|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.09.2018, 20:31 | #21 |
Areszt w Turcji. To może być ciekawe doswiadczenie
|
|
04.09.2018, 21:03 | #22 |
Miasto: Zgierz
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: duży :)
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 6 godz 25 min 16 s
|
Polecam fim instruktazowy
https://m.cda.pl/video/253622c0 Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
04.09.2018, 21:15 | #23 |
Prawdopodobnie takiego problemu nie ma. Trzy lata temu jadąc przez Turcję do Gruzji dostaliśmy mandaty kredytowe za przekroczenie prędkości. Obawialiśmy się że w drodze powrotnej wyhaczą nas na granicy- nic takiego się nie stało. Kolega był potem jeszcze dwa razy w Turcji ( w ubiegłym i tym roku) i też nie miał problemów z niezapłaconym mandatem.
|
|
04.09.2018, 21:59 | #24 |
Miasto: Wwa
Online: 1 tydzień 1 dzień 14 godz 51 min 33 s
|
To ciekawe, bo na bramkach są kamery. Na stacjach benzynowych wbijają nr rejestracyjny do systemu przed tankowaniem. Przy wjeździe na granicy nie dostaje się papieru na pojazd, wszystko wchodzi w system. Coś mi się wydaje, że system się uszczelnia i kiedyś ktoś zostanie pierwszym pechowcem.
04.09.2018, 23:06 | #25 |
Też mi się tak wydaje. Trza poczekać aż wróci pierwszy szczęśliwiec.
|
|
05.09.2018, 08:03 | #26 | |
Cytat:
|
||
05.09.2018, 12:46 | #27 |
Miasto: Myślenice
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 6 godz 12 min 21 s
|
Na pewno system policyjny jest powiązany z systemem pograniczników.
Z tego co pamiętam ostatnia budka podczas wyjazdu służy tylko i wyłącznie do sprawdzenia tablic rej. w systemie. Pogranicznik wpisuje nr w system i chwile czeka jak się zapali na zielono to jest ok, a jak na czerwono to nie wiem co dalej. Ja w 2014 dostałem mandat za prędkość i w tym samym dniu nie płacąc wyjechałem z Turcji sądząc, że policjanci nie zdążą wprowadzić do systemu. Co do autostrad to kilkukrotnie wpakowaliśmy się na płatne odcinki. Przejeżdżając przez bramki zaczynała wyć syrena i foty leciały plus info na wyświetlaczu z cyframi ( prawdopodobnie wysokość kary) i ten system chyba nie robi zdjęć z tyłu motocyklom. Bo nie było problemów na granicy, a chyba 4 razy nam cykneło. Miejscowi mówili, że jak nas nie złapali od razu to nie będzie problemu. Jest na to patent stosowany przez lokalnych motocyklistów i skuterowców wystarczy się trzymać moto bardzo blisko samochodu poprzedzającego i system nie wykrywa motocykla. Patent stosowany często podczas przejeżdżania przez most nad Bosforem. |
05.09.2018, 16:05 | #28 |
Mandat jest kredytowy i jest chyba 14 dni na zapłacenie ( dokladnie nie pamietam) dlatego nie obawiałem się wyjazdu z Turcji do Gruzji ale powrotu kiedy przekraczalismy granicę turecko-bułgarską. Jeżeli chodzi o bramki na autostradzie to mieliśmy wykupione winiety i przyklejone do owiewek i było tak że raz było światło zielone a innym czerwone i syrena ale nikt na to nie zwracał uwagi
|
|