![]() |
![]()
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#41 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 3 godz 40 min 42 s
|
![]()
Koszt jest masakryczny niestety. Dla jednej/dwóch sztuk. A pewnie tyle trzeba na testy.
Na pewno sporo łatwiej dostosować istniejący tłok.
![]() |
#42 |
![]() |
![]()
Nie wiem jak jest w tym przypadku ale w ciężarowych jak jest alu to gniazda w tłoku pierścieni są stalowe.
![]() |
#43 |
![]() |
![]()
tu jest lity materiał - przynajmniej na taki wyglada - bez zamkow na obwodzie
![]() |
#44 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Gorzów wlkp
Motocykl: RD04
![]() Online: 4 tygodni 15 godz 11 min 30 s
|
![]()
Kumpel zamawiał teraz 2 komplety tłoków do wyścigowego Urala, 1000E. Nie wydaje mi się że to takie proste wystrugać sobie, chodzi o skład "mieszanki" alu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 8 godz 41 min 17 s
|
![]()
Jako że się nie znam, to się wypowiem...
Dawno temu w jakiejś mądrej książce wyczytałem, że tłoki nierównomiernie się w czasie pracy nagrzewają i w związku z tym nierównomiernie się rozszerzają. Czyli - zimny tłok ma mieć i owalizację i stożkowatość (bardziej się nagrzewa od denka, i ze względu na osadzenie sworznia ma różne grubości w jego osi i prostopadle do niej, w 2-suwach dochodziło jeszcze chłodzenie od wlotu i grzanie od wydechu - okien). "Wytoczenie" takiego kształtu moim zdaniem mija się z możliwością uzyskania zaledwie nawet ledwo poprawnego tłoka.
![]() |
#46 |
![]() |
![]()
Nie bardzo w to wierzę i nie poprę tego pomiarami bo nie mam nowego tłoka ale z autopsji potwierdzam, że nie równomiernie się nagrzewa widząc ślady zużycia na tłoku i tulei. Dla mnie tłok ma jeden wymiar, czasami np. jak w Dafie zrobili mniejszą średnicę denka tłoka przed pierścieniami co skutkowało zbieraniem się nagaru który z czasem zaczął rysować tuleję. Teraz są poprawione tłoki.
![]() |
#47 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 3 godz 40 min 42 s
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#48 |
![]() |
![]()
na sieci jest wiele firm oferujacych dorabianie tlokow a silnik spalinowy ma 150 lat wiec nie moze to byc jakas magia na miare kosmicznych teleskopow. z pewnoscia tloki w F1 to dzielo sztuki ale w rumplu z lat 70-tych jakim jest XRV cudow raczej nie ma. w filmie 'word fastes indian' burt sam odlewa tloki w swojej szopie i montuje je do wyscigowego indiana.
![]() |
#49 |
Administrator
![]() |
![]()
Jeśli stary tłok nie jest zajeżdżony to o ileż prościej dorobić tuleję niż za wszelką cenę kombinować z o wiele bardziej skomplikowanym tłokiem.
![]() |
#50 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Ojcu 40 lat temu dorabiali tłoki do zabytkowych motorków na fabryce maszyn górniczych w Gorlicach. Mi zrobili 2 tłoki z pierścieniami kilka lat temu do Laverdy w IT za 450 euro, jestem pewny że u nas też są firmy, które dobrze takie proste tłoki zrobią.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pomiar ciśnienia na cylindrach | mihoo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 3 | 25.04.2017 22:38 |
Woda w airboxie gaźnikach cylindrach, wydechu | Nalewa | Uklad paliwowy i wydechowy | 26 | 25.05.2016 00:27 |
Mierzenie ciśnienia w cylindrach | marekw | Regularne czynności serwisowe | 57 | 22.03.2016 09:29 |
Rozmiar śruby otworu podciśnienia przy cylindrach | adoado0 | Uklad paliwowy i wydechowy | 10 | 18.12.2015 14:20 |