![]() |
![]()
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#31 |
![]() |
![]()
chopie! ciulnij sie w gowa! abo gorzoła abo kloszczonka!
![]() |
#33 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 5 godz 37 min 8 s
|
![]()
Ja dotąd tak testowałem i coś tam myje...
![]() |
#34 |
![]() |
![]()
na powaznie to wg mnie najlepiej robilo to:
TIP2 - kiedys firma nazywała się Roklin teraz zmienili nazwe na Noyen, kiedys mozna bylo kupic od 5 litrow w góre dzis z tego co widze beczki sa po 200 litrow. ja robilem bardzo mocny roztwor 10% i mialem akurat beczke 50 litrow gotowej zupy Ultrasonic Flush ALU - rowniez bardzo OK tyle, ze są w sprzedazy litrówki i piątki. roztwór tez robię ( bo teraz tego głownie używam) 10% K2 APC Strong Pro naprawde mocno mnie zaskoczyl - rozrobilem tylko 1 litr na stezenie 10% i myłem na próbe małe stare detale gaźników, żeby sprawdzić czy nie dojdzie do zaczerniania ze wzgledu na odczyn ( mialem raz taki przypadek z nieznanym preparatem), ale producent podaje odczyn alkaliczny i umylo sie bardzo ładnie i nic nie przebarwiło - atutem jest też cena i dostepnosc w kazdym auto-moto na fotkach dzisiejsza praca: 60 stopni, 60 minut i właśnie został na noc zalany na test szczelnosci nowych zaworkow iglicowych. oczywiscie przed wlozeniem do myjki rozlozony w mak i skladany na nowych uszczelnieniach + wymiana zmeczonych srub. jak narazie po ~4 godzinach zaworki nie puszczaja, wiec do rana pewno tez nie puszcza.
![]() |
#35 |
![]() |
![]()
ja się nie dam namówić na jakieś firmowe kocopoły.
przed myciem spryskuję gaźniki płynem do mycia silników na 5 minut i wkładam do myjki z czystą wodą. stężone alkalia na gaźniku rozpuszczają się w wodzie i robią 'wodę mydlaną' - jestem zadowolony z wyników. po zakończeniu mycia wylewam roztwór do kanalizy. po umyciu na ciepło trzeba gaźnik OD RAZU wypłukać w wiadrze z czystą zimną wodą. mi to działa - nie potrzebuję nic innego. IMVHO podstawowym walorem myjącym są ultradźwięki i kawitacja a nie rozpuszczalnik/surfaktant.
![]() |
#36 |
![]() |
![]()
nie do końca - kawitacja rozbija głownie struktury krystaliczne wiec jest to skuteczne usuwanie wszelkich zwapnień często zatykających kanały paliwowe/powietrzne. detergent jednak reaguje z, cytujac opis preparatu TIP2:
- Nagary - Sadzę - Zapieczone i zwęglone oleje - Zabrudzenia warsztatowe - Oleje maszynowe - Oleje silnikowe - Emulsje olejowe wiec zupelnie inny rodzaj zabrudzeń, o pochodzeniu polimerowym wiec zapewne bezpostaciowym. ja sobie nie bardzo wyobrażam już nawet nie mycie a często ratowanie zestawow zupełnie zaklejonych wszystkim za pomocą wody i ludwika. bywalo, ze za boga nie dawalem gaziorom szans a jednak sie udawalo. nikt by tego nie produkowal i nie cenil jak ceni ( ten Roklin byl bardzo drogi) gdyby wystarczyla woda i psikacz do mycia silnika. ja nie planuje wiekszych eksperymentow a jak TIP2 bedzie mozna kupic 5-10 litrow a nie 200 to na pewno kupie. to jak wyglada gazior z wierzchu nie ma dla mnie wiekszego znaczenia - poza estetycznym - dysfunkcje biora sie z niedroznosci w miejscach, ktorych zobaczyc sie nie da.
![]() |
#37 |
![]() |
![]()
myślę, że swoim sposobem znajduję jakiś złoty środek między działaniem rozpuszczającym a czyszczeniem kawitacją.
działa w każdym razie ![]()
![]() |
#38 |
![]() |
![]()
![]() |
#39 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 5 godz 37 min 8 s
|
![]()
Czy używacie wody demineralizowanej czy zwykłej kranówy?
Ja używam kranówy, bo 10 litrów destylowanej kosztuje majątek...
![]() |
#40 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |