![]() |
![]()
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 dni 10 godz 26 min 7 s
|
![]()
Cześć Wszystkim, słuchajcie mam takie pytanie ile powinno wynosić podciśnienie przy synchronizacji gaźników? Dzisiaj rozmawiałem z kolegą i powiedział mi, że w swoim motocyklu ustawił na 26 tak miał napisane w serwisówce ( Yamaha diversion) może wiecie ile jest w rd04? Dzisiaj szukałem i jest tylko wzmianka o różnicy między gaźnikami.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Przebieg: 53000
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 16 godz 25 min 36 s
|
![]()
Podciśnienie zależy od kondycji silnika (tego się nie ustawia), ustawia się żeby było jednakowe w obu cylindrach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]() ![]() Ostatnio edytowane przez swatko : 11.06.2019 o 23:56 Powód: nie mogę wrzucić poglądowego zdjęcia |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
hmmm czyli u każdego może występować inne podciśnienie? Wydaje mi się, że ktoś musiał podać jakieś domyślne wartości. Zdjęcie zrobiłem przy ok 1250-1300 obrotów i nie wiem czy na tylu wskaźniki powinny się zatrzymać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Wartość podciśnienia nic nie mówi. Ważne aby agadzala się między cylindrami.
![]() |
#6 |
|
![]()
To ja już sam nie wiem, zacząłem trochę o tym czytać i wydaje mi się że te wartości są ważne, chociażby po to żeby ustawić dobrze skład mieszanki.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Nie chcę się mądrzyć ale skład mieszanki nie ma wpływu na wartość podciśnienia.
Jeśli masz za niski odczyt sprawdź czy wolne są nie za wolne etc. Szczerze - jeśli spręż masz ok, świece kawowe to bym się niczym nie przejmował. Ustaw na równo i w drogę.
![]() |
#8 | |
|
![]() Cytat:
Szczerze to nawet nie wiem czy mam za niski odczyt, ponieważ nie wiem jaki właściwie ma być. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: brzeg
Motocykl: rd07 94 - byla , ro04 90-92 jest , rd07 94 byla
Przebieg: 79kkm
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 5 godz 8 min 35 s
|
![]()
Matjas to nie tak do końca jest że nie ma wpływu. W sobotę robiłem synchro TA650 i podciśnienia miałem właśnie w okolicach 28 na wolnych. Potem podkrecilem obroty do ok 2.5-3tys żeby w tym przedziale zsynchronizowac. Było podobnie i w pewnym momencie obroty spadły do poziomu normalnych wolnych (Nie mam obrotomierza) silnik chodził równo, a podciśnienia spadły do zera. Do tego brak reakcji na gaz z manetki. Gasł ale odpalał normalnie. Po chwili drapanie się po łbie zauważyłem załamany wąż paliwowy. Po wyprostowaniu obroty skończyły do poprzedniego zadanego poziomu i podciśnienia również. Przy zubożonej mieszance były podciśnienia wyraźnie mniejsze. Czyli coś w tym jest. Nie zastanawiałem się jeszcze czemu bo brak czasu. A Moto zaczęło jeździć więc olałem temat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Mój znajomy twierdzi, że nie ustawia mieszanki po obrotach tylko właśnie podciśnieniem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Woda w airboxie gaźnikach cylindrach, wydechu | Nalewa | Uklad paliwowy i wydechowy | 26 | 25.05.2016 00:27 |
[RD04] Ile oleju w lagach RD04? | Poncki | Rama, zawieszenia, napęd | 20 | 25.02.2014 21:24 |
Jak głęboko powinny siedzieć gumy z airboxa na gaźnikach ?? | paku | Uklad paliwowy i wydechowy | 32 | 22.08.2011 22:13 |
[RD04] zębatka tylna 46 zębuf do rd04 | rambo | Rama, zawieszenia, napęd | 5 | 29.07.2008 02:05 |