Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat CRF 1000 / CRF 1100 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.03.2025, 08:26   #51
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 3 godz 36 min 25 s
Domyślnie

[QUOTE=Jarczoq;872904]A filtry powietrza wymienić nie łaska ?/QUOTE]

mowa o pierwszym, drugim przeglądzie. o czym Ty pierd...
Stary 17.03.2025, 13:43   #52
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 13 godz 20 min 29 s
Domyślnie

Tak trochę w temacie a trochę nie.

Wy dziwicie się kosztom przeglądu, dlaczego to tyle kosztuje etc.
Więc tak to wygląda z mojego podwórka (też Honda).

Weryfikacja wstępna - 15-20 min
Mycie/czyszczenie urządzenia 10 min
Sprawdzenie zaworów - 10-15 min
Wymiana od razu świecy (to w czasie kontroli zaworów siłą rzeczy)
Wymiana oleju.
Sprawdzenie regulatora obrotów i regulacja.
Próba stanowiskowa - kontrola parametrów na rozgrzanym silniku - 10-30 min w zależności od potrzeb

ogólnie robi się ponad godzina a czasem dwie.
Dajmy na to, że są to dwie godziny pracy x stawka za roboczogodzinę. Ogólnie przeglądy gwarancyjne nawet jak technikowi/mechanikowi zejdzie dłuższej liczona jest wg FRT (fraction repair time - czy jakoś tak), co jest narzucone przez Hondę (piszę o Hondzie, bo tego jestem pewny) a stawka powiedzmy jest też jakaś tam wyznaczona przez dealera ale nie mniej niż stawka głodowa hondy).

Od kilku miesięcy stawki za roboczogodzinę idą do góry.

Abyście mnie nie zrozumieli, ja NIE bronię wysokich cen, ja NIE bronię serwisów. Opisuję tylko zasady jakimi kierują się (a przynajmniej powinni) serwisy.

Żaden serwis nienawidzi robić napraw gwarancyjnych bo często jest to głodowa stawka typu 80-100netto za godzinę pracy, którą rozlicza z importerem, gdzie np. CRF przyjedzie prosto z jakiegoś taplania, trzeba moto umyć, zweryfikować, wprowadzić wiele rzeczy w system, sprawdzić to, sprawdzić tamto, czas leci... i weź składaj moto brudne... niestety, honda wszystkie swoje stawki godzinowe a raczej FRT ustala u siebie, gdzie ma wszystko sterylne...

Nikt nie chce wydawać pieniędzy za popatrzenie przez serwisanta na moto i odkręcenie dwóch śrub (spustowa i korek) celem wymiany oleju, ale z drugiej strony mając ten wpis w karcie / książce gwarancyjnej jak coś pójdzie nie tak, to oni MUSZĄ zrobic wiele na gwarancji.
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.03.2025, 20:06   #53
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 17 godz 31 min 31 s
Domyślnie

Sama wymiana świec czy filtrów pow. w CRF, to co najmniej godzina, podobnie jak w przypadku wymiany napędu, gdzie czyszczę komorę trybu zdawczego + zabierak + uszczelnienia, które trzeba potem nasmarować. Do tego szczotkowanie niektórych połączeń gwintowych i w przypadku łańcucha ori trza go skrócić i to wszystko zabiera sporo czasu. Można wielu tych rzeczy nie robić, ale to pateraja.
Czasy obsługi podane przez Ondę wyliczał jakiś krawaciarz, który chyba nigdy nie pracował na warsztacie. Są z dupy wzięte.

Ostatnio edytowane przez Jarczoq : 23.03.2025 o 19:32
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.03.2025, 20:20   #54
Adrian SI

Miasto: Kraków
Motocykl: CRF1100
Adrian SI jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 57 min 30 s
Domyślnie

Czasy nie są z d.. wzięte. Liczone jest to w ten sposób że serwisant fabryczny robi daną czynność 3 razy pod rząd, czas wykręcony za trzecim razem jest wpisywany jako realny do zrobienia FRT. W CBR300 była kampania na wymianę wału korbowego, czas przewidziany 6,5 rbh, pierwszą sztukę robiłem 16rbh, piątą sztukę w 5rbh. Zależy jak bardzo brudny był silnik. Większość czasów FRT Hondy jest do wykręcenia, ale dopiero za którymś razem.
Adrian SI jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.03.2025, 22:07   #55
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Adrian SI Zobacz post
Czasy nie są z d.. wzięte. Liczone jest to w ten sposób że serwisant fabryczny robi daną czynność 3 razy pod rząd, czas wykręcony za trzecim razem jest wpisywany jako realny do zrobienia FRT. W CBR300 była kampania na wymianę wału korbowego, czas przewidziany 6,5 rbh, pierwszą sztukę robiłem 16rbh, piątą sztukę w 5rbh. Zależy jak bardzo brudny był silnik. Większość czasów FRT Hondy jest do wykręcenia, ale dopiero za którymś razem.
Są do wykręcenia, zgodzę się.
Jednakże oni te czasy robią na CZYSTYCH, nowych silnikach a nie w warunkach, w których każdy mechanik pracuje, gdzie trzeba często sporo ogarnąć, aby dobrać się do danej czynności, co zresztą zawsze słyszę na szkoleniach Hondy.

Z własnego doświadczenia wiem ile za pierwszym razem wymiana miechu w skoczku mi zajmowała a ile teraz mi zajmuje - doświadczenie czyni cuda (skraca czas), co nie oznacza, że mam mniej kasować klienta licząc wg FRT jeśli zrobię daną czynność szybciej. Dlaczego mam być "karany" mniejszym zarobkiem tylko dlatego, że wiem jak szybko i sprawnie zgodnie ze sztuką zrobić daną czynność.
Stary 23.03.2025, 08:28   #56
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 dzień 9 min 25 s
Domyślnie

Dokładnie, a kto pokryje koszty jeśli pan mechanik się pomylił bo czas był ważniejszy ?
Stary 23.03.2025, 08:36   #57
Adrian SI

Motocykl: CRF1100
Adrian SI jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 57 min 30 s
Domyślnie

Owszem, robią te czasy na czystych silnikach, wiązkach, ramach itd. Można dodać czasochłonność do zlecenia iw ten sposób wydłużyć czas. Założenia są takie że na gwarancji nie ma się zarabiać, ma starczyć na pokrycie kosztów co najwyżej.

Ponieważ poruszony został wątek wysokich cen przeglądów, motocykli na gwarancji, gdzie każda usterka musi być usunięta. W przypadku nietypowych usterek, w motocyklach już po gwarancji, płacimy 500zł brutto za godzinę szukania, niezależnie czy mechanik znajdzie przyczynę czy nie. Jeśli robi to ktoś zaprawiony w boju to pół biedy, ale w serwisach jest rotacja, niekiedy co sezon to nowy mechanik. Ile będzie szukał?
Każdy może sobie zadać pytanie ile zapłaci gdy wysypie się dct, eera, abs, hiss, i będzie chciał oddać do aso sprzęt po gwarancji.
Przeglądy są drogie, ale do zniesienia, chociaż coraz częściej spotykam się z tym że właściciel forzy/pcxa rezygnuje z gwarancji i robi serwisy poza.

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Dokładnie, a kto pokryje koszty jeśli pan mechanik się pomylił bo czas był ważniejszy ?
Zazwyczaj mechanik z własnej kieszeni, robotę robi drugi raz za darmo (godziny powtórne), a za części zwyczajnie płaci. Zależy na jakich warunkach jest zatrudniony.
Adrian SI jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2025, 19:13   #58
radiolog

radiolog's Avatar

Motocykl: ATAS 2024
Przebieg: 8000
radiolog is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 4 dni 8 godz 38 min 27 s
Domyślnie

Co Wy chcecie przegląd po 1000 europie 340 euro
radiolog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2025, 21:54   #59
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Domyślnie

Tak na koniec jeszcze w kwestii gwarancji.

Honda ma poj**ne podejście do ludzi wykonywujących naprawy gwarancyjne (NAPRAWY nie przeglądy).

Ma głęboko w dupie ile warsztat ma bazową stawkę za roboczogodzinę... narzuca swoje wg której rozlicza gwarancyjne naprawy. U mnie stawka to 200zł (w zależności od sprzętu, zaburtowe to inna bajka, a budowlane to inna bajka), ale załóżmy, że te 200zł to średnia stawka za godzinę pracy. W to wliczona jest prąd/chemia/czas na mycie/diagnozę/próby etc.

Honda nam płaci wg FRT x 100zł/h... Procedura jest taka, że najpierw musimy zamówić część, albo sami jedziemy albo kurier. Następnie naprawa, szarpanie się z klientem tłumacząc mu, że jeśli urządzenie nie jest w tym przypadku Hondy tylko bazuje na silniku Hondy to musi zapłacić za demontaż silnika już wg stawki. Jak już to się przejdzie to około miesiąca trwa procedura rozliczenia części, niejednokrotnie kłócenia się z importerem, dlaczego coś zostało na gwarancji rozliczone... generalnie uj nie pieniądz robiąc gwarancje. Wspomniałeś, że na gwarancjach się nie zarabia - tutaj masz rację - to jest wrzód na dupie mając gwarancyjny motocykl i potrzebę naprawy czegoś, bo de facto masz totalnie niezapłacony czas i robi się finalnie prezent klientowi własnym kosztem.

Na szczęście naprawy gwarancyjne to tak marginalny u mnie temat, że przestałem zwracać na to uwagę, ale gdybym miał siedzieć w serwisie i robić wg stawki, którą narzuca mi producent to pewnie zmieniłbym bardzo szybko to i owo.

Melon, za pomyłki "bo na szybko trzeba" płaci się u mnie z własnej kieszeni, na szczęście tylko raz miałem taki przypadek za 120zł.
Stary 23.03.2025, 23:41   #60
aadamuss

Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
aadamuss jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 17 godz 40 min 28 s
Domyślnie

W innych serwisach tak samo - gwarancja to pańszczyzna na rzecz producenta i klienta.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
aadamuss jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania