![]() |
![]()
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#51 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Bielsk Podl/Wwa
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 6 godz 15 min 32 s
|
![]()
I tymi rysunkami popsuli nam całą zabawę z czytania i oglądania "jak się wyjmuje łożysko bez rozpoławiania silnika"
![]() |
#52 |
![]() |
![]() ![]() Kazde lozysko 'da sie' wyjac, ale...
![]() |
#53 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
![]() |
![]()
W Yamahah na przyklad niektorych. Zasadniczo jak silnik dzielony w poziomie a nie jak tu w pionie to lozysko ma kryze ustalajaca i tak trzeba zdjac miske olejowa zeby je wymienic. Ale to tylko silnik do gory nogami i miska a nie jak tu WSZYSTKO w mak
![]()
![]() |
#55 |
![]() |
![]()
Taki prosty sposób jest na sprawdzenie naciągu łańcucha
![]() ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2019
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 dni 11 godz 23 min 33 s
|
![]()
Podepnę się pod ciekawy wątek, może z jakąś radą.
Osobiście remontowałem dwa silniki w których był luz na łożysku wałka i to co widziałem w środku, to na samym łożysku i uszczelkach sie nie zakończy. W tych dwóch silnikach dodatkowo poleciały pompy oleju, korbowody i sworznie. Poza tym jak już dokonuje się pomiarów i sprawdzenia wszystkich części, to zawsze coś jeszcze dojdzie. Najlepiej jeśli decydujemy się na remont, to kupić tanio drugi silnik jako dawcę części np. z uszkodzonym wałkiem zdawczym za kilka stów, -tylko nie z uszkodzonym łożyskiem ![]() Nie bawił bym się w kupowanie nowych części poza simeringami i uszczelkami, bo koszt wyjdzie ponad 6000. Łożyska nie da się wymienić bez rozpoławiania silnika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2019
Miasto: Zachodniopomorskie
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 11 godz 9 min 36 s
|
![]()
Hejo
![]() Stan na dziś. Afrynia wczoraj wieczorem pojechała na serwis. Trafiła w miejsce gdzie chłopaki ze Szczecina serwisują swoje moto. Co do naprawy, została kupiona z myślą aby służyć mi dzielnie latami więc nie planuję oszczędności i jakichś półśrodków. Niefartownie wyszło ale z tym się już nic nie zrobi. Plan był teraz kupić drugie moto ale w zaistniałej sytuacji wolę skupić się na jednym. Może za jakiś czas ![]() Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 15 godz 28 min 56 s
|
![]()
Kurde temat bumerang, co jakiś czas dyskusja nad wymianą łożyska wałka. Śmieszne, że nadal niektórzy piszą że da się bez rozkładania silnika. A ja za każdym razem czekam na magię i magiczne ściągacze
![]() Niestety niewiedza kosztuje i taka prosta czynność jak naciąganie łańcucha może narobić kosztów, ale kot by czytał manuale ![]() Kolago nie łam się i remontuj. Africa to pancerny motocykl chyba, że komuś się wydaje, że wie lepiej niż to jest napisane w serwisówe ![]()
![]() |
#59 | |
|
![]() Cytat:
![]() Byłem dziś odwiedzić pacjentkę ![]() Jak ktoś się zna może rzucić okiem, ja się nie znam i czekam na efekt końcowy 🤔 Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez xVampear : 02.10.2020 o 13:55 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
|
![]()
Witam
![]() Po długim oczekiwaniu ożyła. Silnik ogarnięty. Tak jak Matjas powiedział zrobione wszystko, łącznie z przewidzianymi łańcuszkami rozrządu. Wywróżył , że coś wyjdzie jeszcze to i wyszło- pompa oleju. A poza tym wszystko ok. Przy okazji zmieniłem regulator na nasz krajowy. Pojeździłem, zmokłem ale było fajnie ![]() ![]() Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy cd. | mdxmd | CRF 1000 L | 53 | 09.11.2019 22:30 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 13:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 02:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 17:08 |