|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
03.08.2017, 17:27 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07
Online: 12 godz 44 min 8 s
|
napęd prędkościomierza - tzw. ślimak
Witam
Ostatnio pękł mi kawałek metalowego pręcika, który przenosi ruch kołowy ze ślimaka na przewód. Oznacza to, że muszę wymienić cały ślimak, którego koszt w salonie hondy to ponad 600zł. Rozumiem, że najlepsze materiały i w ogóle, ale bez przesady. Czy ma ktoś do sprzedania używanego ślimaka? <= najdziwniejsze pytanie jakie kiedykolwiek zadałem Czy znacie jakikolwiek zamiennik? Spisałem sobie wymiary i liczę na to, że może uda mi się znaleźć podobne urządzenie z innego motocykla. Może wystarczy zamontować jakąś podkładkę. Dajcie znać, bo nie wiem czy brak licznika nie oznacza, że powoli, ale pewnym krokiem dołączam do grupy krętaczy licznikowych |
05.08.2017, 10:02 | #2 | |
Administrator
|
Cytat:
Jaki "pręcik" na jaki "przewód" Czyżby chodziło ci o połączenie ślimacznicy z linką napędu licznika?
05.08.2017, 10:34 | #3 | |
Moderator
|
Cytat:
Ja bym próbował uratować. Można zrobić tak: - nawiercić - zrobić dziurkę od drugiej strony ślimaka, - ściągnąć mosiężną (chyba) nakrętkę, - wybić ślimak - do tego potrzebna ta dziurka, - dospawać płaski koniec do ślimaka, - zeszlifować na wymiar, - złożyć, - poxipolem zakleić dziurkę, - sprawdzić czy ładnie "chodzi"... Tak kiedyś uratowałem złamaną końcówkę - w afyce czwórce - gdzieś mam zdjęcia. Znaczy mechanika namówiłem, pomysł mój, jego wykonanie, bo nigdy nie spawałem... działa wszystko ładnie...
06.08.2017, 16:14 | #4 |
|
dzięki. Narazie zamówiłem używany zamiennik z CBR 600. Wymiary pasują, więc chyba będzie działać. Jak się nie uda to spróbuję Twojego sposobu.
|
06.08.2017, 16:14 | #5 |
|
właśnie o to chodzi
|
Tags |
naped , prędkościomierza , ślimak |
|
|