Cytat:
Napisał dawid8210
O właśnie!
Jestem świeżo po rozbiórce amora z mojej 07a i trochę zmące
Piszesz że w 07 i 07a nie było osłony tloczyska i że siódemki mają dzielony pierścień do montażu sprężyny. A i gwint trójki i czwórki mialy stały.
To w mojej jest tak.
Brak dzielonego pierscienia osadczego sprężyny- czyli jest jak w 03 i 04
- mam osłonę tloczyska jak w 03 i 04
Wychodzi jakbym mial amor od starszych wersji, ale gwint do regulacji sprężyny to osobny element czyli jak w 07
A żeby było smieszniej to tak wlasciwie mam rd07b co dawno dawno temu była zdławiona
|
to teraz mi powiedz, jesli pamietasz czy oslona tloczyska chodzila dosc luzno na amorze czy ciasno i czy amor chromowany. Calkiem mozliwe jest, ze ktos przelozyl oslone i pierscien ze starszego amora na amor z 07. tez o tym myslalem, ale bez powloki chromowej trzeba by delikatnie slizg oslony wewnatrz przeszlifowac zeby luzniej chodzila. A tak to oslona pasuje tak jak i pierscien, wiec mysle, ze masz po prostu zmote z dwoch
EDIT: Mozesz miec faktycznie racje! znalazlem wlasnie na necie zdjecia dwoch amorow, ktore sa sprzedawane jako 07a i maja chromowana powloke oraz oslone tloczyska, natomaist na pewno wyjscie i wezyk na zbiorniczek sa z 07ki i pierscien gwintu jest rowniez osobno. Moze ktos to jeszcze potwierdzic, kto ma na pewno oryginalnego amora?
EDIT2: Potwierdzone info, edytowalem glowny post
Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik
Mi się wydaje, że tylko RD07 miał dzieloną podkładkę.
|
tu nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze raczej oba modele mialy juz dzielone. musze dodatkowo zweryfikowac, dzieki za cynk
Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik
RD03 i 4 mają spręzynę w okolicach 100kg/cm.
W RD07 i 07A mają sprężynę chyba 70kg/cm.
|
Nie mierzylem dokladnie, ale z paru zrodel, w tym z informacji z ktoregos z tematu z tego forum, gdzie chlopaki mierzyly na maszynie sprezyne wychodzilo, ze 04 ma pod 120 N/mm. Z forum z kolei bodajze austryjackiego pochodza wartosci dla 07 i 07a ktore oscyluja w okolicach 85-95 N/mm. Pasowaloby to tez z dostepnoscia akcesoryjnych sprezyn w Africa Queens, gdzie dla 07 i 07a sa sprezyny twardsze 90, 100 i 110 N/mm natomiast dla 03 i 04 sa 130 i 140N/mm
Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik
Pręt w 3 i 4 jest taki sam, w 7 i 7a jest tami sam (ale inny niż w 3 i 4).
|
3 i 4 nie jestem pewien, bardzo mozliwe, ze jest to ta sama sprezyna, moze ktos jeszcze potwierdzi. Natomaist w przypadku 07 i 07a na pewno drut w 07a jest delikatnie cienszy niz w 07, co potwierdzily mi juz 2 osoby niezaleznie, wiec pasowaloby to do tego, ze sprezyna z 07a jest o te 5-10N/mm mieksza od 07
Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik
A i zeby nie było za fajnie. Amory różnią się podkładkami na tłoku między modelami. Między 3/4 a 7/7a to już jest bardzo duża różnica w tłumieniu.
|
tego niestety nie bylem w stanie sprawdzic, gdyz nie rozbieralem amorow. DOmyslam sie, ze w takim wypadku 03/04 powinien miec wieksze tlumienie przy krotszym skoku i twardszej sprezynie niz nowsze modele