15.02.2022, 19:58 | #121 | |
Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC
Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant
Przebieg: hohoho
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 14 godz 1 min 59 s
|
Cytat:
A fuj z rzedowkami i jeszcze w dodatku od bełemwu.
15.02.2022, 21:38 | #122 |
Miasto: Parczew
Motocykl: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
Online: 1 miesiąc 1 dzień 23 godz 6 min 15 s
|
Zimny, mam wątpliwości, czy aby nowe zabawki na stelażu szyby umożliwią maksymalne położenie/obniżenie szyby? Na początku jeździłem z szybą ustawiona w położeniu najbardziej pionowo ale szybko okazało się, że jak o dwa ząbki położyłem na siebie to zniknęły turbulencje i zrobiło się ciszej, a jak dołożyłem deflektor to już całkiem byłem w siódmym niebie .
15.02.2022, 22:08 | #123 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Tak, wszystko jest tak poustawiane ze szybę można maksymalnie pochylić (lub prawie) i w takiej pozycji bardzo dobrze mi się jechało w trasie po zakupie. Do tego mam w razie potrzeby deflektor niski darkojaka jakby było trzeba. Szyba fabryczna. Także wszystko mierzyłem, tworzyłem i wyginalem z uwzględnieniem tej kwestii |
|
15.02.2022, 22:39 | #124 |
Miasto: Parczew
Motocykl: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
Online: 1 miesiąc 1 dzień 23 godz 6 min 15 s
|
W takim razie pełen profesjonalizm. Mam założonego średniego darkojaka, na fabrycznej szybie, jeżdżę w kasku typu enduro i jest mi z tym dobrze. Pojawiają się jeszcze kwestie wzrostu czy wysokości kanapy, także nic tylko testować i układać pod siebie.
15.02.2022, 22:53 | #125 |
trampkarz emeryt
|
No właśnie kanapa w tym moto jest super. Nie dość że mam fabrycznie obniżona to jeszcze ma regulacje. Mając 1.7m wzrostu to istotne.. Po 250km nie czułem że jechałem, bardzo dobrze wyprofilowana etc.
Z tym że mi i na DLu i na trampku na fabrycznych było ok. Także mam niewielkie wymagania. Z deflektorem pokombinuje jak będzie potrzeba w sezonie, też nie mam wymagań żeby było jak na skuterze z żaglem. Trochę niech sobie wieje, mało wybredny w tym jestem. |
15.02.2022, 23:02 | #126 |
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
Najlepszy zestaw kanap to kanapa kierowcy od ADV i kanapa pasażera od zwykłego . Nic nie trzeba przerabiać i można robić naprawdę duże przeloty dzienne.
|
21.02.2022, 11:48 | #127 |
trampkarz emeryt
|
Prace nad beemką powoli zmierzają do końca. Moto jest po wymianie wszystkich płynów i przeglądzie przez mojego mechanika. Pojawił się drobny (mam nadzieję) problem z działaniem ABSu.
Po wymianie płynu hamulcowego przez mechanika zachowanie jest nastepujące: 1. Odpalam, miga lampka od ABS, po paru metrach gaśnie, wszystko prawidłowo. 2. W jeździe po załączeniu ABSu tj przyblokowaniu tylnego koła (chyba, bo nie przyglądałem się dokładnie) zaświeca się czerwona lampka z wykrzyknikiem i ABS później nie działa. Możliwe że dzieje się to bez użycia hebla w stopniu uruchamiającym ABS - przyznam że aż tak się dokładnie nie przyglądałem a warunki do jazdy były marne ostatnio i brak czasu. 3. Po zgaszeniu i odpaleniu - patrz pkt. 1, wszystko prawidłowo. Mechanik nie po raz pierwszy robił w GSie 1200, zasugerował mi dwie kwestie: 1. Doładowanie akumulatora bo długo nie był ładowany i nie jest za mocny mimo że nowy z czerwca 2021. BMW podobno nie lubi spadków napięcia. Moto stało ostatnie 1,5 miesiąca. No ale w jeździe łądowanie jest na poziomie 14,2-14,4V więc nie wiem czy to to. Wspomniał że dla pełnego obrazu żebym doładował aku i potestował - tak zrobię oczywiście. 2. Ocenił że sprawdzi czujnik ABSu tył, może się coś zabrudziło przy wymianie oleju w PG i czyszczeniu okolic, ew. powtórzy całą procedurę odpowietrzenia hamulców i pompy. Pompa ABS była regenerowana w Prestige serwis w Kruszewie 2 lata i ok 2 tys km temu jeśli ma to znaczenie, poza tym po zgaszeniu i starcie wszystko działa. Mechanik oczywiście daje rękojmię i zajmie się tematem. Czy może znacie takie objawy i jest to coś banalnego do weryfikacji? Jak np. przerywanie przy nagłym odkręceniu gazu w Transalpie 600 oznacza w 98% przypadków nieszczelność na łączeniu króćca dolotowego z airboxem Nie przejąłem się tematem zbytnio, bo już nie te lata żeby się ekscytować, podpytuję z ciekawości, może temat jest znany i banalny. Pozdrawiam zimny |
21.02.2022, 11:56 | #128 |
może być, że aku. jestem przekonany, że modulator nie jest w stanie dostać tyle mięsa z samego alternatora ile by chciał podczas hamowania ostrego, gdzie silnik jest na wolnych obrotach i gdzie jest pobór od świateł, na ładowanie itd. sprawdź jeszcze czy dzieje się tak samo PO uruchomieniu i PO jeździe około pół godziny. szacuje się, że aku odzyskuje naładowanie po uruchomieniu w jakieś 15 minut dopiero.
nie uważam, że to czujnik w sensie jego -||- odległość od grzebienia - to zupełnie bez sensu. gdyby tak było to układ po pierwsze by się nie uzbrajał a po drugie nie załączał przy pierwszym hamowaniu. po linii czujnika ew. bym się zastanawiał czy nie ma jakichś uszkodzeń na wiązce, samej instalacji czujnika - rzy zahamowaniu, wibracjach może coś przestaje łączyć ale awarie instalacji mają to do siebie, w takich przypadkach, że rzadko dzieją się idealnie tak samo za każdym razem. co do modulatora nie wypowiem się. jeśli się uzbraja i działa przy hamowaniu myślę, że jest OK.
21.02.2022, 13:06 | #129 |
trampkarz emeryt
|
Matjas, dziękuję! To co mówisz to mniej więcej to o czym mój mechanik mówił - ponoć ten agregat przy ostym heblu lubi pociągnąć prądu.
Doprecyzowując - gdy system jest uzbrojony po odpaleniu i ruszeniu, wciskam tylny hebel i ABS DZIAŁA. Koło się nie blokuje i odbija na pedale - system pracuje. Później zapala się lampka i ABS już nie działa. Po odpaleniu - ponownie uzbraja się i działa. Faktem jest, że od mechanika przejechałem 4km to testując. Może powinienem przejechać 30-40, albo doładować porządnie aku (tak zresztą zrobię). |
21.02.2022, 13:13 | #130 |
jak pisałem - spróbuj dobić aku do pełna lub stestuj dopiero po jakimś czasie jazdy - oczywiście testujesz tył... a co z przodem? tak samo?