![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Banned
![]() Zarejestrowany: Jul 2021
Miasto: Świat równoległy
Motocykl: Wrublin 300KM
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 9 godz 32 min 12 s
|
![]()
Coś tam rozkminiłem i proszę świeżych bywalców tureckich o potwierdzenie lub korektę.
Mosty przez Bosfor podlegają opłacie jadąc w kierunku zachód-wschód. W drodze powrotnej - nie. Autostrady wymagają opłaty realizowanej przez zakup viniety zczytywanej na bramkach. Vinieta wymaga doładowania i jest do kupienia na poczcie czy... Itu pytanie gdzie? Czy ktoś z was przekraczał Dardanele promem? Jak to wygląda w praniu. Nocleg w Stambule - ...? Oczywista dobrze i tanio z parkingiem dla auta. Wszelkie uwagi mile widziane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
![]()
Z parkingiem i ladowarka ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Chyba Celofan ma dobrze temat rozpoznany.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
![]()
A ja calkiem powaznie pytam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 10 min 44 s
|
![]()
Moja żona i ja chyba płynęliśmy przez Dardanele
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2020
Miasto: Chełm
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 dni 15 min 0
|
![]()
Na tureckie hajłeje można zakupić winietę lub kartę HGS w punktach PTT czyli ichniej poczty, punkty często zlokalizowane są przy wjazdach/zjazdach z onych hajłejów. Nie wiem czy można ją zakupić, ale na pewno doładować na stacjach benzynowych z tym, że nie wszystkich, na pewno na Shell, BP, Opet. Poza tym na wszystkich zjazdach z autostrad, a przynajmniej na tych, którymi jechaliśmy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na stronie niemieckich autobanów jest trochę info nt. opłat : https://www.autobahn.com.de/en/turkey/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 2 godz 35 min 8 s
|
![]() Cytat:
Rozkmina głębsza
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Ostatnio jak byłem motkiem ( dwa lata temu) to nie mogłem się dogadać na stacji przy hajłeju czy muszę czy nie mieć winiety. Zrozumiałem, że nie muszę więc przekraczałem sobie już przed samym wyjazdem z Turcji cieśninę kilka razy. Za każdym jednak razem przy przekraczaniu rogatek towarzyszył mi dziwny sygnał
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 1 min 29 s
|
![]()
Ja płaciłem normalnie na bramkach bez kart i winiet. Prom przez Dardanele szybko i sprawnie.
W Stambule spałem w the Camelot hotel. Samo centrum z własnym miejscem parkingowym. |
![]() |
![]() |