|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.11.2023, 21:48 | #1 |
[P] Problem gaźnikowy RD03
Problem z tego wątku:
https://africatwin.com.pl/showpost.p...5&postcount=80 Czy takie zniekształcenie membrany może być powodem, że b. ciężko nawet palcem podnieść szklankę z nią w gaźniku Nie ma w niej dziur a jedynie te odkształcenia. W drugim gaźniku szklanka chodzi lekko ale z braku czasu nie odkrecałem pokrywy żeby zobaczyć jak wygląda membrana. Podmieniłem gaźniki na inne i moto gada poprawnie. |
|
19.11.2023, 07:28 | #2 |
Administrator
|
Raczej nie powinno mieć wpływu, guma pracuje to się i zgina no chyba że zesztywniała. Kilka dni temu wyjmowałem gaźniki , przycięty zaworek w komorze a przy okazji kontrola poziomu paliwa.
Membrany chodzą lekko i słychać cichy syk, opuszczają się spokojnie i równomiernie , sprawdź czy masz drożne kanałki, może to one blokują przepływ powietrza. Czy po zdjęciu dekielka też ciężko chodzi czy tylko jak jest przykręcony. No i zerknij w drugi gaźnik.
19.11.2023, 13:52 | #3 |
Czary....gaźniki na stole i szklanka chodzi bez blokowania- lekko choć opada nie liniowo i z lekkim stuknieciem; odkręciłem drugą pokrywe membrany i ta wygląda identycznie- jest lekko pomarszczona jak ta pierwsza.
Gumy obu membran mieciutkie. Dzieju, które kanałki masz na myśli Zastanawiam sie czy te gaźniki nie zasługują na czyszczenie w ultradźwiękach bo jak wspomniałem problem pojawił sie po dłuższym nieużywaniu moto. |
|
19.11.2023, 21:21 | #4 |
Miasto: mazowiecka wieś
Motocykl: 5 szt
Przebieg: znośny
Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 21 godz 4 min 23 s
|
Myjka i dobra chemia. Często spotykany problem w nieużywanych gaźnikach to lepki i elastyczny glut po odparowanym paliwie.
Prawdopodobnie masz tym zalepione i dysze oraz kanaliki od pilot jet.