Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Hardware

Hardware Opisy sprzętu, porady dotyczące wyboru...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13.03.2025, 11:51   #11
sebol

sebol's Avatar

Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
sebol jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 6 godz 3 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał luk2asz Zobacz post
To ja źle zrozumiałem temat. Myślałem że chodzi o bezprzewodowe połączenie telefonu z wyświetlaczem w CrF . W takim.razie urządzenie z mojego posta się nie przyda do zegarów analogowych :-)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Patrzyłem na twoją odpowiedź i nie zdążyłem zapytać co autor ma na myśli, bo to inne urządzenie
Stary 13.03.2025, 12:40   #12
zegarmistrz

Miasto: Olsztyn
Motocykl: AS DCT 2018
zegarmistrz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 15 godz 12 min 32 s
Domyślnie

Mam chińczyka do jabłka.. po czarnym jak znalazł, ale w teren to już nie bardzo. Problemem są aplikacje do których można wrzucać pliki gpx. O ile coś tam się darmowego znajdzie to czasami strasznie muli (i tak np. maps me na telefonie działa ok, a na carplayu jest masakra). Nie próbowałem OsmAnda - bo na to ustrojstwo potrzebna jest wersja pro.
zegarmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.03.2025, 15:56   #13
sebol

sebol's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał zegarmistrz Zobacz post
Mam chińczyka do jabłka.. po czarnym jak znalazł, ale w teren to już nie bardzo. Problemem są aplikacje do których można wrzucać pliki gpx. O ile coś tam się darmowego znajdzie to czasami strasznie muli (i tak np. maps me na telefonie działa ok, a na carplayu jest masakra). Nie próbowałem OsmAnda - bo na to ustrojstwo potrzebna jest wersja pro.
Ja myślałem, że to ustrojstwo jest tylko monitorem dla tego co jest w telefonie. Inaczej, odpalam na telefonie MapsMe i to samo mam na CarPlay z którego dalej mogę obsługiwać mapy mając telefon w kieszeni, lub tnakbagu.
Stary 15.03.2025, 04:42   #14
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 4 dni 7 godz 18 min 59 s
Domyślnie

Tak też to odebrałem , że to ma tylko wyświetlać to co wyświetla telefon.
Kolega tak mi przekazał że użytkownicy tak właśnie mają.
Czyli zwyczajnie monitor.
Stary 15.03.2025, 08:36   #15
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 1 tydzień 5 dni 19 godz 54 min 51 s
Domyślnie

CarPlay to do iOS, na Androida to się nazywa android auto. W aucie działa ale od czasu do czasu trzeba ustawiać połączenie bezprzewodowe bo coś mu się pokićka. Na kablu zawsze działa. Nie wiem czy chciałbym mieć taki ekstra dodatek zamiast nawigacji połączonej z telefonem. Jeździliśmy RT z możliwością parowania telefonu i w jakiś sposób nawigacja była wyświetlana na ekranie motocykla. Podczas trzech dni minimum dwa razy zgubiło połączenie i do wyświetlania czegokolwiek potrzebna była instalacja dodatkowej aplikacji w telefonie. W poprawnym połączeniu CarPlay mamy na ekranie wszystkie aplikacje które da się uruchomić na tym ekranie, to możemy wybrać z poziomu telefonu i nie będą to wszystkie aplikacje które mamy w telefonie. Co do ich funkcjonalności to wszystkie nawigacyjne są w porządku ale do wiadomości lub whatsup potrzebujemy dobrej znajomości angielskiego i to jeszcze zaawansowanej, bo tekst jest mówiony a nie wyświetlany. No a Polski tekst nie jest tłumaczony tylko jest to transkrypcja. Osobiście korzystam z map i jeszcze jeden detal, korzystając z maps czyli nawigacji od Apple mam pełną integrację z autem, podejrzewam że mając Androida i korzystając z android auto mapy Google’a też by się integrowały w pełni
Załączone Grafiki
Typ pliku: png IMG_6646.png (278.8 KB, 13 wyświetleń)
Typ pliku: png IMG_6647.png (499.5 KB, 14 wyświetleń)
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.03.2025, 08:54   #16
WojtasA

WojtasA's Avatar

Miasto: Piaseczno
Motocykl: R1250RT
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 20 godz 46 min 55 s
Domyślnie

Navi w RTku to zupełnie inna historia. Wymaga połączenia zarówno przez BT jak i wifi, przez to bardzo łatwo je gubi. Wystarczy, że telefon "znajdzie" inne wifi czy BT i będzie sprawdzał się da połączyć i trzeba restartować. Ja do poprzedniego RTka kupiłem starszego samsunga i używałem go w takim uchwycie (z osobną kartą sim) https://www.amazon.pl/2014-2019-nawi.../dp/B08CC1WHSH w gnieździe navi BMW.

Teraz w nowym RTku mam ten sam telefon "sparowany" z motorkiem i nie używam go do niczego innego. Działa bez kłopotów, ma indukcyjne ładowanie w prawym schowku. Jeśli dobrze pamiętam rozłączył się raz i ze 2 razy zawiesił a dużo jeżdżę z navi. Po carplay z Afryki byłem zdecydowany na tego chigee ale skoro działa system BMW to szkoda kasy i po cholerę kolejny ekran na motorku.
WojtasA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.03.2025, 17:41   #17
sebol

sebol's Avatar

Domyślnie

Skusiłem się i coś takiego zakupiłem

https://pl.aliexpress.com/item/10050...160000328974_1

Model 7 calowy. Dam znać jak się sprawuje.
Stary 20.03.2025, 18:51   #18
zegarmistrz

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebol Zobacz post
Ja myślałem, że to ustrojstwo jest tylko monitorem dla tego co jest w telefonie. Inaczej, odpalam na telefonie MapsMe i to samo mam na CarPlay z którego dalej mogę obsługiwać mapy mając telefon w kieszeni, lub tnakbagu.
I tak i nie. nie wszystkie aplikacje są na CarPlayu. Działają inaczej itd... MapsMe działa .. nawet ślad pokazuje - ale z takim opóźnieniem, że czasami na TET musiałem zawracać - i to po 300.. 400 metrów. GoogleMpas chodzi dobrze - ale tracki gpx na nim już nie.. Jak pisałem wcześniej - na asfalt i dalekie podróże wyśmienity, w teren już nie.
Stary 21.03.2025, 10:10   #19
Wegrzyn

Wegrzyn's Avatar

Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 44000
Wegrzyn jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 6 godz 54 min 54 s
Domyślnie

Kolejna wada tych wyswietlaczy jest taka, ze dosc mocno drenuja baterie telefonu i jak telefon gubi zasieg, to tez slabo to wtedy dziala. Sam sie troche przygladam, ale chyba jeszcze zostane przy garminie.

XRV750 RD07 / BMW R1200RT
Wegrzyn jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.03.2025, 10:16   #20
zegarmistrz

Domyślnie

Cytat:
Napisał Wegrzyn Zobacz post
Kolejna wada tych wyswietlaczy jest taka, ze dosc mocno drenuja baterie telefonu i jak telefon gubi zasieg, to tez slabo to wtedy dziala. Sam sie troche przygladam, ale chyba jeszcze zostane przy garminie.
Też.. cały czas gps plus wymiana danych z urządzeniem. Ja dlatego zainstalowałem w kufrze centralnym ładowarkę.
Odpowiedz

Zasady Postowania