![]() |
![]()
|
Hardware Opisy sprzętu, porady dotyczące wyboru... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk
Motocykl: exc 250 2T :)
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 15 min 2 s
|
![]()
Dzięki poobserwuje, jak pisałem nie miałem problemów do dziś, a używam czasem a w aucie. Fakt że słuchałem jednocześnie muzyki. Pozdro
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Środa Śląska
Motocykl: RD07
![]() Online: 5 dni 2 godz 42 min 6 s
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 11 godz 33 min 35 s
|
![]()
A napiszcie proszę was czy uszkadzają się zasilacze , czy same nawigacje ?
Myślę że można coś poradzić na takie problemy . Może jakieś foty tabliczek znamionowych tych zasilaczy ? byście dali.
![]() |
#14 | |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Łęczyca
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 6 godz 21 min 59 s
|
![]()
Próbowałem poszukac cos na allegro ze stabilizatorów/przetwornic i popytałem przed zakupem co o tym sadzic i tak mi odpisał
Cytat:
Transalp Błękitny Grom XL 600V Moja galeria foto http://picasaweb.google.com/petrosbike Ostatnio edytowane przez petrosbike : 23.06.2009 o 03:53 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: DR650R/XRV750/R100R/T1050
![]() Online: 2 tygodni 4 dni 11 godz 18 min 17 s
|
![]()
Cytat:
Podczas odpalania motoru występuje bardzo duży skok prądu... napięcie faktycznie pozostanie na 14,5V i będzie stabilne ale prąd przekroczy swoją normalną wartość kilka/kilkanaście razy. Dla tak delikatnych układów jest to praktycznie zabójcze, zasilacze zazwyczaj nie zabezpieczają przed takim zjawiskiem.St Stabilizator jedynie Panu może zmniejszyć napięcie ale nie uchroni układu przed tym przeciążeniem prądowym.Ra Radziłbym szukać układów ograniczników prądu podczas rozruchu które w początkowej fazie pochłoną nadmiar prądu lub pozostawią urządzenie wyłączone do czasu zaniku przeciążenia. W czasie rozruchu faktycznie w chwili początkowej bedzie pobierany praktycznie prąd zwarciowy ze wzgledu na to ze wirnik rozrusznika jest nieruchomy a co za tym idzie napięcie wcale nie utrzyma sie na stałym poziomie tylko spadnie (przysiądzie) w zalezności od kondycji akumulatora.Najlepiej byłoby zbadac napięcie za zasilaczem/przetwornicą i mozna by cos ustalic. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 11 godz 33 min 35 s
|
![]()
A weźcie wstawcie na + zasilania z motocykla zwykłą diodę prostowniczą taką na 2A lub więcej w zależności ile kto pobiera z gniazdka zapalniczki.
Spadek napięcia na diodzie to ok 0.7V wiec na prace urządzeń nie powinno wpływać. Zapobiegnie ona zasysaniu prądu z zasilacza ( innych urządzeń ) do rozrusznika.
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Łęczyca
![]() Online: 6 godz 21 min 59 s
|
![]()
Jestem jeszcze tylko niezmiernie ciekawy dlaczego to samo urzadzenie używane w moim samochodzie nie ulegało zniszczeniu? Dopiero spaliło sie podczas używania w motocyklu.
Tu i tam nie mam najnowszego akumulatora.
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Łapanów
Motocykl: RD03
Przebieg: 97546
![]() Online: 1 tydzień 15 godz 16 min 26 s
|
![]()
W moim poprzedni motocyklu- CB500, zamontowałem gniazdko zapalniczki by używać GPSa- Mio. Do tej pory nie wiedziałem dlaczego po 1 tygodniu jazdy padła mi ładowarka.
Powiedźcie słowami laika jak zabezpieczyć w prosty sposób wczepioną ładowarkę przed skokiem napięcia przy uruchamianiu motocykla bez wyciągania co chwilę urządzenia?
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Miasto: Częstochowa
![]() Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
![]() Cytat:
lepiej 8A, w każdym sklepie z elektroniką taki dostaniecie. Powiedziałem Pani z za lady, że potrzebuję stabilizator, żeby dawał stałe napięcie 12V i już ![]() Aha... powiedziała jeszcze tak "od lepiej wejście, masa, wyjście- żeby pan nie pomylił" ![]()
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zasilanie paliwem - problem raczej nietypowy | zimny | Uklad paliwowy i wydechowy | 11 | 27.07.2013 10:54 |
Zasilanie Garmin 2610 | Pawel_z_Jasla | Hardware | 34 | 29.09.2011 21:42 |
zasilanie pompy | rafalkefir | Uklad paliwowy i wydechowy | 29 | 14.04.2011 22:03 |