|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
08.01.2019, 10:02 | #91 |
Przebieg: Rosnący
Online: 2 dni 23 godz 59 min 27 s
|
A czy ma ktoś może na wierzchu wkłady od NAT na wierzchu ? Potrzebowałbym średnicę i skok gwintu korka górnego, oraz średnica zewnętrzna dołu kardridga. Zastanawia mnie małe druciarstwo na bebechach Marzocha (też 45 mm ) ;-) .
|
08.01.2019, 11:05 | #92 |
Mam cadridż na wierzchu pomierze wieczorem.
Problem z ori zawiasem jest taki. Sprężyna z tyłu ma fabrycznie twardość 7,5kg/mm(Dla porównania w moim wilbersie mam sprężynę 11,5kg/mm co jest dobre do jazdy solo niestety z pasażerem wolałbym jeszcze twardszą), co jest dobrą wartością dla przeciętnego azjaty ważącego 75-80kg. Niestety dieta środkowo europejska składa się z nie tak jak w Japonii z ryżu, porostów i owoców morza, a z zimniaków, wieprzowiny w panierce i zasmarzanej kapusty i znakomita większość nas waży ponad 90 a 'śmietanka' jest w stanie dostrzec na wadze trzycyfrowy wynik. Do tego dochodzą ulepszenia i akcesoria którymi obwieszamy nasz motocykl. Pisałem już, że moja z samymi obowiązkowymi dodatkami(gmole, stelaże, płyta pod silnik itp) i zestawem do naprawy kół, dętki łyżki... pokazała 250kg z pełnyn bakiem czyli o 20kg więcej niż golas z fabryki. Do tego dodajmy jeszcze bagaż i ewentualnie pasażera. Żeby ustawić poprawny sag na tyle w standardowym amortyzatorze dla osoby ponad 80kg trzeba na max skręcić sprężyne. Ustawienie rebound->odbicie jest po to(upraszczając) żeby pochłonąć siłę rozprężającą sprężyny i zapobiec efektowi wystrzeliwania tyłu 'jak z trampoliny'. Niestety w standardzie rebound jest na tyle słabo zestrojony, że nie jest w stanie ogarnąć nawet oryginalnej miękkiej spręzyny, a co dopiero twardszej. Czyli zmiana sprężyny powinna wiązać się z ingerencją w tłumienie. Sprawa ma się inaczej przy sprężynie progresywnej(taka własnie jest ta hyperpro) w tej część sprężyny jest twarda, a część mientka. Teoretycznie powinno rozwiązać wszystkie problemy, bo na małych wybojach będzie ładnie uginać się miękka część, a przy większym obciążeniu będzie działąć ta twardsza zapobiegając dobijaniu. I teraz wszyscy wstajemi i bijemy brawo... niestety pojawia się pytanie na którą część spręzyny ustawić rebound? Jeśli ustawimy na miekką część będzie działać to na gładkich powierzchniach z pojedynczymi nierównościami, a teraz wyobraźmy sobie, że wjeżdżamy w terem i przy prędkości powiedzmy 60km/h najeżdzamy na serie wybojów. Na pierwszym amortyzator składa się wykorzystując miękką cześć sprężyny i nim zdąży się rozprężyć najeżdżamy na następny i amortyzaror zaczyna działać na twardszej części sprężyny, powodując wybijanie tyłu i utrate trakcji bo tłumienie odbicia w amortyzatorze ustawione jest na miekką część sprężyny... to tak w wielkim uproszczeniu. Sam ori amortyzator nie jest zły i jeśli by go odpowiednio wystroić będzie robił robotę, niestety zlecenie to komuś to koszt ok 1500zł+ 500zł za sprężynę. Jak ktoś chce się pobawić sam to tutaj ładnie opisane jakie sprężyny dobrać i jak zmienić tłumienie. https://advrider.com/f/threads/crf10...valve.1242323/ https://advrider.com/f/threads/crf10...build.1243059/ Kwestia zawieszenia to temat rzeka.
Z początku porwał mię śmiech pusty, a potem litość i trwoga. Ostatnio edytowane przez madafakinges : 08.01.2019 o 12:26 |
|
08.01.2019, 11:12 | #93 |
Oryginał to tak stoi na centralce
08.01.2019, 15:15 | #94 | |
|
Będę wdzięczny .
Cytat:
Sam trochę domorośle grzebie po zawiasach. Do swojej F800GS wstawiłem na przód bebechy od motocykla 140kg ze swoją fabryczną sprężyną. Tylko zamiast zalecanego fabrycznie oleju 7,5W zalałem 10W właśnie, żeby zwiększyć tłumienie dla większej masy motocykla i twardszej sprężyny. Wszystko działa idealnie . Co zaś do settingu to u paprykarzy jest gość, który za samo ustawienie pod jeźdźca zawiasów bierze 100pln choć doliczyć trzeba sam serwis 250pln i olej, uszczelniacze, blaszki etc. Finalnie za zrobienie tyłu dałem lekko ponad 400pln... |
|
08.01.2019, 15:22 | #95 |
Dla Ciebie działa idealnie, co nie jest równoznaczne z tym, że działa poprawie
Kto to jest paprykarz
08.01.2019, 15:26 | #96 | |
|
Cytat:
Jakoś chyba przemyślały to te inżyniery . A paprykarz znaczy się w Szczecinie |
|
08.01.2019, 15:45 | #97 |
Oczywiście bo w przednim zawieszeniu fabrycznie siedzą sprężyny progresywne, wcześniej pisałem o tyle.
08.01.2019, 16:24 | #98 | |
|
Cytat:
Czyli dla niewielkich ugięć, gdzie sprężyna jest jeszcze miękka rebound i kompresja jest słabsza, zaś dla większych ugięć, gdzie sprężyna zaczyna być twarda, to rebound i kompresja też zwiększają wartość . Oczywiście mówię tylko o przodzie...tyłu (jeszcze ) nie dotykałem . |
|
08.01.2019, 16:29 | #99 |
Wyczułeś to ręką?
08.01.2019, 16:33 | #100 |
|
I to wyraźnie... Ex świadkiem, bo też mu to pokazałem
|
|
|