Ewidentnie Japońce nie czytali naszego Forum, a jeśli czytali to olali wskazówki w nim zawarte. Wg nich mieliby zrobić motocykl o mocy 80 koni, który będzie ważył 150kg, będzie pancerny, wygodny, oszczędny a ogień z dupy będzie miał większy lub porównywalny do LC8. No nie posłuchali. Skonstruowali po prostu Afrykę. Chcecie to bierzcie, nie chcecie to nie bierzcie, jak to Kazik głosił... ![]() Obserwowałem kulisy wydania nowego R12GS LC jak już było o nim sporo wiadomo, czytałem podobne do tej dyskusje, ba nawet sam brałem w nich udział... Ojej jakie to miały być problemy z tymi chłodnicami, a ile to będzie ważyło, a jakie do dupy delikatne i w ogóle... Finalnie okazało się, że wyszedł z tego całkiem fajny motocykl, oczywiście z dość dramatycznie brzmiącymi chorobami wieku dziecięcego (przyznacie że rozsypanie się skrzyni na wyjeździe nie należy do "przeciętnych przygód serwisowych"). Dążę do tego, że stworzenie wątku w rodzaju "Nigdy nie jeździłem, raz siedziałem ale po pijaku, to się wypowiem" na temat nowej maszyny to pestka, jeśli zaprzęgniemy do niego ze stu forumowiczów. Nowego GS-a testuje codziennie już tysiące użytkowników, niektórzy zrobili dziesiątki tysięcy km i dopiero wtedy mogą coś powiedzieć o awaryjności maszyny, przydatności do określonych zadań, porównaniach z innymi modelami. A tutaj co? Cztery zdjęcia nowej AT, ze trzy sztywne i mało szczegółowe rendery i już wiemy wszystko! Jesteście zajebiści. Rentgen w oczach! Wróżbita Maciej to się w dupie chowa! Ja nie kupię nowej Afri z kilku powodów. Raz, że mnie nie stać i pewnie jeszcze długo nie będzie (wolę wykończyć dom, założyć rodzinę). Dwa, że powoli idę w kierunku lżejszych motocykli i bardziej przeprawowo-terenowych. Trzy, że mojego starego, dobrego, w cholerę niezawodnego, megawygodnego, prostego i taniego w eksploatacji i serwisach R1100GS nie zamierzam się pozbywać, a wypełnia mi on z powodzeniem ten zakres użytkowości, o którym pisał Rambo. Do zadań ambitnie-terenowych kupiłem sobie LC4 ADV i zobaczymy jak się będzie sprawował. A tak to bym sprzedał wszystkie motocykle, zadłużył się na jeszcze wyższą kwotę, niż bym z nich dostał i miałbym lśniącą, nówkę AT, której bałbym się porysować w obawie o utratę wartości dobytku rodzinnego. Za biedny jestem żeby sobie na takie coś pozwolić. W tym temacie właśnie zazdroszczę naszym kolegom zza zachodnich granic, bo przeważnie mogą się wykazać tutaj większą swobodą... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2823 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2824 | ||
![]() Zarejestrowany: Oct 2014
Miasto: Warszawa
Motocykl: XT660Z, HSQ701
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 22 min 18 s
|
![]() Cytat:
Cytat:
"Lepszy kloc z pannami, niż legenda z kompleksami ![]() Ostatnio edytowane przez Arkan : 02.09.2015 o 11:27 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2825 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Poczytałem troszkę o tej tenerce, pogadałem i jest lepiej niz wyglądało z tego mojego kontaktu. Chwalą motor za solidny silnik i łatwość podniesienia mocy o 10 kuni(wydech, sterowanie i coś tam jeszcze) Masa wtedy spada o 10 kg. Najnowsze wersje z ABS maja obniżony sporo skok zawieszenia. Problemem niejakim jest tylny amortyzator wytrzymuje podobno 50 tyś przy użytkowaniu w terenie.Co 10 tyś olej, zawory co 20 tyś.
Własnie jeden z eksplodowanym amorem zmierza w stronę Krakowa ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2826 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2014
Miasto: Warszawa
Motocykl: XT660Z, HSQ701
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 22 min 18 s
|
![]()
Puszek - nie ma problemu z tylnym amorkiem, albowiem należy go obowiązkowo wyj...bać natychmiast po zakupie motocykla
![]() P.S. Szukać trzeba wersji bez ABS. Moja jest 2013, ale chyba od 2015 już tylko ABS.
"Lepszy kloc z pannami, niż legenda z kompleksami ![]() Ostatnio edytowane przez Arkan : 02.09.2015 o 12:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2827 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Hej rajdowcy nie wiem czy wiecie że w Hondzie na Atacama Rally znów dupła elektryka i Goncalves stracił godzinę , kolejna porażka i nici ze zwycięstwa . Zastanawiam się czy nie są to akcje sabotażowe jakiegoś pomarańczowego szpiega z zespołu HRC
![]()
![]() |
#2828 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2829 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: podwrocławskie zadupie
Motocykl: '12 LC4 690 Enduro R
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 32 min 45 s
|
![]()
Rambo, skoro tak to czemu tak wielu przeciętnych Kowalskich kupuje 10-letnie "dorosłe" motocykle zamiast tych piździnek? Chyba znów trafiasz w pudło... :-)
Przeciętny Kowalski to normalny gość, z rodziną, pracą, być może kredytem dożywotnim na dom i samochód. Wysłane z ajfona.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2830 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Ty piszesz po prostu o Normalsach, a ja o statystycznym Polaku.
Chętnie się dowiem, gdzie swoim postem dowaliłem do pieca ![]() Ostatnio edytowane przez rambo : 02.09.2015 o 13:11 |
![]() |
![]() |