![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2014
Miasto: Garwolin
Motocykl: KTM 990 Adventure LC8
![]() Online: 1 tydzień 3 godz 38 min 14 s
|
![]()
a da radę przez Ukrainę..
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Do odessy, pozniej prom do Batumi
![]() |
#13 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Albo drogą na Charków przejście Nechoteevka lub Sumy a potem w dół już w Rosji.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2017
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 10 godz 6 min 50 s
|
![]()
Ten prom jest jakoś przewidywalny ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Normalny prom, rozklad jazdy, bilety, kajuty, jedzenie, picie itp. Plynie 2 dni. Ukrferry.com
![]() |
#16 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Prom płynie 40 godzin i kosztuje 150$ za motocykl w jedną mańkę (nie wiem czy za osobę płaci się dodatkowo czy nie).
Do Odessy są ze 2 dni drogi z PL chyba że ktoś mieszka przy granicy to jeden. Na kołach czy statkiem wyjdzie więc podobnie czasowo. Za te 150 $ to mamy w Rosji jakieś 250l paliwa. Od Granicy z UA do granicy z Gruzją mamy jakieś 1500 km czyli licząc 5 litrów na setkę wyjdzie jakieś 170 ziko. Zakładając że na UA paliwo jest droższe a mamy do przejechania około 1000 km z zachodu na wschód do granicy RUS to w sumie koszt paliwa od granicy PL-UA do granicy RUS-GE to koszt mniej więcej 300-350 pln. Zostaje zapas na noclegi i żarcie które w Rosji wyjdą w okolicy 1000 rub na dzień czyli kole 50 ziko/dniówka. Finansowo z pewnością lepiej pyknąć na kołach tym bardziej że można spać w krzakach. Opcja promowa jest pewnie bardzo wygodna jak się leci zestawem z motkami jak Mirmił. Turystycznie/wyprawowo to chyba bym polecał lecieć na kołach dowolną trasą (Rosja lub Turcja). Osobiście gorąco bym rekomendował przelecieć obiema drogami bo Kaukaz od ruskiej strony jest zajebisty a i pewnie Turcja jakaś beznadziejna też nie jest ![]() ![]() Oczywiście celowo ![]() Kluczem i tak będzie otwarcie granic a odkąd ruskie granice zamknęły tak nie odpuszczają i ponoć długo nie odpuszczą. Ale to się okaże. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() |
![]()
Jak ktoś szuka informacji o trasie w wariancie Turcja > Gruzja > Rosja to sporo informacji znajdzie w starych relacjach. Tu choćby nasz przejazd z 2012. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14980
Trzeba wziąć poprawkę na wschodnią Ukrainę/Rosję i pewnie odbić bardziej na północ. Gdybym jechał teraz, to więcej czasu poświęciłbym na Turcję i Gruzję. Tranzyt przez Rosję wspominam jako mega nudę.
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Biała Podlaska
Motocykl: NAT
![]() Online: 3 dni 15 godz 47 min 39 s
|
![]()
W 2016 pojechałem do Gruzji pod koniec kwietnia. Jechałem przez Białoruś i Rosję zahaczając po drodze Smoleńsk, Woroneż, Wołgograd, Astrachań, Grozne (nocowałem w tych miastach). Sam Astrachań szału nie robi ale droga przez Dagestan i poszukiwanie morza Kaspijskiego było ciekawe, Grozne też bardzo dobrze wspominam. W górach leżało jeszcze trochę śniegu (zwłaszcza w Adżarii) ale generalnie było przejezdnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Motocykl: GoldWing, CRF 1000
![]() Online: 1 dzień 14 godz 8 min 25 s
|
![]()
Trochę czasu minęło jak bylem w Gruzji (chyba 7 lat) jednak wersja z promem jest trochę ryzykowna i z 40 godz. może zrobić się 4 dni bo 2 dni będziesz musiał czekać na odpłynięcie promu. Taka przygodę mial gościo, którego spotkaliśmy w Gruzji. Chcial wraca przez Rosje ale nie mial wizy i wybrał opcje promu.
My przez Turcje do Batumi jechaliśmy 3,5 dnia, powrót przez Grozny, Donieck i Kijow niecałe 3 dni. Z wizami tranzytowymi przez Rosje tez nie było problemu, koszt 150 zl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Motocykl: miałem 10 lat RD07a teraz CRF DCT 1100L
![]() Online: 1 miesiąc 5 godz 28 min 7 s
|
![]()
We wrześniu 2019 byłem w Gruzji. Polecieliśmy samolotem do Kutaisi i na miejscu z wypożyczalni prowadzonej przez Polaków wynajęliśmy 2 Yamahy 660 XR. Polecam ten sposób zwiedzenia Gruzji. Można zobaczyć bez mała wszystko w 10 dni urlopu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Szybkie pytanie o SUOMY MX TOURER | Dubel | Kaski | 15 | 14.03.2021 10:22 |
Szybkie połoniny na 3 wydechy | Sub | Trochę dalej | 4 | 08.09.2016 22:51 |
szybkie cross/enduro | Jasiooooo | Inne - dyskusja ogólna | 42 | 31.05.2011 10:11 |