Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.02.2025, 16:02   #1181
Boldun

Boldun's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Boldun jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 7 godz 7 min 28 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Na chłopski rozum gdyby takie ekshumacje były jawne i publicznie dostępne to nie widzicie zagrożenia w postaci tłumów stojących pod sztandarami po dwóch stronach barykady gotowych na wymianę ciosów podczas gdy w centrum odbywa się ekshumacja?

Pomijam influenserów, wariatów i innych zjebów którzy przy tej okazji szukali by poklasku czy chwili zaistnienia w mediach.

Tego oczekujecie? Naprawdę?
100% racji
Znam kilka osób co to się do Późnik chcą wybrać by "rzucić okiem"świeczkę zapalić.

Jakby kto chciał zobaczyć jak praca u podstaw wygląda w poszukiwaniu prawdy, nie tylko ekshumacje, to jest opcja Wolontariatu w IPN

ATomek o zbrodniach Hajdamackich wspomniał wcześniej.
Mowa sejmowa Posła Jana Zamorskiego z 1919 r.

Na kanale znaleźć można jeszcze kilka innych ciekawych dokumentów

Jak to Liga Narodów w formie uchwały oddaliła skargę Ukraińców.
Boldun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.02.2025, 23:19   #1182
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 dni 17 godz 31 min 47 s
Domyślnie

Żeby nie było, że znowu po cichu...
Choć do rocznicy zagłady Huty Pieniackiej jeszcze trzy tygodnie, to już dziś informuję, że Hutniak Józef planuje uroczystości na 28 lutego w piątek koło południa. Będą to uroczystości Samych Swoich zainteresowanych historią Ukraińskiego Ludobójstwa na Polakach, a w szczególności na mieszkańcach Huty Pieniackiej i okolicznych Hut z 28.02.1944r.
Około 1200 cywilnych ofiar, w większości kobiet, dzieci i starców to największa i dobrze opisana zbrodnia.
Zapowiedziało się ok 100 osób. Nic mi nie wiadomo o oficjalnych uroczystościach, ani nawet nie jestem nimi zainteresowany.
We czwartek rusza zbieranina chętnych na drogę z bobrem tak, by w przelocie, tradycyjnie było na czym zawiesić oko .
Tym samym zapraszam wszystkie gorące głowy do bezpośredniej rozmowy jak Polak z Polakiem, w realnych miejscach, z kubkiem wody ze źródła Bugu.
Mój tel jest w afrimapie.
ATomek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.02.2025, 13:47   #1183
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

ANTAGONIZM
Słowo w kontekście wątku pojawiające się co i rusz, ale niestety zawsze jako zarzut za przypominanie prawdy o ukraińskim ludobójstwie, co ma rzekomo stawiać UA w niezręcznej sytuacji w czasie ich wysiłku obronnego. Kwestionowane jest każde info o wszelkiego rodzaju nadużyciach i chorym bogacenie się z wojny.

Antagonizm tutaj jest zawsze jednostronny i w sumie mam dość tłumaczenia się z rzeczy oczywistych.
Ignorancja kulturowa i historyczna przestała być wstydem a wręcz przeciwnie- jest modną falą.

Jedni nie rozumieją, że np. w darowiźnie dla Lwowa nie ważna jest kwota, ale sam FAKT
dokarmiania Bandersztatu hołdującego ludobójców na Palakach!
Płynnie żonglują kwotami, by zasłonić wstyd z hańby zaniechania zasadniczej istoty kulturowej, jaką jest odpowiedzialność morderców przed prawem, również moralnym.
Ich prawo, ale w wątku o Ofiarach Genocidium Atrox to niedopuszczalne!

Kpić z permanentnego pochodu na zachód mogą jedynie nie znający dziesiątego przykazania dekalogu nacjonalizmu, do którego przecież się wciąż odwołują w cieniu czarno czerwonej wstęgi:

10. Będziesz dążył do rozszerzenia siły, sławy, bogactwa i obszaru państwa ukraińskiego, nawet w drodze zniewolenia obcokrajowców

Drudzy traktują imigrantów jako mniejszość walczącą ze złymi Polakami- nacjonalistami, którą bezwzględnie, nie oglądając się za siebie należy wspierać. OK, ale nie tutaj.

Moim zdaniem, na antagonizm niebezpiecznie nastawione są organizacje wspomagające współczesnych Ukraińców w Polsce i aspekt Rzezi Wołyńskiej i najogólniej mówiąc Wołynia, UPA i Bandery jest dla nich tylko młotkiem przy nagłośnieniu ich dzisiejszych gierek (co podchwytują nasi pożyteczni idioci) i zamiast informować- dezinformuje to i obrzydza ten wątek.

Ponieważ ostatnie wydarzenia związane z mniejszością UA w PL są coraz bardziej niepokojące, czy wręcz kuriozalne i na krawędzi prawa, PROSZĘ o nie zamieszczanie w wątku spraw nie związanych z historycznym ludobójstwem i jego rozliczeniem.

Dożyliśmy ciekawych czasów i co dzień pęcznieje balon wynikający z zaniechania Polaków w walce o swoją przestrzeń. Chętnie przeczytam opinię tzw obrońców uciśnionej mniejszości o faktach bezczelnego nawoływania przez nich do czynnej przemocy w Polsce, ale gdzie indziej.

Jeśli ktokolwiek widzi potrzebę komentarza spraw bieżących, PROSZĘ, niech założy odpowiedni wątek.
Stary 06.02.2025, 14:24   #1184
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 12 godz 6 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
Jedni nie rozumieją, że np. w darowiźnie dla Lwowa nie ważna jest kwota, ale sam FAKT
dokarmiania Bandersztatu hołdującego ludobójców na Palakach!
Możesz usnąć, ale dezinformację i kłamstwa trzeba tropić i prostować wszędzie gdzie się da.
Polska NIE PRZEKAZAŁA pieniędzy dla Lwowa. Ty tylko ruska propaganda z kresów.pl. Polska przekazała 25 mln euro na fundusz odbudowy zniszczonej Ukrainy, którym zarządza Europejski Bank Inwestycyjny. Z pieniędzy funduszu są wspierane wybrane projekty. Dotychczas z jego środków przeznaczono m.in. 25 mln euro na inicjatywę wzmacniającą małe i średnie przedsiębiorstwa czy 50 mln euro na nowy tabor kijowskiego metra. Planowany jest także remont zniszczonych budynków mieszkalnych czy szlaków eksportowych.

A kamienica od której cała ruska dezinformacja wzięła swój początek to kamienica Ludwika Hellera, polskiego kompozytora i założyciela lwowskiej filharmonii. Wspomniany budynek został zniszczony w ruskim nalocie rakietowym 4 września.

Swoją drogą dobrze koresponduje Twoje określenie miasta Lwów mianem "Banderstad" w poście o antagonizmie.

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
Płynnie żonglują kwotami, by zasłonić wstyd z hańby zaniechania zasadniczej istoty kulturowej, jaką jest odpowiedzialność morderców przed prawem, również moralnym.
Ich prawo, ale w wątku o Ofiarach Genocidium Atrox to niedopuszczalne!
Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła. […], która grzeszy. Syn nie ponosi odpowiedzialności za winę swego ojca, ani ojciec - za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przypisana, występek zaś występnego na niego spadnie” (Ez 18,3-4.20).
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.02.2025, 02:00   #1185
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Długo szukałem łącznika w historii pomiędzy przeszłością brutalnie i krwawo przerwaną ukraińskim ludobójstwem, a współczesnością, o której nie wypada mówić.

Ta pierwsza, wiadomo, są fizycznie Ofiary, są źródła- relacje osobiste świadków, dokumenty w archiwach, książki historyczne rzetelnych badaczy i opinie światowych autorytetów itd. Są w jakimś stopniu bezpieczne, niepodważalne. Cała bolesna PRAWDA. Jej przytoczenie w dyskusji ogranicza do minimum posądzenie o stronniczość, złą wolę. Choćby niewygodna, to na jej podstawie trudno posądzić o anty ukraińskość, czy anty polskość.
Współczesność to świeże emocje. Podlega poprawności prawa i równości coraz bardziej hedonistycznego społeczeństwa. Dotyczy NAS samych. Jest równie przerażająca, bo trwa i nie wiadomo, czym się skończy. Boimy się kogoś obrazić i unikamy problemów.

Jak zareagować na wyłom w tej naszej zorganizowanej cywilizacyjnie współczesności na współczesny kult odwołujący się do krwawej przeszłości?

Jakie standardy nas obowiązują? Jak wyrazić swoje emocje do tej nowej PRAWDY?

Z wiadomych przyczyn odpowiem niedopowiedzeniem, a w zasadzie posłużę się historycznym tekstem. W nim znalazłem odpowiedź na współczesne problemy.

Tu wspomnę autora Ukraińca Wiktora Poliszczuka – prawnika, politologa, publicystę, który całe swoje życie poświęcił na odkrywanie PRAWDY o zbrodniach OUN UPA.
Boleśnie przeżył śmierć ojca z rąk sowieckiego NKWD i okrutną śmierć na Wołyniu swojej ciotki-Polki- z rąk bojców UPA, co zaważyło na jego zainteresowaniach.
Z PRAWDĄ zetknął się w Kanadzie, gdzie wiele lat pracował w archiwum ukraińskiego OUN, zabezpieczonego tam po wojnie w środowisku banderowskich emigrantów, które stanowiło przetrwalnik ich idei.

Obronił pracę habilitacyjną Dowody zbrodni OUN i UPA. Jego dorobek naukowy to kilkaset książek, opracowań, artykułów naukowych w wielu językach. Kultową stała się Integralny nacjonalizm ukraiński jako odmiana faszyzmu. Dzięki niemu świat dowiedział się, że oprócz prawdy, istnieje też GORZKA PRAWDA.
Poliszczuk zmarł w 2008. Przez kilkanaście lat obserwował i opisywał wpływ tej krwawej historycznej przeszłości na nowo powstałe w 1991 państwo ukraińskie i jego pośredni wpływ na współczesne mu relacje z Polską.

FRAGMENTY UCHWAŁY KRAJOWEGO PROWIDU ORGANIZACJI UKRAIŃSKICH NACJONALISTÓW (OUN) podjętej 22.VI.1990.
/W.Poliszczuk Gorzka prawda - zbrodniczość OUN-UPA- Toronto 1995 - str. 372-379/
http://web.archive.org/web/202011131...d/uchwala.html

Dla leniwych w czytaniu do odsłuchania, choć w słabej wersji:

Stary 08.02.2025, 12:50   #1186
kylo

kylo's Avatar

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
kylo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 9 godz 42 min 31 s
Domyślnie

Na horyzoncie rysuje się powtórka Wołyńa....
Tak otwarcie, wprost, bez ogródek.
https://dorzeczy.pl/kraj/686162/szok...konfliktu.html
kylo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.02.2025, 22:15   #1187
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Krzyż z lnem.jpg

Jutro 9 luty, 82 rocznica ukraińskiego mordu na mieszkańcach polskiej wsi Parośla na Wołyniu.
Byłem tam wielokrotnie. Z racji uznania tej masowej zbrodni za rozpoczynającą Rzeź Wołyńską w 2023 odbyły się tam uroczystości PL-UA w rocznicę 80lecia. Opisałem to dwa lata temu w krótkiej formie „Śmierć Krzyża”: Śmierć Krzyża.pdf

krzyż wołyński.jpg

Jutro, w kolejną rocznicę ludobójstwa w Parośli, w Gdańskim kościele Świętej Brygidy, w jego Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny zostanie wkomponowany Krzyż z Wołyńskiego Grobu.

W ołtarzu znajdują się już krzyże z różnych znaczących dla naszego narodu miejsc i wydarzeń. Jego umieszczenie pośród nich uzupełni bolesną prawdę o drodze do naszego dzisiejszego miejsca w naszej Ojczyźnie.
Niestety nigdy tam nie byłem i jutro też nie będę, ale może ktoś skorzysta.

Gdański oddział IPN i SOLIDARNOŚĆ wystosowali zaproszenie:

https://solidarnosc.gda.pl/aktualnos...nych-rodakach/

Krzyz.jpg

Ostatnio edytowane przez ATomek : 08.02.2025 o 23:49 Powód: dodanie nazwy
Stary Wczoraj, 13:51   #1188
Boldun

Boldun's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Boldun jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 7 godz 7 min 28 s
Domyślnie

XVIII Edycja konkursu plastycznego "Namaluj historię dziadków"
Tegoroczną edycję konkursu przeprowadzono w 42 szkołach z Podkarpacia.
Wyniki XVIII. edycji konkursu
Nagrody wręczono 13 lutego 2025 w Instytucie Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie.

Na szczególną uwagę ze względu na tematykę związaną z wątkiem zasługują:

Maksymilian Januś,
Szkoła Podstawowa nr 5 im. Bohaterów 27 P.P. w Rzeszowie, tytuł pracy: Janowa Dolina pamiętajmy,
Klaudia Tkacz,
Zespół Szkół w Żołyni, tytuł pracy: Rudka wieś, która zniknęła z krajobrazu Polski na zawsze.

Te i inne historie nie zawierają się w tych jeno obrazach.. polecam zaglądnąć by poznać całość.

Wniosek: Jest nadzieja w narodzie
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg Janiowa.JPG (103.5 KB, 3 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Pamiętamy.JPG (137.0 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Rudka.JPG (89.1 KB, 5 wyświetleń)
Boldun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania