|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.12.2020, 10:54 | #1 |
Luźny kufer centralny Kappa/Givi 58l
Sąsiad zauważył na swoim CT spore luzy (poprzeczne i wzdłużne) na styku kufer Kappa alu 58L a płyta GIVI (plastikowa). Moto ma już najechane z tym kufrem/płytą ponad 70tys km. Inny kolega ma w dużej tenerce taki sam nowiutki kuferek i po przekładkach wychodzi na to, że wyrobiły się na płycie te "wypustki" mocujące kufer. Czyli wymienić płytę i zapomnieć, koszt do przyjęcia przy takim przebiegu. Ale to nie koniec, w trakcie "badań" okazało się, że nowy zestaw kufer/płyta na tenerce ma już luz, bardzo mały ale wyczuwalny.
Czy komuś z Was coś podobnego się przytrafiło z kuframi alu kappa/givi? Może to normalka i szkoda czasu ? Przymierzam się do centralki alu i chciałem kupić to co koledzy mają, szczególnie że ta czarna kappa bardzo mi się podoba i w sumie nie kosztuje fortuny, ale ten temat luzów mnie jakoś zastopował. Będę wdzięczny za odpowiedzi |
|
06.12.2020, 11:14 | #2 |
Administrator
|
A może wystarczy pokombinować jak skasować luzy zamiast od razu kupować nowe elementy.
Każde połączenie "szybkozłączkowe" daje możliwość szybkiego wpięcia kufra ale też ma tendencję do wyrabiania się . Tylko na sztywno jest trwałe.
06.12.2020, 11:35 | #3 |
Dzieju,
Nie mam zdjęć, ale tam są wyrobione, wytarte plastiki mocujące kufer. Niestety są one niewymienne. Może faktycznie w nowkach da się coś założyć żeby zapobiegac zwiększaniu się luzu. Zobaczymy co inni powiedzą - dzięki. |
|
06.12.2020, 16:10 | #4 |
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Online: 7 miesiące 2 dni 20 godz 21 min 48 s
|
Miałem taką płytę z tym rodzajem wytarcia.
W sklepie rolniczym kupiłem gumki dystansowe od jakiegoś ciapka i zamocowałem w miejscu oryginalnych gumek ( tak robili też moi koledzy). Wysokość gumki ustaliłem flexem. Kufer siadał bez luzów. ALE kupiłem niedawno nową płytę po dobrej cenie ( zależało mi także na innym sposobie mocowania płyty do bagażnika). Płyta to koszt do 200 zł. Gumki max.20 zł. Sam musisz podjąć.decyzję. https://allegro.pl/oferta/4sztuk-odb...ski-8866707081 Mocowanie wyrabia się po jakimś czasie właśnie z powodu luzu na tych gumkach. |
06.12.2020, 18:32 | #5 |
Te ori gumeczki potrafìą wypadywać wtedy powstaje luz
|
|
06.12.2020, 21:40 | #6 |
trampkarz emeryt
|
Ori gumki mają różne wysokości. Te wyższe nie mają luzów nawet przy długiej eksploatacji.
Ja sobie z tym powszechnym problemem radziłem w tyłu rejli. Otóż kilka filcowych podkładek takich pod meble przyklejonych na płytę lub kufer załatwia temat skutecznie i na długo. Za ok 6pln. Polecam, bo nie wyobrażam sobie kupować nowej płyty z takiego powodu Pozdrawiam Zimny |
06.12.2020, 21:52 | #7 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: FE + 2x XR
Online: 3 tygodni 2 dni 23 godz 52 min 10 s
|
Oryginalne gumki givi to też kilkanaście złotych za komplet 4szt (Z126)
|
07.12.2020, 13:01 | #8 |
Dzięki wielkie - czyli raczej temat eksploatacyjny.
Pozwolę sobie na rozszerzenie: Tymczasowo wątpiąc w Givi/Kappa zacząłem się rozglądać po innych kufrach i spodobały mi się Shad Terra. Cenowo zbliżone, inny wygląd, max 48l, brak czarnej wersji. Dajcie proszę znać jeśli ktoś ma doświadczenia / zdanie o nich ? Nie "macałem" ich jeszcze ale zauważyłem, że do CRF1100 AS płytę mocuje się bezpośrednio do bagażnika, w przeciwności do systemu givi gdzie jest jeszcze dodatkowo stelaż, który co prawda podnosi koszty ale zakładam, że cały zestaw jest przez to bardziej wytrzymały. |
|
07.12.2020, 15:24 | #9 |
trampkarz emeryt
|
Givi jest bardzo dobre jak jeździmy po czarnym. Mocno polecam boczne e360. Wyglądają archaicznie ale są bardzo solidne.
Tyle tylko że takie kufry na stelażu w DL650 czy 1000 dawały zabudowę szerokości niemal fiata 126p Ale w gruncie rzeczy mi to nie wadziło. Miałem Shada produkty i jednak dla mnie Givi było lepsze, lepiej wykonane - ale może to subiektywne wrażenia. |
07.12.2020, 15:27 | #10 |
Miałem kiedys jednego Shada...jakość gorsza niż Givi (nie wiem jak obecnie)...natomiast system mocowania nie był kompatybilny z Givi co dla mnie było dużym minusem...
|
|