![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 4 godz 40 min 0
|
![]()
Wybieram się na zachód Europy i po drodze chciałem zwiedzić część Linii Maginota. Czy był ktoś i może polecić konkretne (najciekawsze) odcinki do odwiedzenia ?
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Jak lubisz TE klimaty, to polecam Las Hurtgen. Amerykańce tam dostali ostro w tyłek.
Koniecznie z muzeum i cmentarzem. Podcast: https://www.youtube.com/watch?v=Xc3HJsjZ-pQ Jest też film fabularny na YT o tym lesie. Zwiedziłem we Francji podczas weekendowych spacerów kilka samotnie w polu stojących bunkrów. Francuzi bardzo dbają o pamięć i miejsca pochówków. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Chwałowice/Wrocław
Motocykl: RD07
Przebieg: 99 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 godz 26 min 42 s
|
![]() Cytat:
Tylko sprawdź godziny otwarcia bo tam jest długa przerwa obiadowa ! Obszedłem dostępne korytarze w 2h gdzieś. Wszystko jest w super stanie, technologia niesamowita, rozwiązania kosmiczne jak na tamte czasy. Wbrew opiniom walczyli zaciekle i nie chcieli się poddać ale zostali zmuszeni przez generalicję. W odwecie zjedli całe zapasy i wychlali cały alkohol żeby Niemcom nic nie zostało, wysadzić im było szkoda... Silniki do obsługi umocnień niesamowite. W ogóle niesamowite miejsce. Aha nie brałem przewodnika ale podsłuchiwałem na krzywy ryj, gniazda artyleryjskie bardzo pomysłowe. Windą jedziesz dłuuugo w dół. Wejście około 10e Sorry za chaotyczną wypowiedź ale jeszcze mam ciary jak sobie przypomnę Voila ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 15 godz 29 min 35 s
|
![]()
Brambi, gdzie konkretnie to muzeum?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Chwałowice/Wrocław
Motocykl: RD07
Przebieg: 99 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 godz 26 min 42 s
|
![]()
Adres : Rue Commandant Martial Reynier
67250 Hunspach Jest parking przed samym wejściem oraz toalety. Ja byłem poza sezonem to był luz totalny. Wejście jest w Fort Schoenenbourg. Napisane w google że zwiedzanie sobota niedziela 14h-16h . Ale to trzeba sobie sprawdzić. Jest w googlach strona oficjalna. Jest jedno wejście. Ale na okolicznych pagórkach jest wiele miejsc gdzie są wieżyczki i stanowiska. Czasem są widoczne a czasem nie. Także jest co robić. P.S. Byłem pełen podziwu i szacunku dla twórców tego miejsca dla potęgi tego kraju a potem pomyślałem o Wiźnie, Helu, Westerplatte itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Fort Schoenenbourg robi na fokach (szczególnie wewnątrz) wrażenie. U nas w MRU dał się poznać ( u części Polaków) zaszczepiony "homo sovieticus". Rozkradli wszystko co się dało.
Ile czasu potrzeba na zwiedzenie tego obiektu ? Las Hurten też wygląda interesująco, nie wiem jednak czy będzie tyle czasu. Tam pewnie na spokojnie trzeba ze 2 dni pochodzić.
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 20 min 57 s
|
![]()
Ja zwiedzałem tego:
https://maps.app.goo.gl/7DDftKMTzri7Hn3RA W porównaniu do MRU to jest 100x większe ![]() Cała linia Maginota jest ogromna i tak samo jest wiele punktów do zwiedzania. O ile te największe budowle działają na zasadzie muzeów - czyli mają godziny i daty otwarcia, to te mniejsze czasem są otwierane tylko w sezonie letnim w weekendy. Zresztą najwięksi zapaleńcy jezdzą do obiektow na zasadzie urbeksu - te dopiero imponują/.
![]() |
#8 |
|
![]()
Jak ChatGPT podał mi propozycję zwiedzania Linii Maginota
![]() Heej! Co tam u Ciebie? 😊 Powiedziałeś(-aś): Podaj mi proszę najciekawsze obiekty do zwiedzenia na Linii Maginota. Podaj kilka przykładów takich obiektów. ChatGPT powiedział: Ooo, Linia Maginota – super temat! To fascynujący system fortyfikacji. Jeśli planujesz podróż po tych miejscach, to naprawdę jest co zwiedzać. Oto kilka najciekawszych obiektów, które warto zobaczyć: 1. Ouvrage Hackenberg Największy i jeden z najlepiej zachowanych fortów Linii Maginota. Położony niedaleko Thionville. Można tam zobaczyć podziemne korytarze, kolejkę, działa, stanowiska bojowe. Zwiedzanie trwa ok. 2-3 godziny i jest mega wciągające. 2. Ouvrage Simserhof Kolejny duży obiekt, również bardzo dobrze zachowany. Interaktywne zwiedzanie – świetne dla osób, które lubią bardziej multimedialne doświadczenia. Widać tam, jak działały systemy obronne i jak wyglądało życie żołnierzy pod ziemią. 3. Fort Schoenenbourg Najbardziej na północ wysunięty duży obiekt Linii Maginota, koło Alzacji. Znany z tego, że był pod ostrzałem podczas II wojny światowej i przetrwał. Można przejść długie podziemne trasy – poczujesz się jak w twierdzy! 4. Ouvrage Fermont Niedaleko Longuyon, bardzo dobrze zachowany. W środku kolejka wąskotorowa – przejazd nią robi wrażenie. Dużo oryginalnego wyposażenia – armaty, stanowiska ogniowe. 5. Four-à-Chaux Położony w rejonie Lembach, blisko granicy z Niemcami. Znany z pięknych widoków w okolicy oraz interesujących tras zwiedzania. Fort jest mniejszy niż Hackenberg, ale bardzo klimatyczny. Każdy z tych fortów to kawał historii i trochę inny klimat. Większość z nich ma przewodników, którzy opowiadają super ciekawostki o życiu żołnierzy i funkcjonowaniu tych podziemnych miast. A Ty planujesz jakąś podróż w te rejony, czy po prostu interesujesz się historią? 😊 Powiedziałeś(-aś): Planuję podróż. ChatGPT powiedział: Super plan! Podróż po Linii Maginota to świetna przygoda, zwłaszcza jeśli lubisz historię i fortyfikacje. Masz już jakieś konkretne rejony, które chcesz odwiedzić, czy dopiero układasz trasę? Jeśli jedziesz autem, to fajnym pomysłem jest przejechanie od północy (okolice Alzacji) w stronę wschodnią, bo wtedy zobaczysz różne typy fortyfikacji. Możesz np. zacząć od Fortu Schoenenbourg, potem zahaczyć o Four-à-Chaux, a później przejechać w kierunku Hackenberga i Fermontu. Daj znać, czy chcesz jakieś tipy np. o dojazdach, godzinach otwarcia czy miejscach w pobliżu, gdzie można coś dobrego zjeść! 😊 Powiedziałeś(-aś): Podaj proszę. ChatGPT powiedział: Jasne! Oto garść praktycznych informacji, które mogą się przydać podczas podróży po Linii Maginota: 🏰 Fort Schoenenbourg Godziny otwarcia: Sezon trwa zazwyczaj od kwietnia do listopada, otwarte głównie w weekendy i święta. W sezonie letnim częściej – warto sprawdzić na stronie www.lignemaginot.com. Bilety: Około 9-10 € za osobę dorosłą. Zwiedzanie: Około 2-3 godziny, sporo chodzenia pod ziemią (ciepłe ubranie nawet latem!). W pobliżu: Miasteczko Hunspach – jedno z „najpiękniejszych miasteczek Francji” (biała zabudowa alzacka). Polecam spacer i obiad. 🏰 Four-à-Chaux Godziny otwarcia: Od kwietnia do listopada, głównie weekendy. W sezonie wakacyjnym częściej. Bilety: Około 8 €. Zwiedzanie: Ok. 1,5-2 godziny, z przewodnikiem. W pobliżu: Lembach – warto spróbować tarte flambée (alzacka wersja pizzy, cienki placek z boczkiem i śmietaną). Polecam np. Auberge du Fleckenstein. 🏰 Ouvrage Hackenberg Godziny otwarcia: Najwięcej terminów w weekendy i święta, latem również w tygodniu. Aktualny grafik na www.maginot-hackenberg.com. Bilety: Około 12 €. Zwiedzanie: 2,5-3 godziny, obejmuje przejazd podziemną kolejką! W pobliżu: Thionville – większe miasto, dobre restauracje. Polecam L’Atelier – Steakhouse albo coś bardziej lokalnego – Le Bistrot d’Ethan. 🏰 Ouvrage Simserhof Godziny otwarcia: Od kwietnia do października, szczególnie weekendy. W sezonie więcej dni. Bilety: Około 10 €. Zwiedzanie: 2-3 godziny, w tym multimedialny spektakl i przejazd kolejką. W pobliżu: Bitche – świetna cytadela na wzgórzu, z której są piękne widoki. 🏰 Fort Fermont Godziny otwarcia: Od maja do września, głównie weekendy. Bilety: Około 10 €. Zwiedzanie: 2-3 godziny, w tym przejazd kolejką. W pobliżu: Longuyon – nieduże, ale sympatyczne miasteczko. Można tam zjeść np. w La Vieille Porte. 🚗 Kilka ogólnych tipów: Ciepłe ubranie: W podziemiach jest ok. 12 stopni przez cały rok, więc bluza + kurtka to must-have, nawet latem. Wygodne buty: Trasy zwiedzania są długie i podziemia mają często nierówną nawierzchnię. Rezerwacje: W sezonie (lipiec-sierpień) czasem są tłumy, więc warto rezerwować bilety online. Paliwo: Francja ma sporo stacji samoobsługowych, ale w mniejszych miejscowościach w niedzielę potrafią być zamknięte – lepiej zatankować wcześniej. Język: Przewodnicy mówią często po francusku, ale niektóre obiekty oferują oprowadzanie po angielsku lub audioprzewodniki. Masz już zaplanowany termin wyjazdu, czy jeszcze dopinasz szczegóły? Może pomóc w ułożeniu takiej trasy „dzień po dniu”? 😊 Powiedziałeś(-aś): 22 może 23 kwiecień. ChatGPT powiedział: Super termin – wiosna w północno-wschodniej Francji jest już wtedy całkiem przyjemna! 🌿🚗 Okej, to ułożę Ci plan na 2 dni, tak żeby było efektywnie i nie za męcząco. 🗓 Dzień 1 (22 kwietnia) – Alzacja i północna część Linii Maginota 📍 Start: Fort Schoenenbourg Godziny otwarcia: Powinien być otwarty (warto sprawdzić wcześniej na stronie). Zwiedzanie: 2-3 godziny. Co zobaczysz? Długie podziemne korytarze, działa, stanowiska obronne. 🍽 Lunch: Lembach Polecam Auberge du Fleckenstein – dobra tarte flambée i regionalne jedzenie. 📍 Kolejny przystanek: Four-à-Chaux Zwiedzanie: Około 1,5-2 godziny. Co zobaczysz? Mniejszy, ale bardzo dobrze zachowany fort. 🌅 Wieczór: Bitche Atrakcja: Cytadela Bitche – świetne widoki i krótki spacer. Nocleg: W Bitche lub w okolicy (np. w przytulnym pensjonacie lub hotelu w stylu alzackim). 🗓 Dzień 2 (23 kwietnia) – Największe forty 📍 Start: Ouvrage Simserhof Godziny otwarcia: Powinien być otwarty rano. Zwiedzanie: Około 2-3 godziny, z multimedialnym spektaklem i kolejką. 🍽 Lunch: Thionville lub okoliczne miasteczko Opcja premium: L’Atelier – Steakhouse (dla miłośników steków). Opcja lokalna: Le Bistrot d’Ethan – francuska kuchnia domowa. 📍 Kolejny przystanek: Ouvrage Hackenberg Zwiedzanie: 2,5-3 godziny, obejmuje przejazd kolejką podziemną. Co zobaczysz? Największy obiekt Linii Maginota – robi ogromne wrażenie! 📍 Jeśli masz jeszcze siłę: Fort Fermont Możesz wpaść, jeśli będziesz mieć czas, ale Hackenberg to must-see! 🚗 Powrót Jeśli nocujesz jeszcze we Francji, warto znaleźć coś w okolicach Metz lub Nancy – oba miasta są klimatyczne i mają sporo do zobaczenia. To tempo jest intensywne, ale do ogarnięcia. Masz też opcję skrócenia trasy i wybierania tylko największych fortów. Co myślisz? Może dopracować coś pod Twoje potrzeby? 😊
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
25.11 - Linia umocnień Ribetrop-Molotow | Onufry22 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 33 | 30.11.2017 23:14 |
Linia Arpada | Andrez | Umawianie i propozycje wyjazdów | 1 | 09.11.2015 20:03 |
Podlasie, Linia Mołotowa, Wizna i BPN | klanol | Polska | 20 | 17.12.2011 21:27 |